Política

Candidats ebrencs per l'equilibri territorial

Els representants del tripartit defensen la seua gestió a l'Ebre mentre que CiU i el PP asseguren que proporcionalment s'hi ha invertit menys

Ple absolut en el debat organitzat per la Cambra de Comerç de Tortosa aquest dimarts en el qual es va convidar als cinc candidats ebrencs que es presenten a les eleccions autonòmiques perquè fessen valer les seues propostes en matèria d'infraestructures i polítiques de reindustralització al territori. La sala d'actes de la Cambra es va quedar menuda per als més de 150 assistents que hi van participar. “Hem volgut fer un debat electoral en clau ebrenca i abans de la campanya perquè els polítics del territori puguen expressar quin és el seu compromís amb les Terres de l'Ebre”, va manifestar l'amfitrió, el president de la Cambra de Comerç, José Luis Mora, a tall de presentació.

A grans trets, el debat, que es va allargar prop de dues hores, va servir perquè els candidats del tripartit, Núria Ventura (PSC), Lluís Salvadó (ERC) i Jaume Forcadell (ICV) defensessen la gestió que el seu govern ha dut a terme durant els últims set anys. “Creiem sincerament que hem posat el territori al dia: s'ha accelerat la creació de polígons industrials i vivers d'empresa, hem potenciat la universitat, hem millorat les infraestructures... Ara tenim un territori més competitiu i el següent pas ha de ser l'aposta per la innovació”, va manifestar la número 2 de la llista del PSC a Tarragona, Núria Ventura. “L'aigua és un recurs clau que ha de servir per reforçar la competitivitat del nostre sòl industrial”, va assenyalar per la seua banda el candidat d'ICV, Jaume Forcadell. Mentre que el candidat d'ERC, va remarcar l'increment de les inversions del govern català els últims anys al territori. “Vam tindre durant 23 anys un govern que oblidava les Terres de l'Ebre amb una manca d'inversions que hem revertit”, va apuntar Salvadó, i va destacar que en l'últim any del govern de Pujol el pressupost de la Generalitat per a les Terres de l'Ebre era de 30 milions d'euros, mentre que ara han estat de 220.

Les afirmacions de Salvadó van ser durament atacades per la candidata de CiU, Meritxell Roigé, que va assenyalar que proporcionalment el tripartit ha invertit menys a l'Ebre. “El 2003 el pressupost de l'àrea metropolitana de Barcelona era el 48,5% del total, ara representa el 66%, mentre que a les Terres de l'Ebre hem passat del 4,8% al 3,8%”.

Plantejat pel president de la Cambra de Comerç, el tema del reequilibri territorial va ser el que més confrontació va aixecar entre CiU i els grups del tripartit, ja que la candidata convergent va fer servir les xifres percentuals dels pressupostos per posar de manifest que amb el tripartit s'ha accentuat el desequilibri territorial. “Els números canten”, va dir la candidata del PSC, i va assegurar que s'ha invertit molt més a l'Ebre que en altres territoris.

Carreteres

El tema de les infraestructures també va centrar bona part del debat. Aquí el candidat del PP, Joan Bertomeu, va lamentar que tots els partits excepte el seu, demanessen a Foment canviar el projecte inicial per desdoblar l'N-340. “Ara ja estaria desdoblada”, va afirmar. Mentre que la candidata de CiU, va carregar contra el pla nacional d'infraestructures perquè “no concreta res i no té assignació pressupostària”. El tema del transvasament de l'Ebre també va planar a la sala i tots els candidats van defensar la proposta de cabals, mentre que el del PP va lamentar que encara no s'haja fet “res” per frenar la regressió del Delta.

Pregunta del públic

Un dels assistents al debat va preguntar als candidats a què destinarien els 22.000 milions que anualment marxen de Catalunya per no tornar. Forcadell els aprofitaria per a inversions a la xarxa ferroviària i a fer més competitives les empreses; Bertomeu prioritzaria les inversions en infraestructures, plans d'ajuts a les empreses i també reduiria els impostos; Salvadó els faria servir per desdoblar l'eix de l'Ebre, impulsar la xarxa ferroviària de mercaderies dels Països Catalans i al port dels Alfacs; Ventura reforçaria el teixit econòmic i social del territori; i Roigé, els invertiria en la navegabilitat de l'Ebre; l'impuls de l'autovia A-7 i l'A-68, i en polítiques de suport a les empreses.

LES FRASES

L'aigua és un recurs clau que ens ha de permetre captar activitat empresarial forana
Jaume Forcadell
candidat d'ICV a l'Ebre
L'N-340 ja estaria desdoblada si s'hagués acceptat el projecte inicial de l'Estat
Joan Bertomeu
candidat del pp a l'Ebre
Durant 23 anys vam tindre un govern que oblidava l'Ebre. Una manca d'inversions que hem revertit
Lluís Salvadó
candidat d'erc a l'Ebre
Durant set anys hem posat el territori al dia. Ara hem d'omplir els polígons i unificar la promoció
Núria Ventura
candidata del Psc a l'Ebre
Han triplicat el pressupost del govern a l'Ebre però comparativament s'hi inverteix menys
Meritxell Roigé
candidata de ciu a l'Ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.