Política

L'altra cara de les llistes

Els número dos

Els segons en la gran cursa catalana

CiU · Joana Ortega nega la idea de tàndem psc · Montserrat Tura compensa el perfil pro PSOE de Corbacho erc · Ernest Benach intenta suturar les ferides del congrés republicà, i es presenta com a complementari de Puigcercós

El número dos de les llis­tes elec­to­rals és el yin del yang, el con­trapès, el com­ple­ment. Per això les direc­ci­ons dels par­tits rumien tant qui posen de segon, sabent que se'ls mira­ran amb lupa. En cas de pata­cada elec­to­ral, abans es veia en el número dos el relleu natu­ral a la direcció. Però com que els par­tits n'han après, quan van mal dades ara ja mai no posen de segon qui pugui ser el futur adver­sari del líder por­tes endins. El segon de les can­di­da­tu­res és un món de mati­sos.

En el cas de CiU, la segona és la repre­sen­tant d'Unió, el soci petit de la fede­ració. I la direcció soci­al­cris­ti­ana ha triat Joana Ortega, que és la por­ta­veu del par­tit. CiU ha pre­fe­rit que el número dos no fos la can­di­data a pre­si­dir el Par­la­ment, la vete­rana Núria de Gis­pert, sinó situar-hi una per­sona que no va for­mar part dels governs de Pujol. Ortega ni tan sols fa tàndem amb Artur Mas, ella mateixa ho reco­neix. “Més que de tàndems i per­so­na­lis­mes, les can­di­da­tu­res de CiU han de ser ente­ses com una pinya de per­so­nes dis­po­sa­des a sus­ten­tar un pro­jecte del tot neces­sari per redreçar i impul­sar el país”, pre­cisa.

La diri­gent d'Unió per­so­ni­fica la con­tri­bució dels soci­al­cris­ti­ans a la can­di­da­tura de CiU. Però amb Josep Antoni Duran al Congrés això queda diluït en el grup. “Espa­da­ler, Cas­tellà, De Gis­pert, Vila d'Aba­dal, Llo­rens, Reca­sens, Pelegrí a Lleida, Sala a Tar­ra­gona, Ribera a Girona, i molts altres repre­sen­ten Unió arreu del país”, apunta. Segons Ortega, però, Unió no només aporta a CiU noms sinó també el seu ide­ari soci­al­cristià “per a un pro­jecte de país”, igual com ha fet CDC des del seu pen­sa­ment plu­ral. “Tot­hom, sigui d'Unió o de Con­vergència, home o dona, i ocupi el lloc que ocupi, hi estarà com­promès”, pro­met.

L'actual con­se­llera de Justícia, Mont­ser­rat Tura, és la número dos del PSC, on va des­ca­val­car les aspi­rants Laia Bonet i Rocío Martínez Sam­pere. José Mon­ti­lla va pre­fe­rir situar Tura perquè forma part del grup de diri­gents cata­la­nis­tes del PSC i així com­pensa l'exmi­nis­tre Celes­tino Cor­bacho, el veri­ta­ble pes pesant del soci­a­lisme més vin­cu­lat al PSOE. Tura era l'única que podia for­mar tàndem amb Mon­ti­lla, ja que Antoni Cas­tells va decli­nar anar a la can­di­da­tura i Ernest Mara­gall va tenir una dura topada amb el pre­si­dent a causa del tri­par­tit. La con­se­llera és cons­ci­ent dels equi­li­bris. “Tota la can­di­da­tura és impor­tant”, insis­teix amb poli­tesse, tot i que es va emo­ci­o­nar per la manera càlida com el con­sell naci­o­nal del PSC va rebre la seva desig­nació.

La diri­gent soci­a­lista evita par­lar de diri­gents del sec­tor cata­la­nista, i des­plaça el debat cap a la militància. “En el debat diari del peri­o­disme, sem­pre s'hi han de posar noms pro­pis. Però la direcció de qual­se­vol par­tit és usu­fructuària i el pro­jecte, no. Per nosal­tres, nació i Estat fede­ral són un debat ina­jor­na­ble, i en això hi coin­ci­dei­xen la immensa majo­ria de mili­tants”, remarca. No és ara el moment d'obrir el debat. En tot cas apa­rei­xerà el 29 de novem­bre si es con­fir­men les enques­tes.

El número dos d'ERC és l'actual pre­si­dent del Par­la­ment, Ernest Benach, que relleva Josep-Lluís Carod després que la direcció l'hagi sepa­rat de la llista. Benach, que per­ta­nyia a l'antic sec­tor de Carod, intenta sutu­rar feri­des. És també un clar exem­ple de tàndem per bus­car pau interna. “En el meu cas, és un número dos per sig­ni­fi­car la uni­tat del par­tit com un valor”, reco­neix. Benach va ser can­di­dat a la pre­sidència d'ERC en el tens congrés del 2008, enfron­tat a Joan Puig­cercós. Segons el diri­gent repu­blicà, Puig­cercós i ell ara no tan sols for­men tàndem sinó que són com­ple­men­ta­ris. “En Joan i jo tenim en certa manera recor­re­guts paral·lels. Vam entrar tots dos a ERC al 1986, i hem seguit una tra­jectòria simi­lar. Ell al par­tit i jo més ins­ti­tu­ci­o­nal”, indica.

En el cas del PP, en canvi, no exis­teix el duet. Alícia Sánchez-Camacho ha posat de número dos el secre­tari gene­ral del par­tit, Jordi Cor­net. És una per­sona tant de la seva con­fiança que alhora és el cap de cam­pa­nya. “Jo no parlo de tàndem, sinó d'equip. Ni a l'Alícia ni a mi ens agra­den els per­so­na­lis­mes. En els dos anys que fa que som al cap­da­vant de la direcció del PP, hem acon­se­guit con­so­li­dar un pro­jecte sòlid i unit”, asse­gura.

Dolors Camats és la número dos d'ICV-EUiA. I és l'única que repe­teix al mateix lloc de la llista, quan a la capçalera s'ha can­viat Joan Saura per Joan Her­rera. “ICV ha fet el més difícil en una for­mació política, que és can­viar el número 1. Per a la resta de la can­di­da­tura hem estat con­ser­va­dors”, explica. I arri­bem així al final. La número dos de Ciu­ta­dans és Car­men de Rivera, que l'octu­bre pas­sat va entrar al Par­la­ment. Està con­vençuda que con­ti­nuarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.