Política

El Penedès imagina un futur sense Logis

Els partits del territori rebutgen en una multitudinària taula rodona, sense el PSC ni el PP, el polígon logístic i l'A-7

Confien en la vegueria i un pla territorial propi per decidir quin model volen

La regió vol canviar el missatge a positiu: “És hora de deixar de dir «no al CIM», per dir «sí a...»”

El Penedès vol créixer, però amb un model deci­dit al mateix ter­ri­tori, en el qual no caben els polèmics pro­jec­tes del Logis ni l'auto­via A-7, o sigui, l'N-340 des­do­blada. Aquesta és la prin­ci­pal con­clusió, si més no, de la mul­ti­tu­dinària taula rodona que diven­dres van orga­nit­zar a l'Arboç la pla­ta­forma No Fem el CIM i l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Pene­de­s­encs (IEP); un acte, això sí, que, amb l'absència de par­tits amb tant de pes –i argu­ments con­tra­ris– com el PSC i el PP, que no hi van enviar ningú, va tenir més de reflexió que no pas de con­fron­tació d'idees. Tots els par­ti­ci­pants –CiU, ERC, ICV i les pla­ta­for­mes Des de Baix i Soli­da­ri­tat Cata­lana– es van opo­sar a un model de desen­vo­lu­pa­ment que tro­ben insos­te­ni­ble i impo­sat des de fora, començant per la coin­cidència a dema­nar que la nova auto­via es cons­tru­eixi seguint l'opció –que de fet ja pre­veia el Minis­teri de Foment– de res­ca­tar i afe­gir un car­ril més per banda a l'auto­pista AP-7, per no trin­xar més ter­ri­tori.

El poc debat que hi va haver, de fet, va ser al vol­tant del Logis, tot i que fins i tot CiU –l'impul­sora en el seu dia d'un cen­tre inte­gral de mer­ca­de­ries (CIM) encara més mas­todòntic– es va ali­near amb els detrac­tors, i va refer­mar que no pensa fer res sense haver par­lat amb el ter­ri­tori. “La pla­ni­fi­cació s'ha de fer con­sen­su­ant, que no és el mateix que par­lar amb tot­hom”, va ser un dels pocs retrets que es va haver de sen­tir el con­ver­gent Joan Plana, per part del dipu­tat eco­so­ci­a­lista Daniel Pi. CiU, en tot cas, va recor­dar que, al Baix Penedès, sem­pre s'ha opo­sat al polígon logístic, i si bé no es va poder com­pro­me­tre a enter­rar-lo, va dei­xar clar que “si no hi ha un pla direc­tor comar­cal previ, no cal par­lar de res, perquè a més tam­poc hi ha un euro”. “I si hi ha d'haver sòl indus­trial, que hi hagi un polígon tec­nològic comar­cal”, va ser la màxima con­cessió que va reconèixer Plana, que no va dei­xar pas­sar l'ocasió de car­re­gar con­tra el PSC perquè “els hau­ria de caure la cara de ver­go­nya d'anar-hi pro­me­tent ale­gre­ment llocs de tre­ball –gai­rebé deu mil, segons els dar­rers estu­dis–, quan no han fet res en set anys”.

En la neces­si­tat d'una pla­ni­fi­cació prèvia, en tot cas, hi van coin­ci­dir tots els par­tits, si bé la resta de par­tits la va esten­dre al con­junt del Penedès, apro­fi­tant “l'opor­tu­ni­tat” que ofe­reix l'apro­vació, tot just l'estiu pas­sat, d'un àmbit fun­ci­o­nal de pla­ni­fi­cació. “És obli­gació del govern redac­tar un nou pla ter­ri­to­rial propi, en què cal fer una crida al con­sens, i la cre­ació de la vegue­ria també serà impor­tant per recon­duir el Logis”, ins­tava el dipu­tat repu­blicà Miquel Car­ri­llo. De manera anàloga par­lava Fèlix Simon (SI), que recor­dava que la ini­ci­a­tiva de redac­tar el pla “cal­dria que es liderés des dels ajun­ta­ments o movi­ments soci­als del ter­ri­tori, perquè això per­me­tria replan­te­jar tots els temes rela­ci­o­nats amb les infra­es­truc­tu­res”. Simon, en tot cas, també va tenir retrets per “l'estrès ter­ri­to­rial que ha dei­xat el tri­par­tit” –tot i que el va esten­dre més enrere, ja que “en 30 anys s'ha con­su­mit més ter­ri­tori al Baix Penedès que en la resta de la història”–, fet que va fer posar en alerta els seus repre­sen­tants. “La pro­posta ini­cial del CIM era molt més agres­siva que l'actual, hem fet el que hem pogut amb la força que tenim”, va rei­vin­di­car Pi, que recor­dava els infor­mes nega­tius que en va eme­tre el Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent –obvi­ats per Mon­ti­lla–, i anun­ci­ava que ICV “seguirà pre­sen­tant bata­lla política i jurídica, perquè del Logis no en queda jus­ti­fi­cat ni la dimensió ni l'acces­si­bi­li­tat”. “Si el PSC –que va esde­ve­nir l'ase dels cops diven­dres– hagués gover­nat sol, el CIM ja seria una rea­li­tat, perquè ja l'hi hem fet treure dos cops dels pres­su­pos­tos”, es van­tava també Car­ri­llo, que con­tra­pro­po­sava per a la regió una acti­vi­tat econòmica “d'alt valor afe­git, amb recerca i for­mació”.

La neces­si­tat, pre­ci­sa­ment, d'una reflexió sobre quin és el model futur que vol el Penedès és el que van posar sobre la taula tant Car­mina Mala­gar­riga, de Des de Baix, com Pau Bat­lle, de No Fem el CIM, en un guant que van reco­llir els par­tits, i que el pre­si­dent de l'IEP, Ramon Arna­bat, va resu­mir bé en les con­clu­si­ons: “És hora que dei­xem de dir «no al CIM», per dir «sí a...», i per això hem de pre­sen­tar la nos­tra pro­posta: el Penedès ja ha ser­vit prou el país; ara con­vin­dria que el país servís el Penedès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.