Política

JOSEP POBLET

CAP DE LLISTA DE CIU PER TARRAGONA

“La cultura de la subvenció no genera llocs de treball”

“Hem de recuperar almenys el 50% de l'atur actual”

“Hi estem a favor, però s'ha de fer d'acord amb la gent, sense imposicions”

“La xarxa ha d'arribar a l'Ebre, i també ha de ser coherent amb la de regionals”

“No hi estic en contra, però avui no es donen les condicions”

D

igui'm alguna cosa que hagi fet bé el tripartit...
És impossible que un govern no faci res bé, té uns recursos molt grans i sempre se'n fan de coses, bones i errònies, però la qüestió no és aquesta, sinó que, com a conductor del país, ha d'ostentar el lideratge màxim i dur-lo en la bona direcció. I la ciutadania, en acabar la legislatura, ha de fer un balanç sobre com estàvem, i com estem.
I dieu que estem malament...
Tots els indicadors de Catalunya, des de la situació econòmica, l'endeutament, l'atur, la manca de confiança dels mercats financers, la relació amb Espanya, el prestigi internacional... diuen que hem perdut pes, capacitat, i aquest és el nostre anàlisi global, que avui estem molt pitjor que abans. I això no vol dir que no s'hagin fet coses en el terreny d'algunes infraestructures, qüestions sanitàries, esforç en matèria educativa i cultural... El proper govern ha de prendre posicions que permetin recuperar a Catalunya el prestigi i les posicions punteres.
En què vol posar l'accent CiU a les comarques de Tarragona?

En set anys, el conjunt del territori ha passat de rebre inversions del 50%, pel 50% de l'àrea metropolitana, a tenir un repartiment del 30-70. CiU, a més, ha aconseguit aturar una llei electoral catalana que feia perdre veu al territori en el Parlament. Són dos indicadors prou clars de la voluntat del tripartit... A partir d'aquí hi ha moltes altres coses pendents: l'impuls a les infraestructures, centres sanitaris, instal·lacions judicials... que ara estan sense data, i no hi poden estar més temps.

On creu CiU que es poden crear llocs de treball?

Quan una regió té 62.000 aturats, el triple que fa set anys, que el partit que ha liderat el govern en aquest temps digui que vol crear només 20.000 llocs és ofendre aquesta gent. Cal actuar des d'una perspectiva global i àmplia, per crear les condicions en el terreny econòmic, laboral, de les inversions, de l'impuls a la petita i mitjana empresa, de la intervenció en els mercats financers per donar avals i garanties i així alliberar crèdit, de treure traves i burocràcia... per aconseguir una millora global que, com a mínim, permeti recuperar el 50 o 60% d'aquest atur. I a la resta ajudar-los econòmicament, amb formació i amb protecció social. És l'empresa la que crea els llocs de treball, la cultura de la subvenció no genera una estabilitat futura de l'ocupació”.

CiU ha fet poques promeses aquesta campanya...
Ens agraden més els conceptes que les xifres; les perspectives globals que les concrecions, perquè aspirem a molt més que 20.000 llocs de treball, aspirem a donar respostes globals a la nostra societat. Als anys 90, per exemple, es va crear Port Aventura, que avui genera uns 4.000 llocs de treball entre gent jove, que a més rep una formació de referència universitària, amb més possibilitats d'integració laboral. Podria fer una llarga llista de coses que al 2003 permetien que hi hagués plena ocupació en aquest país, i va fer que en els anys següents fins i tot necessitéssim mà d'obra de l'exterior perquè no en teníem prou dins de casa. Com estem set anys després? Amb un atur del 18%.

CiU està a favor o en contra del Logis Penedès?

Quan vaig entrar a la Diputació vaig conèixer l'oposició de les forces polítiques del Baix Penedès, que no estaven d'acord amb una implantació que vaig qualificar de bona i estratègicament interessant. Però aquest país es construeix amb diàleg amb la gent, les institucions, la societat, les empreses del territori, i una inversió que pot ser bona ha d'encaixar-hi de manera consensuada i concertada.

Si no hi ha consens, no es farà?

Si no hi ha consens vol dir que no s'ha fet bé, i que hi ha coses en què cal escoltar la gent, perquè molts et diuen que hi ha certs inconvenients que no s'accepten i que es podrien millorar, i certes compensacions o elements afegits en l'àmbit de la innovació, la recerca o el desenvolupament tecnològic de què no s'ha parlat mai. Aquesta inversió té virtuts i problemes a ulls de la gent de la comarca. Si es troba el punt d'equilibri necessari no veig cap problema perquè pugui implantar-se. Per tant, hi estem a favor; una altra cosa és que s'ha de fer d'acord amb la gent, sense imposicions.

CiU ha descartat dur l'aigua de l'Ebre a Barcelona?

La nostra aposta de futur en temes hidràulics queda ben clara: el transvasament del Roine, factible i amb uns cabals que tenen tota la lògica del món. Buscarem el suport de les institucions i la complicitat dels partits per tirar-ho endavant si tenim el govern de Catalunya.

La dessalinitzadora de Cunit, doncs, tampoc es farà?

És que els que l'havien de fer ja l'han deixat de fer perquè no hi ha diners! I nosaltres apostem per altres vies, ja que a més del seu preu extraordinari cal considerar l'alt cost energètic i la data de caducitat. És tan desproporcionadament cara que val més entrar en altres projectes: les mosques no es poden matar a canonades.

CiU aposta pel Tramcamp?

Va ser iniciativa d'un govern de CiU el 2002 impulsar un estudi informatiu del Tramcamp.El projecte va quedar sobre la taula, el pla d'infraestructures del transport del 2005 no en parla, i ha de ser una al·legació feta des del territori la que s'incorpora després a l'estudi, que ha sortit a corre-cuita, a final del mandat. Hi estem, doncs, d'acord, però avui considerem que el cost alt que té és difícil que el faci possible amb imminència. Així hi haurà el temps necessari per poder anar encaixant des del punt de vista conceptual i de gestió futura les qüestions en què el territori ha presentat al·legacions. A més, no podem passar l'arada davant els bous, i primer cal acabar el corredor mediterrani, ja que mentre els trens passin per la línia de la costa actual no podem parlar del tramvia. Tècnics de confiança que l'estan construint em parlen com a mínim de cinc o sis anys perquè els trens puguin passar pel nou corredor. Abans, només podem estar treballant-hi i afinant-ho, en un temps que almenys tindrà la virtut que el país pugui remuntar el vol econòmicament i hi hagi elements de viabilitat per implantar les primeres fases del tramvia.

Per CiU és prioritària, doncs, una xarxa de rodalies al Camp i la millora dels regionals?

La xarxa de rodalies la necessitem com el pa que ens mengem, però ben feta. Imaginem-nos una centralitat Tarragona-Reus, i una xarxa en forma d'estrella: direcció Riba-roja, l'Aldea, Sant Vicenç de Calders i Valls.

Els plans actuals, però, no preveuen que arribi ni a la Conca ni al Priorat, ja no a l'Ebre!
Doncs això és fonamental. És clar que aquest territori té sentit en si mateix tot junt, i una bona xarxa de rodalies ha d'estar en totes aquestes direccions. A més, ha de tenir coherència amb la de regionals. I li posaré l'exemple del drama d'estudiants del Vendrell que volen anar a la URV a Tarragona: es perden classes per un problema de descoordinació de trens a Sant Vicenç, perquè quan hi arriba el seu tren fa cinc minuts que ha marxat el de Tarragona. Així tindríem una interconnexió potent, a més d'una connexió en forma de llançadora cap a Barcelona. Tot això es pot fer ara amb el traspàs, és lamentable que encara no s'hagi fet! Des de Madrid en això no hi pensen, és al territori on ho sabem, i hem de fer que el govern català ho resolgui.

El govern ha proposat una ciutat sanitària a Joan XXIII, amb el trasllat de Santa Tecla. CiU hi està d'acord?

No em sembla gens malament, però és lamentable que no s'autoritzi el nou hospital que la Fundació Santa Tecla volia fer en una altra ubicació de la ciutat, com s'ha autoritzat el de Reus, que tampoc ha pagat el govern, sinó l'Ajuntament. S'han de poder fer les millores que calgui a Joan XXIII, i fer un nou hospital potent a Tarragona i el seu hinterland.

Sabaté li ha demanat repetidament un cara a cara, però vostè no l'accepta i diu que està obsessionat.
Als fets em remeto: al febrer ja em va dir que era un pocavergonya, però jo mai he contestat a les seves provocacions. Ell té un objectiu: la baralla amb Josep Poblet. Va començar la campanya parlant de Poblet, que se l'ha passat mirant cap a les comarques, la gent, explicant el programa i les idees pel canvi, fent arribar les nostres propostes. Nosaltres mirem cap al país, i ell mira cap a mi. Són tan divergents els objectius, tan diferent la manera d'entendre la política, que per mi no hi ha cap possibilitat, ni tinc cap interès polític ni prioritat ni necessitat d'entrar en una baralla ni cap altra discussió amb aquest senyor. Que ell mateix expliqui el perquè d'aquesta dèria obsessiva en la meva persona, en podria fer moltes lectures.
CiU diu que no és moment ni forma per a la llei de vegueries...
Jo el que dic és que els diputats tenien a les seves mans fer una bona llei, però que ara no ho és, perquè és inaplicable, buida de contingut i no servirà per a res. Deixen perdre aquesta possibilitat que frustrarà el país, amb un debat que ha estat prou sorollós perquè féssim una bona llei, que fes possible descentralitzar àmbits del govern i donar impuls al món local. És per això que calia la llei de vegueries!

Què faran si governen amb la llei de vegueries?

Estic totalment d'acord amb el desplegament de les vegueries, però hi ha d'haver consens institucional, polític i territorial, que assumeixi la descentralització d'àmbits del govern i impulsi les competències impròpies dels ajuntaments. Per tant, hi ha d'haver lleis de governs i d'hisendes locals. Amb aquestes condicions, qualsevol llei de vegueries té el suport de CiU, i si en tenim la responsabilitat, la farem aixíAixò és un joc a què s'ha prestat ERC a canvi de la llei de l'àrea metropolitana, per cert, una bona llei perquè és aplicable.

CiU estaria d'acord en una àrea metropolitana a Tarragona?

No hi estic en contra, en absolut, al contrari, penso que s'han d'articular mecanismes de governabilitat territorial compartida, jo he estat impulsor del Consorci del Camp, que amb el tripartit no ha funcionat de cap manera, quan del 1999 al 2003 es van prendre una colla d'acords. Però penso que avui encara no es donen les condicions, perquè primer hi ha d'haver una millor ordenació legal, i els municipis han d'estar més ben articulats des del punt de vista dels grans nusos territorials per fer un pas tan gran. El govern tripartit ha diluït el consorci, ha tirat aigua al vi en una iniciativa que engrescava un model de govern i diàleg territorial que tan bon punt puguem haurem de reprendre, és absolutament indispensable

Vostè va dir que s'avorria al Parlament, quan hi va ser...

No recordo el context en què ho vaig dir, però com que em conec i sé el que penso del Parlament, el que devia dir és que en alguns moments, i atenent al ritme del primer tripartit, quan anàvem tots força desorientats, hi havia dies que les sessions es feien inusualment llargues i hi havia la possibilitat que un s'arribés a avorrir de debatre el tema del dia amb la magnitud que es feia i el poc abast que tenia el que s'assolia. Si traiem de context l'expressió i li donem un caràcter solemne, esdevé alguna cosa que no es correspon amb la realitat.

Deixarà algun dels tres càrrecs que ara ocuparà?
Quan sigui el moment ho analitzaré i prendré alguna decisió, si he de renunciar a alguna responsabilitat per donar prioritat a les altres. Li dic més: sempre mantindré la meva fidelitat i el contacte, si m'ho permeten, amb el món local, que és el que més em motiva en la meva vida política. Ho he dit en moltes ocasions, que quan acabi les meves responsabilitats prendré alguna determinació en aquest sentit, perquè ara faig coses que són de la mateixa naturalesa: no podria ser president de la Diputació si no fos alcalde o regidor del meu poble.
Per què no signeu el compromís que l'MTC no anirà a Ascó?
Abans que res, perquè ja l'hi tenim, de signat, amb dues vegades que hem votat al Parlament contra aquesta instal·lació. No hi ha cap posicionament més ferm que aquest, a més que tots els càrrecs de CiU ja hem reiterat aquesta posició, també a la Diputació, i tot això és més solemne que qualsevol firma.

k

L'entrevista sencera, a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.