Política

Campanya en xarxa

Artur Mas ha liderat la presència a internet les últimes setmanes, segons un estudi que ha analitzat els candidats i els eixos temàtics més repetits

José Montilla s'ha mantingut en la segona posició gràcies a la seva presència institucional

Economia, crisi i independència han estat les qüestions més preponderants

Joan Laporta també
ha tingut un paper destacat, tot i que hi ha influït bastant la seva etapa al Barça

El debat de TV3 va ser una excel·lent opor­tu­ni­tat per com­pro­var la força del que tot­hom ha ano­me­nat pri­mera gran cam­pa­nya 2.0. El Twit­ter, la xarxa social que millor repre­senta la imme­di­a­tesa, treia fum, bullia diu­menge pas­sat. Les piu­la­des se succeïen a un ritme frenètic i inter­pre­ta­ven a l'ins­tant els ges­tos hieràtics de Mon­ti­lla, els som­riu­res de Mas, les pro­pos­tes de “pacte de país” de Puig­cercós o el bilingüisme de Rivera i Sánchez-Camacho. Tot des d'un punt de vista irònic i fresc que va fer que el debat fos infi­ni­ta­ment més diver­tit veure'l per inter­net que a la tele­visió.

L'efer­ves­cent 2.0 elec­to­ral ha estat ana­lit­zat amb detall en un estudi que ha com­pro­vat la noto­ri­e­tat dels can­di­dats a inter­net durant la pre­cam­pa­nya i la cam­pa­nya, els eixos amb més pro­ta­go­nisme i també les qüesti­ons que han enca­te­ri­nat més els par­tits i els inter­nau­tes. La con­sul­to­ria Star­ling 502 i l'empresa Tin­val Sis­te­mes han estat els impul­sors d'aquest tre­ball, que demos­tra que Artur Mas i el seu canvi han lide­rat la presència a la xarxa, una cons­ta­tació més que la fede­ració és la gran favo­rita per a la cita d'avui.

El cap de llista de CiU també encapçala els comen­ta­ris sobre eco­no­mia, crisi, con­cert, llen­gua, família i edu­cació, men­tre que José Mon­ti­lla (PSC) queda en una segona posició en la majo­ria d'eixos, gràcies al fet que ha apa­re­gut en mol­tes notícies per la seva con­dició de pre­si­dent. Joan Puig­cercós (ERC) té com a ban­dera la inde­pendència i el con­cert; Alícia Sánchez-Camacho (PP) és la refe­rent en immi­gració; Joan Her­rera (ICV) s'asso­cia amb con­cep­tes pro­pers a la crisi, l'eco­no­mia i el tri­par­tit, i Albert Rivera (Ciu­ta­dans), amb la llen­gua i la segu­re­tat. L'anàlisi també ha tin­gut en compte dues de les for­ma­ci­ons extra­par­la­mentàries amb més pos­si­bi­li­tats: Soli­da­ri­tat Cata­lana i Rea­gru­pa­ment, dos col·lec­tius que són molt actius a la xarxa. Joan Laporta, per exem­ple, lidera el rànquing de la temàtica de la inde­pendència davant de Joan Car­re­tero o Puig­cercós.

Segons un dels cre­a­tius de l'estudi, Jordi Rodrigo, l'expre­si­dent del Barça té força de pro­ta­go­nisme, encara que molts comen­ta­ris pro­ve­nen de l'entorn blau­grana. El seu dia d'or va ser el de l'assem­blea de socis com­pro­mis­sa­ris en què el club va deci­dir empren­dre acci­ons legals con­tra la junta ante­rior.

Tot i això, el paper de Laporta i Car­re­tero ha anat dis­mi­nuint després del debat, que va ser­vir per insu­flar aire a Mon­ti­lla –que també va tenir un gran ressò el dia que va anun­ciar que no repe­ti­ria el 2014–, Her­rera, Rivera o Camacho. La líder del PP va tenir la punta més alta de popu­la­ri­tat 2.0 quan va pre­sen­tar el polèmic vide­o­joc en què dis­pa­rava con­tra els immi­grants. Però aquests mis­sat­ges no sem­pre han de ser posi­tius o flo­re­tes cap als can­di­dats, perquè mol­tes vega­des també són anda­na­des de la resta de for­ma­ci­ons.

Eixos prin­ci­pals

La crisi, l'eco­no­mia i la inde­pendència són els tres eixos que més han apa­re­gut les últi­mes set­ma­nes en la política cata­lana 2.0, men­tre que l'edu­cació i la segu­re­tat han que­dat en un pla secun­dari.

El tre­ball, basat en una eina ano­me­nada Brandc­hats dis­se­nyada per millo­rar les estratègies de comu­ni­cació de mar­ques o per­so­nes, ha fet un ras­treig des del 9 d'octu­bre fins a l'últim dia de cam­pa­nya, tot i que les dades que apa­rei­xen en l'arti­cle són fins al dime­cres 24 de novem­bre. També s'ha fet una com­pa­ració indi­vi­du­a­lit­zada del 20 al 24 de novem­bre per com­pro­var el canvi de tendències en la cam­pa­nya –vegeu els gràfics–. Els prin­ci­pals refe­rents per com­ple­tar l'anàlisi han estat els blocs; les notícies i també les xar­xes soci­als, les eines més uti­lit­za­des pels inter­nau­tes.

Mencions
L'anàlisi també ha conclòs que Artur Mas ha encapçalat el rànquing de mencions al concepte “tripartit”. El segon ha estat el candidat ecosocialista, Joan Herrera, que és l'únic que aposta per repetir un govern d'esquerres. José Montilla, en els últims dies, ha tingut un descens notable en aquest àmbit, mentre que el republicà Joan Puigcercós gairebé ha obviat el “tripartit”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.