Política

El revés electoral del PSC i ERC els castiga ara al Senat

CiU guanya un o dos representants autonòmics, mentre que els socialistes en sacrifiquen un i els republicans perden Carles Bonet

Enfrontament entre ICV i EUiA per si relleven o no Josep Nuet

La desfeta electoral que han patit el PSC i ERC els està passant factura ara al Senat, on perdran senadors de representació autonòmica. Els socialistes en tindran un menys, i els republicans perdran Carles Bonet com a representant a la cambra alta, quan el nou Parlament català renovi les seves 8 places. CiU, en canvi, guanyarà un o dos senadors, coincidint amb el fet que els nacionalistes han passat de 48 a 62 parlamentaris.

Hi ha dues fórmules per escollir els senadors autonòmics. Segons la de la llei d'Hondt a CiU li correspondrien 5 representants (en té actualment 3), al PSC 2 (3) i al PP 1 (1) com a tercera força política. Aquest repartiment deixaria fora tant ICV-EUiA com ERC, que tenen actualment un senador autonòmic cadascun. En el cas dels ecosocialistes, la plaça els la va cedir el 2008 el PSC, perquè no tenien prou diputats.

La segona fórmula de repartiment, que és la que es va utilitzar en l'anterior legislatura per decisió del tripartit, és la denominada de restes majors, que beneficia els partits petits. Si ara es torna a aplicar, cosa que sembla possible perquè CiU no hi està tancada amb pany i forrellat i es decanta pel diàleg amb els grups, als nacionalistes els correspondran 4 senadors, als socialistes 2, al PP 1 com a tercera força política i a ICV-EUiA 1 més com a quart grup parlamentari. ERC queda igualment fora del repartiment amb aquesta segona fórmula, perquè ha obtingut menys vots que els ecosocialistes i ha baixat a cinquè grup parlamentari.

Però no només s'estan produint efectes electorals respecte al Senat en el PSC i ERC, sinó que de manera inesperada a ICV-EUiA s'ha obert un enfrontament per determinar quin dels dos partits de la coalició ecosocialista ocuparà la seva possible plaça a la cambra alta.

Topada ICV-EUiA

L'actual senador, en el lloc que li va cedir fa dos anys el PSC, és el dirigent d'EUiA Joan Josep Nuet. ICV va acceptar aleshores que el representant del partit de Jordi Miralles es quedés amb la plaça de senador, perquè aquesta formació va quedar fora del repartiment de conselleries en el segon tripartit. Per part dels ecosocialistes eren consellers Joan Saura i Francesc Baltasar, tots dos d'ICV.

Quan ara els ecosocialistes han perdut el govern i molta quota política, ICV vol renegociar la possible plaça de senador, amb l'argument que és el partit gran de la coalició i que cal tornar a calibrar. Però EUiA defensa a ultrança que hi segueixi el seu militant Nuet. És la primera tensió que esclata a la que fins ara era l'única formació del tripartit on no havia aparegut cap crisi després de les eleccions del 28 de novembre.

Els actuals senadors autonòmics, a més de Bonet i Nuet, són Jordi Vilajoana, Joan Maria Roig i Jordi Casas (CiU), Assumpta Baig i Joan Sabaté (PSC), i la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. Per ser escollit representant del Parlament a la cambra alta no cal ser diputat, segons una novetat introduïda en el nou Estatut.

Quan a partir de demà estigui constituït el nou Parlament, amb l'elecció de Núria de Gispert com a presidenta, la mesa decidirà si la tria dels senadors es fa segons la llei d'Hondt o les restes majors.

A banda dels 8 senadors de representació autonòmica, a la cambra alta hi ha també els que van ser escollits a Catalunya en les darreres eleccions generals. PSC, ERC i ICV-EUiA es van presentar junts en aquells comicis, i formen un grup parlamentari conjunt al Senat.

En aquest grup també s'hi van incorporar Bonet i Nuet. Queda per veure ara si aquest pacte preelectoral continuarà en el futur, després de l'enterrament del tripartit en la política catalana.

LA XIFRA

8
senadors autonòmics ha de triar el Parlament en cada legislatura, d'acord amb l'aritmètica política.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.