les claus de la Unió Europea
Tot a punt per a les eleccions del 7-J
Els gairebé 20 milions d'euros que es destinen a la campanya institucional de les eleccions europees es comencen a fer visibles amb banderoles i cartells com el que s'ha instal·lat a la seu de la Comissió Europea de Brussel·les. Aquests comicis al Parlament Europeu se celebraran per primera vegada als 27 estats membres de la UE del dia 4 al 7 de juny.
Campanya a Euronews i Youtube
El canal europeu de notícies Euronews i el portal d'internet Youtube han presentat un canal a través del qual els ciutadans podran pujar vídeos a la xarxa amb preguntes per als candidats a les eleccions europees, algunes de les qüestions seran plantejades als polítics en els butlletins informatius. En vista de les previsions d'una altíssima abstenció en els comicis del 7 de juny, els responsables de les dues empreses van decidir crear aquesta iniciativa, que comença aquesta setmana i es perllongarà fins a el pròxim 3 de juny. A través del canal de Youtube Questions for Europe, els ciutadans tindran l'oportunitat de penjar els vídeos amb les seves preguntes. Euronews seleccionarà les que consideri més interessants i les plantejarà als candidats, a portaveus parlamentaris, a periodistes i a experts en la matèria concreta.
Una candidatura antisionista
El govern francès pretén impedir la candidatura en les eleccions del juny de l'humorista Dieudonné, a qui la justícia ha condemnat en diferents ocasions per les seves manifestacions en contra dels jueus. Dieudonné, que és amic personal de l'ultradretà Jean Marie Le Pen, va anunciar que presentarà almenys cinc llistes antisionistes als comicis europeus. Els socialistes francesos consideren que l'actitud que ha adoptat el govern francès contribuirà enormement a alimentar la popularitat de Dieudonné, i fer-li la campanya, si finalment manté les seves llistes. Un cas similar es va produir fa uns mesos a Holanda amb el nacionalista i anti-islamista Geert Wilders, la popularitat del qual va pujar com l'escuma des que les autoritats el van acusar de discriminació i incitació a l'odi. Part de l'electorat ara el considera un heroi de la llibertat d'expressió. La projecció del seu vídeo Fitna, en el qual barreja versicles de l'Alcorà i imatges d'atemptats terroristes, va ser vetada pel Parlament Europeu.
Desacord sobre els internautes
El Parlament Europeu està dividit per la nova legislació comunitària del mercat de les telecomunicacions, que protegeix els drets bàsics dels internautes a l'hora d'accedir a la xarxa i als seus continguts. Uns eurodiputats asseguren que no es restringeix cap dret, mentre que altres lamenten que el text mantingui certa ambigüitat que pugui arribar a justificar lleis com la que tramita França, segons la qual un organisme podria tallar l'accés a internet a un usuari que descarregui il·legalment continguts sense necessitat d'una ordre judicial.
L'Estat espanyol i la llei d'aigües
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que l'Estat espanyol vulnera la legislació comunitària sobre política d'aigües a les Balears, Andalusia, Canàries, País Basc i Galícia per no haver designat en el termini fixat les autoritats competents per aplicar aquesta normativa. La Cort de Luxemburg ha respost així a un recurs presentat per la Comissió Europea en el qual acusava l'Estat espanyol d'incomplir la directiva comunitària que tracta sobre conques hidrogràfiques. L'executiu comunitari va donar de termini als estats membres fins al 22 de desembre del 2003 per acatar la directiva i sis mesos més perquè facilitessin una llista amb les autoritats competents.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.