Política

Greenpeace denuncia la deficient seguretat d'Ascó

El Consell de Seguretat Nuclear ha classificat com a nivell1 de risc un incident que s'hi va produir dissabte

Destaca, però, que no va tenir impacte en treballadors, ni a la població, ni al medi ambient

Greenpeace ha denunciat avui la deficient seguretat de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) després de l'incident del dia 21 passat, que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va situar ahir en el nivell 1 de risc.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va classificar ahir com a nivell 1 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), cosa que correspon a una anomalia, el succés notificat dissabte passat pel titular de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre), que va ocórrer durant la col·locació d'una comporta.

Segons el CSN, el fet es va produir a les dues unitats, Ascó I i II, i, encara que “no va tenir impacte en treballadors, ni a la població, ni al medi ambient”, significa “un incompliment d'un requisit de vigilància de les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF)”.

El titular de la instal·lació va notificar dissabte passat que, durant les maniobres de col·locació de la comporta de separació entre la piscina de combustible gastat i la zona auxiliar d'operacions, es van realitzar “moviments indeguts, a les dues unitats, en traslladar la comporta per damunt del combustible gastat”.

“Encara que no es va produir cap incidència, aquesta operació no està permesa per les Especificacions Tècniques de Funcionament, per la qual cosa l'incident s'ha classificat com a nivell 1 en l'Escala INES”, va assenyalar el CSN.

Per això, Greenpeace ha afirmat avui que el titular de la central, no ha extret cap lliçó de la fuita de partícules radioactives que va provocar el 2007 i que va intentar mantenir en secret durant mesos.

Per a aquesta ONG, el nou succés a Ascó és una clara demostració que la cultura de seguretat de la central segueix sent molt deficient.

Al maig del 2008, Greenpeace va revelar que ANAV, el titular de la central, havia mantingut en secret durant mesos una important fuita de partícules radioactives, provocada precisament per la violació deliberada de les seves Especificacions Tècniques de Funcionament en les operacions de maneig del combustible nuclear. El CSN ho va qualificar de Nivell 2 en l'escala INES.

“Després de l'escàndol de la fuita radioactiva d'Ascó, el CSN va assegurar que ANAV canviaria de forma radical la seva pèssima cultura de seguretat. Han passat tres anys i veiem que tot segueix igual: la irresponsabilitat d'ANAV i la complaença del Consell de Seguretat Nuclear amb aquesta”, ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya d'Energia de Greenpeace.

L'Escala INES és un instrument que s'utilitza arreu del món per comunicar al públic informació sistemàtica sobre la importància dels successos nuclears i radiològics des del punt de vista de la seguretat.

D'acord amb aquesta escala, els successos es classifiquen en set nivells. Els successos dels nivells 1 a 3 es denominen “incidents”, mentre que en el cas dels nivells 4 a 7 es parla d'”accidents”. Cada ascens de nivell en l'escala indica que la gravetat dels successos és, aproximadament, deu vegades superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.