Política

Consolidar la nova fornada

joventut · Els nous actius de la política ripollesa són molt joves i els propers comicis els han de consolidar en el panorama polític ripoll · Teresa Jordà (ERC) i Jordi Munell (CiU) es disputen per tercera vegada l'alcaldia de la capital comarcal amb Enric Pérez (PSC) de jutge

La crisi industrial, que ha afectat especialment el Ripollès, serà un tema clau de la campanya

En les elec­ci­ons del maig vinent, serà la ter­cera vegada que CiU inten­tarà acon­se­guir els rela­ti­va­ment pocs vots que en les dues ante­ri­ors oca­si­ons l'han dei­xat molt a prop de la majo­ria abso­luta a Ripoll. El 2003 va ser un tri­par­tit, ERC-PSC-ICV, el que va rele­gar els con­ver­gents a l'opo­sició i, el 2007, un bipar­tit d'ERC i del PSC. Sem­pre amb Jordi Munell, el subs­ti­tut d'Eudald Casa­desús, al cap­da­vant de la llista de CiU. Ara, Munell hi torna i, a més, ho fa en un con­text dife­rent. Per una banda, la fede­ració acaba de gua­nyar uns comi­cis gene­rals i, per l'altra, hi ha el des­gast lògic dels vuit anys de governs que ha pre­si­dit Teresa Jordà (ERC), que farà valer la impor­tant onada inver­sora que ha dei­xat equi­pa­ments de pri­mer ordre per a la capi­tal del Ripollès, com el nou museu etnogràfic, com el cen­tre de tec­ni­fi­cació espor­tiva i com un ambiciós pro­grama de reha­bi­li­tació inte­gral del nucli antic amb el vis­ti­plau de la llei de bar­ris.

Amb la incògnita encara de si ICV es tor­narà a pre­sen­tar a Ripoll –el 2007 no va obte­nir repre­sen­tació després de tenir-ne els ante­ri­ors 8 anys– i també de si Manuel Belda voldrà o podrà fer llista perquè el PP torni a tenir repre­sen­tació a l'arc con­sis­to­rial de Ripoll, les muni­ci­pals en aquesta vila tor­na­ran a ser clara­ment bipar­ti­dis­tes, amb un clar pro­ta­go­nisme de Jordà i Munell.

Enric Pérez s'ha con­so­li­dat des de la pre­sidència del Con­sell Comar­cal del Ripollès i des de l'equip de govern de Ripoll com un bon relleu gene­ra­ci­o­nal pel PSC de l'etapa dels històrics Pere Jordi Pie­lla, Eudald Fajula i Jaume Camps, tot i que aquest últim aguanta encara al govern bipar­tit. Això no obs­tant i amb la inèrcia encara del vot de les últi­mes elec­ci­ons al Par­la­ment, és difícil que pugui aspi­rar a l'alcal­dia. Sí que pot con­ti­nuar fent un paper clau a l'hora de deci­dir majo­ries com fins ara.

Pérez i Jordà, i a una mica més de distància Munell, for­men part de la nova gene­ració de polítics ripo­lle­sos que, pre­ci­sa­ment a les pro­pe­res elec­ci­ons muni­ci­pals, es con­so­li­da­ran ja com una rea­li­tat. Els casos més emblemàtics són els de Marc Prat (CiU), a Ribes de Fre­ser; Núria López (PSC), a Camp­devànol; Ramon Roqué (PSC), a Sant Joan de les Aba­des­ses; i Esteve Costa (Inde­pen­dents per Lla­nars), a Lla­nars. Tots qua­tre han estat alcal­des per pri­mera vegada i, ara, hau­ran de pas­sar revàlida.

Prat ha tin­gut un man­dat rela­ti­va­ment plàcid, gràcies a la majo­ria abso­luta de què ha dis­po­sat. Ni el debat sobre la vari­ant de Ribes i el nou túnel de Toses no l'ha aga­fat de ple. Man­te­nir el nom­bre de regi­dors actual per la pèrdua de població, li ha estat un mal­de­cap de l'últim moment. La seva homòloga veïna, Núria López, no ho ha tin­gut tan fàcil. A part del males­tar que va cau­sar en una part de la població la revisió del pla gene­ral d'urba­nisme de Camp­devànol, ha hagut de fer front a una crisi interna del govern tri­par­tit, que final­ment ha dei­xat en mino­ria el PSC i ICV, amb l'expulsió del regi­dor no ads­crit Ramon Perer­nau, que ha pas­sat a l'opo­sició. Tot i les ten­si­ons inter­nes, ha sabut tirar enda­vant el pla gene­ral, ha acon­se­guit fer entrar a la llei de bar­ris la reha­bi­li­tació inte­gral de la trama viària ori­gi­nal del poble i ha afron­tat la reno­vació de ser­veis bàsics.

Ramon Roqué ha tin­gut una majo­ria àmplia, tot i que ha tin­gut una con­tun­dent opo­sició d'ERC després que Eli­sa­bet Regué deixés l'Ajun­ta­ment per fer pos­si­ble una reno­vació del grup muni­ci­pal ja amb vista a les pro­pe­res elec­ci­ons. El nou pla gene­ral, les orde­nan­ces i les finan­ces del con­sis­tori i equi­pa­ments com els espor­tius i els docents han estat objecte de litigi polític i, ara, els comi­cis han de con­fir­mar l'esta­tus polític actual o bé si ERC recu­pera el ter­reny per­dut ines­pe­ra­da­ment el 2007. CiU, amb l'exal­calde Gerard Costa com a únic repre­sen­tant, acaba qua­tre anys de tran­sició. I, final­ment, hi ha Esteve Costa, que a les pas­sa­des elec­ci­ons muni­ci­pals va posar fi al domini de CiU a Lla­nars. Al maig, haurà de fer valer la seva acció de govern (nova plaça de l'Om, recon­versió del cap de tir, depu­ra­dora nova, bio­massa, etc.) per superar els con­ver­gents, dels quals només va que­dar 13 vots per davant.

A la vall de Cam­pro­don, CiU ha estat sem­pre el clar domi­na­dor a Set­ca­ses, Vila­llonga de Ter i Molló i, fins al man­dat pas­sat, també a Lla­nars. La fede­ració vol cen­trar esforços a Sant Pau de Segúries, on havia estat forta fins que Joan Solà, del grup inde­pen­dent que dóna suport al PSC, va asso­lir l'alcal­dia i sobre­tot a Cam­pro­don. En aquest últim muni­cipi, haurà de fer front a l'alcalde històric, Esteve Pujol (PSC), a qui setze anys de govern no han pas­sat fac­tura. Si no hi ha can­vis d'última hora, Pujol tor­narà a encapçalar la llista de mili­tants del PSC i d'inde­pen­dents, una fórmula que li ha donat bon resul­tat fins ara. Altres alcal­des històrics podrien no aspi­rar a la ree­lecció com Lluís Pairó (Molló). En el cas de Ramon Tubert (Ogassa) ja ha anun­ciat que no repe­tirà.

Crisi indus­trial

Al marge d'altres aspec­tes més locals, la crisi econòmica i sobre­tot la crisi indus­trial, que ha afec­tat espe­ci­al­ment la comarca del Ripollès, serà un dels temes clau de la cam­pa­nya elec­to­ral, sobre­tot als muni­ci­pis on el sec­tor indus­trial té més pes. Els can­di­dats hau­ran d'afi­nar en les seves pro­pos­tes de suport a l'acti­vi­tat econòmica. A part, també tor­na­ran a estar sobre la taula la millora de les infra­es­truc­tu­res. En aquest cas, el con­text serà dife­rent del dels comi­cis pre­ce­dents, ja que els ripo­lle­sos ani­ran a les urnes amb la car­re­tera C-17 ja des­do­blada entre Vic i Ripoll, si no hi ha entre­bancs d'última hora. Ara, el debat se cen­trarà en la línia del tren Bar­ce­lona-Puig­cerdà, en la nova car­re­tera del túnel de Toses i, espe­ci­al­ment, en la millora de l'eix piri­nenc entre la Vall de Bia­nya i Camp­devànol, amb les cor­res­po­nents vari­ants.

Les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons també sor­ti­ran a escena. A la comarca del Ripollès són espe­ci­al­ment impor­tants a causa de la seva com­pli­cada oro­gra­fia.

65
regidors.
Són els que té CiU i a quasi tots els municipis.
34
regidors.
Són els que té el PSC sota les seves sigles o les de Progrés Municipal.
33
regidors.
Són els que té ERC, que té les alcaldies de Ripoll, Vallfogona i Pardines.
4
regidors.
Són els que computa ICV, que és al govern de Campdevànol.
7
regidors.
Són els que hi ha sota sigles independents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.