Política

JOSÉ LUIS GARCÍA

RESPONSABLE D'ENERGIES NETES DE GREENPEACE

“La implantació d'energies renovables és viable”

“Aquells que encara asseguraven que les instal·lacions nuclears eren segures ara ja no saben on amagar el cap”

“Els materials radioactius del Japó poden trigar dies, segles o centenars de mil·lennis a desaparèixer”

José Luis García assegura que el terratrèmol del Japó ha carregat de raons els qui s'oposen a l'energia nuclear i confia que els danys a les plantes nuclears del país asiàtic facin reflexionar els qui aposten per construir més plantes i allargar la vida de les actuals.

Quines conseqüències tem dels danys que ha rebut el reactor nuclear del Japó?

Dependrà dels materials radioactius que s'alliberin. Encara és aviat per avaluar-ne les conseqüències. Els materials radioactius del Japó poden trigar dies, segles o centenars de mil·lennis a desaparèixer.

Les centrals de l'Estat espanyol haurien resistit un terratrèmol com el del Japó?

Si a les del Japó, que són les més avançades, els ha passat això, aquí podria haver estat pitjor. De tota manera, no hi ha cap estructura que pugui resistir un fenomen com aquest terratrèmol. Això demostra que les centrals nuclears són extremadament vulnerables.

Creu que el sisme farà replantejar l'ús de l'energia nuclear a Europa?

De fet, ja està passant. Alemanya ha paralitzat la vida de les centrals nuclears i a Suïssa, que és un país amb una llarga tradició nuclear, també s'ho estan replantejant. Aquest fet no pot quedar com si res. Els qui encara deien que la nuclear era una forma d'energia segura ja no saben on amagar el cap. Cal revisar-ho tot a fons.

És viable substituir les centrals nuclears per fonts d'energies renovables a curt termini?

S'ha de fer ben fet i de manera planificada, però és clar que hi ha prou alternatives perquè no torni a passar el que ha passat al Japó. El que no podem fer és anar deixant passar el temps. Cal actuar de manera urgent perquè, des del punt de vista tècnic, la substitució de les plantes nuclears és perfectament viable. No té cap dificultat.

De moment, però, amb el consum energètic actual, necessitem les centrals nuclears.

Les dades demostren que, a curt termini, podríem prescindir-ne. Actualment a Espanya l'energia nuclear produeix el 21% de l'energia elèctrica, mentre que les energies renovables suposen el 35% del total.

En quin termini de temps es podrien substituir les centrals nuclears de l'Estat per energies renovables?

Hi ha estudis que diuen que es podria fer aquesta mateixa dècada. Si no es potencien més les energies renovables és perquè no hi ha prou voluntat política per fer-ho. Ens cal un pla per potenciar les energies netes.

Què s'entén exactament per energies netes?

Són les energies renovables, aquelles que tenen un impacte reduït i reversible sobre el medi ambient. Tot el contrari del que passa amb l'energia nuclear o el petroli, que generen residus.

Les fonts d'energies renovables també generen controvèrsia. Ningú no vol tenir parcs eòlics al costat de casa.

No es pot comparar el nivell de risc ni la controvèrsia que provoquen les centrals nuclears amb les que causen els molins de vent. Si fas escollir algú entre viure al costat d'una planta eòlica o d'una central nuclear, segur que trien la planta eòlica.

Quines són les fonts d'energies renovables que caldria potenciar més?

S'ha de donar suport a totes. A hores d'ara, les més avançades són l'eòlica i la solar, que són també les més prometedores. També cal potenciar, però, fonts com ara la biomassa i d'altres. El més interessant de les energies renovables és que no hi ha un monocultiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.