En el punt de mira
La controvèrsia que ha generat l'Ajuntament amb un elevat endeutament pressupostari i els ajustats resultats que van obtenir alguns partits en l'anterior legislatura fan entreveure unes eleccions amb molta expectació
La delicada situació econòmica del municipi de Cunit (Baix Penedès) obliga els actuals governants –PSC i PP– a obrir un període de reflexions en què els partits de l'equip de l'oposició –CiU, ERC i ICV– ja prenen posicions.
Recentment la Sindicatura de Comptes va fer públic un informe del balanç de tresoreria de l'Ajuntament amb qual certificava diferents anomalies i convidava el consistori a corregir-les. L'alcaldessa i candidata del PSC a les municipals del 22 de maig, Judit Alberich, atribueix el dèficit pressupostari a l'esclat de la bombolla immobiliària: “Ingressàvem 4 milions d'euros en llicències per a la construcció i tenim reconeguts 15 milions d'euros en concepte de convenis urbanístics que no s'han arribat a materialitzar”, explica l'alcaldessa, que confia en la sortida d'aquest pou quan Cunit aconsegueixi “orientar la seva activitat cap a sectors com el comercial i l'empresarial”. Alberich, satisfeta de la feina que s'ha fet al nucli antic, a l'estació de Renfe i al passeig Marítim i d'haver posat en marxa equipaments com la biblioteca o el complex esportiu, es proposa “mantenir la cohesió social, potenciar Cunit Sud i la plana del Castell i convertir el municipi en un lloc on es pugui treballar”.
Precisament la seva oponent, la convergent i alcaldable Montserrat Carreras, que en les anteriors municipals es va quedar a dos vots de guanyar les eleccions, com ella mateixa recorda, mira amb preocupació el miler de desocupats que té aquest poble de 13.000 habitants i els 15 milions de dèficit: “Cada any posen quatre milions d'euros ficticis per poder quadrar el pressupost. Governi qui governi caldrà retallar despeses i revisar els contractes de serveis i fer molta planificació al capítol de personal”, detalla Montserrat Carreras, que considera injustificable que “s'estiguin pagant sous de 70.000 euros a treballadors com la directora de la biblioteca”.
L'alcaldable del PP, José Barquier, que ha governat en coalició amb el PSC, té una visió completament diferent del que ha passat en els últims quatre anys a Cunit: “Ha estat bo i positiu. S'han acabat obres importants com les que s'han fet al nucli antic, i està a punt d'acabar-se la comissaria de la policia local”. Barquier admet que “no tot ha estat un camí de roses”, però assegura que l'Ajuntament de Cunit ja ha fet els deures després de rebre l'informe de la Sindicatura de Comptes, “i es pot iniciar el camí per aconseguir ser un poble referent”. José Barquier opina que el bon moment que viu el PP els situa en una bona posició: “Fa temps que ens ocupem de l'àmbit dels serveis i de la seguretat ciutadana i això el ciutadà ho nota”, afirma. El regidor del PP, que aspira a obtenir quatre regidors, aposta per “un treball fonamental en el petit comerç i les empreses perquè creïn llocs de treball fixos”, i insisteix: “S'ha de fer complir la legislació en matèria d'immigració; per aquesta raó ja vam presentar una moció per eliminar els pisos sobreocupats”. Per Ivan Faccia, alcaldable d'ERC, la legislatura ha estat “dura i complexa”, i creu que la propera “serà la de la reconstrucció i el diàleg, però també la de tenir el coratge de prendre decisions”. Faccia atribueix “a una gestió d'ERC” el mèrit d'haver aconseguit més de 800.000 euros del PUOSC que “l'equip de govern donava per perduts” i que han permès rehabilitat el barri antic i fer una nova comissaria. Ara, “arriba l'hora de concretar quina activitat econòmica es vol per a la plana del Castell”, uns terrenys que Faccia qualifica “d'únics a Catalunya” i sobre els quals considera imprescindible “obrir un debat d'una manera conjunta”.
Pels ecosocialistes aquesta ha estat una legislatura “per oblidar”, diu Toni Martínez, alcaldable d'ICV, que culpa el PSC i el PP de la “ruïna econòmica de Cunit”. Els eixos del seu partit mostren preferència per l'àmbit social: “L'Ajuntament ha de ser el coixí de l'administració perquè primer són les persones”. Martínez critica la revisió del cadastre “que el consistori va fer a esquena de la ciutadania i que va originar manifestacions massives”. En aquest context l'alcaldessa reconeixia l'error que es va cometre en un moment de “punta immobiliària” i assegura que ja han demanat al Ministeri d'Indústria poder revisar el cadastre el 2012.