Política

Núria Langa

Candidata d'ICV a Banyoles

“Cal més participació ciutadana”

Creu que la regidoria actual està consolidada

Proposen concentrar els equipaments dispersos en un sol espai

Núria Langa Estadella, nascuda a Barcelona fa 55 anys, és educadora social i ha estat treballant en serveis socials d'atenció primària. És el rostre d'ICV a l'Ajuntament, però ella insisteix sempre que rere seu hi ha un equip. A la llista, de número dos, hi va Joan Luengo, representant de la nova fornada de l'ecosocialisme a la comarca.

Quin balanç fa d'aquests primers quatre anys a l'Ajuntament?

Se m'han fet curts perquè ha estat un període molt intens. L'equip de govern no ha pensat mai que l'oposició pogués participar en les decisions i hem hagut d'anar sempre a corre-cuita rere la documentació, fins i tot quan es tractava de qüestions de gran transcendència. Ens hem queixat d'això més d'un cop. En els grans temes de ciutat no han tingut en compte que hi ha altres representants dels ciutadans, a més d'ells. La relació amb l'oposició ha estat per a ells una qüestió de tràmit, han anat ràpid, pim pam, a aprovar sense consensuar. I d'altra banda, no han afrontat el rovell de l'ou d'aquest mandat, que era el nou pla general.

La feina de l'oposició sovint es veu poc. Considera que el seu electorat sabrà valorar el que ha fet ICV?

El que m'ha arribat, de molta gent, és que algunes de les nostres accions han estat per treure's el barret, literalment. Això ens encoratja molt. També hem percebut que tenim capacitat de convocatòria. La gent potser no respon tant en unes eleccions o en campanyes, però quan es plantegen bé les coses, és possible mobilitzar-la.

La regidoria aconseguida el 2007 està consolidada?

En política no hi ha res de segur. Dependrà de moltes coses, del fet que s'hagi pogut arribar a prou gent, que el vot no estigui gaire dividit... Nosaltres comptem amb la gent més sensibilitzada socialment. Crec que una regidoria la tenim consolidada, i esperem obtenir-ne la segona. Fa quatre anys no ens coneixien, i ara ja ens coneixen i saben quines idees tenim i que treballem.

Aquest cop també es presenta la CUP. Això els podria perjudicar?

És complicat saber-ho. Em sembla que qualsevol partit recull vots de diversos sectors, a més dels més fidels: gent que no votava, gent enfadada amb els que havia votat abans... Em sembla molt interessant que la CUP es presenti, tot i que és possible que s'emporti algun vot que potser seria nostre. En qualsevol cas, és important que les forces d'esquerra treguin tot el seu potencial. Si no és així, servirà de poc que ens presentem separats.

Digui'ns les idees bàsiques del seu programa.

Pensem que cal canviar la manera de fer política, que cal que els ciutadans hi participin més. Des de les institucions hem de ser sincers, dir la veritat, i més encara en una època tan difícil com aquesta. Nosaltres farem propostes valentes, en aquest sentit. I amb imaginació. Si no hi ha diners, caldrà aplicar solucions imaginatives. Quant al programa, es vertebra en tres grans eixos: les persones, l'economia i la ciutat. L'àrea d'alcaldia ha d'englobar tot el que són serveis a les persones (serveis socials, cultura, educació, joventut, etc.) amb la finalitat d'aconseguir una vertadera transversalitat, és a dir, de concebre les persones de manera integral i no de manera parcial. Pel que fa a l'economia, s'ha de fer un estudi de prioritats de manera participativa, discernir entre el que és prescindible i el que és indispensable. Tenim un dèficit molt important, i no podem mirar cap a un altre costat. Es fan unes despeses enormes en esport i quan ha estat el moment de retallar, s'ha fet de manera indiscriminada, tot igual, sense distingir entre el que és més important i el que no ho és tant. Tenim més de 40 equipaments que generen moltes despeses. Si ho centralitzéssim tot en un gran espai, ens estalviaríem molts diners i es crearien sinergies entre els usuaris. Continuem m reclamant un centre cívic que solucioni aquest problema. S'hauria de crear un reglament que permetés que les entitats participessin en la gestió de l'equipament. Pel que fa a ciutat, hi incloem temes com ara el medi ambient. No podem estar d'esquenes a l'estany, i defensem la creació del parc natural. En aquest sentit –i arran de la polèmica que hi ha hagut amb el nou model de la gestió de l'aigua–, proposarem que sempre que s'hagi de modificar alguna cosa relacionada amb el bé comunal es convoqui una consulta popular. L'Ajuntament és el gestor del bé comunal, no pas l'amo. Un bon gestor ha de preguntar als vertaders propietaris, cosa que no aquest govern municipal no ha fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.