L'inexpugnable regne de Convergència
L'oposició critica durament el govern i acusa els nacionalistes d'haver incentivar el trencament a Esquerra Republicana per dividir encara més els partits rivals
Convergència i Unió governa amb majoria absoluta a Llançà des del 1983. Han estat set majories absolutes consecutives que fan d'aquest poble de l'Alt Empordà un feu incontestable de la federació nacionalista. Malgrat poder governar folgadament, el 2007 l'actual alcalde, el convergent Pere Vila, va oferir a l'oposició formar un govern d'unitat. Només Esquerra Republicana, aleshores encapçalada per Josep Ortiz, va acceptar l'oferta i els dos regidors republicans van entrar a formar part del govern. Per a socialistes i Iniciativa aquella va ser una oferta “trampa”, que Vila ja ha avançat que tornarà a posar sobre la taula si torna a tenir la confiança dels electors i que les dues forces d'esquerres ja han rebutjat. Francesc Guisset (PSC) és clar i contundent: “El pacte amb Esquerra es va fer perquè l'oposició no fes nosa. El 2007 tots els grups de l'oposició ens havíem organitzat per fer una mena de govern a l'ombra i poder fer una oposició més dura i això Vila ho va trencar oferint a Esquerra dos càrrecs amb els corresponents sous”. Anna Maria Pujol, d'ICV, comparteix l'opinió de Guisset i manifesta que l'alcalde “no vol tenir oposició, per això s'esforça en minimitzar-la oferint-li un pacte innecessari”.
Guisset carrega els neulers contra Ortiz, que enguany es presenta, amb set membres més d'ERC, per Solidaritat Independentista. Afirma que “el mouen interessos personals, no de partit” i el redueix a la condició de “mer satèl·lit de CiU”. Remata les dures crítiques a Convergència assegurant que els nacionalistes “controlen totes les associacions i plataformes i s'emparen en el procediment de màxima urgència per contractar gent a dit per controlar-los”.
Per la seva banda, Pere Vila no vol sentir parlar de l'oposició i manté que “l'anàlisi de la feina feta per l'oposició ja la farà l'electorat”. “Nosaltres hem fet el que pertocava i n'estem satisfets”, clou. Vila està convençut que podran revalidar la vuitena majoria absoluta, malgrat les dificultats de gestió que aquest mandat els ha comportat la crisi.
El soci de govern, Josep Ortiz, també fa un bon balanç del mandat i afirma que la seva aspiració és retenir els dos regidors que va obtenir ara fa quatre anys presentant-se per ERC. En relació amb el trencament amb els republicans diu que “són ells els que van trencar amb nosaltres” i assegura que dirigents comarcals van forçar el trencament “per motius estrictament personals”. No se sent un comparsa de CiU i defensa que ha pogut treballar “amb total llibertat”.
Per la seva banda, ERC es presentarà com a Unió Llançanenca-AM, però no és capaç d'augurar si podrà retenir els dos regidors dels passats comicis o se'ls emportarà SI. Finalment, el PP presentarà llista al poble; l'encapçalarà Tomás Ortega que explica que la seva màxima ambició és “que els votants del PP en altres eleccions tinguin un referent en les municipals”.