Política

VIRGÍNIA DOMÍNGUEZ

CAP DE LLISTA D'ENTESA PER SABADELL

“Sabadell ha de recuperar la centralitat comarcal”

La candidata de l'Entesa proposa més diàleg amb Terrassa per constituir un pol econòmic i demogràfic alternatiu a l'àrea metropolitana de Barcelona

Aposta per la potenciació del sector de les energies renovables per crear ocupació

Els condiciona a un acord programàtic i no descarta el PSC, tot i que ho veu molt improbable

El relleu de l'Entesa
Virgínia Domínguez té 39 anys i és doctora en antropologia social. Després de quatre anys com a número dos del grup municipal, ocupa el lloc del fins ara portaveu, Isidre Soler, després que la limitació a dos mandats del codi ètic de l'Entesa imposi el relleu. No obstant això, promet mantenir el llistó d'assistència a totes les comissions municipals.
Cal resoldre el dèficit d'espais per a les entitats amb més locals autogestionats i d'ús compartit

Com afronta Entesa la seva pri­mera cam­pa­nya com a cap de llista?

Amb mol­tes ganes i gent nova i jove que s'hi ha incor­po­rat per donar un cop de mà. Estem pre­pa­rant actes amb for­mats diver­sos per expli­car les nos­tres pro­pos­tes de futur. Però també ens agra­da­ria que hi hagués debats públics. La con­fron­tació d'idees aporta més que les sim­ples pro­pos­tes de cadascú. Fa qua­tre anys, el PSC no hi va voler entrar i ara encara no sabem què pas­sarà.

El seu espai elec­to­ral ha de com­pe­tir, d'una banda, amb ICV-EUiA i, de l'altra, amb la CUP. Se'n podria res­sen­tir?

Podem defen­sar amb argu­ments l'aval de la nos­tra feina des de l'opo­sició. Hem inci­dit per modi­fi­car i millo­rar pro­jec­tes del govern muni­ci­pal; tenim la sen­sació que hem fet els deu­res i com­plert els com­pro­mi­sos amb les 6.000 per­so­nes que ens van votar. En prin­cipi, donem aquest elec­to­rat per con­so­li­dat.

La lluita con­tra l'atur és una de les pre­o­cu­pa­ci­ons majo­ritàries dels ciu­ta­dans. Què faria l'Entesa per crear llocs de tre­ball?

Saba­dell ha de recu­pe­rar la seva capi­ta­li­tat i cen­tra­li­tat comar­cal, perquè amb l'expulsió d'indústries de dins la ciu­tat con­ti­nuem ten­dint cada cop més a ser una ciu­tat dor­mi­tori. Per començar, hem de defi­nir quina indústria s'ha de poten­ciar. I aquí nosal­tres diem que encara som a temps d'afe­gir-nos al tren del sec­tor de les ener­gies reno­va­bles i l'estalvi energètic. Però també cal apos­tar pel tèxtil espe­ci­a­lit­zat, en què encara tenim empre­ses pun­te­res. I pre­pa­rar-nos per si podem tor­nar a pro­duir tei­xits a la ciu­tat, ara que el trans­port s'enca­rirà. Ens hem d'enor­gu­llir del nos­tre comerç de pro­xi­mi­tat i fomen­tar la pre­pa­ració de pro­fes­si­o­nals per aten­dre gent gran i per­so­nes depen­dents i poten­ciar el sec­tor emer­gent de les indústries cul­tu­rals. I el Vapor Llonch hi hau­ria de ser més actiu.

En quin sen­tit el reforçarien?

S'ha de revi­ta­lit­zar com­ple­ta­ment. Hau­ria de ser més pro­ac­tiu, man­te­nir el con­tacte amb les empre­ses que hi dema­nen suport. Revi­sar l'oferta de cur­sos labo­rals, fer segui­ment per si la gent acaba tro­bant feina.

I com es recu­pera la capi­ta­li­tat que tro­ben a fal­tar?

Saba­dell ha de lide­rar una estratègia comar­cal, apro­fi­tant la potència demogràfica dels dos Vallès i apar­cant riva­li­tats històriques amb Ter­rassa. Entre les dues ciu­tats hauríem de cons­ti­tuir una mena de con­sorci metro­po­lità del Vallès, una loco­mo­tora en con­trast amb Bar­ce­lona i pen­sant també en els muni­ci­pis més petits, amb una visió glo­bal de man­co­mu­nar ser­veis. A escala local, però, també és pri­o­ri­tari man­te­nir la cohesió social amb estratègies adap­ta­des a cada barri i recu­pe­rar la figura dels edu­ca­dors de car­rer, pen­sats sobre­tot per aju­dar els joves que ni estu­dien ni tre­ba­llen. També es pot edu­car des de l'esport, les acti­vi­tats de lleure i fer més acti­vi­tats en equi­pa­ments com ara bibli­o­te­ques i cen­tres cívics, seguint l'exem­ple del que s'ha fet amb el pla de bar­ris. I no par­lem només dels immi­grats, sinó també de la població autòctona.

Quins equi­pa­ments cal­dria pri­o­rit­zar en el pròxim man­dat?

Cal­dria resol­dre el dèficit d'espais per a les enti­tats, però podrien ser locals auto­ges­ti­o­nats i com­par­tits entre diver­ses asso­ci­a­ci­ons, que ja són prou madu­res per haver d'anar dema­nant per­mi­sos i sales. Per això hem fet la pro­posta de la Casa Grau, que s'afe­geix a altres ubi­ca­ci­ons ante­ri­ors que vam plan­te­jar per fer-hi un hotel d'enti­tats, com ara l'edi­fici que dei­xarà lliure Xalest a la plaça Vallès o el pro­jecte del Pol Est, amb la reforma de l'antic Vapor Turull. També és neces­sari un audi­tori nou, perquè la Ciu­tat de la Música anirà per llarg.

Con­si­dera que el museu tèxtil lla­ner al Pis­sit hau­ria d'espe­rar?

Pot­ser ara no és el millor moment per fer-lo, però com a mínim podríem dei­xar fet el pro­jecte nou sobre la base exis­tent. No cal començar de zero.

Pel que fa a esce­na­ris, què faran el 23-M?

Cal espe­rar que arribi el dia, perquè tot està molt obert i ara no tenim cap idea pre­de­ter­mi­nada. En el cas que entrem en un govern, serà havent pac­tat con­di­ci­ons fona­men­tals com ara garan­ties per man­te­nir la cohesió, l'aposta per una mobi­li­tat sos­te­ni­ble o prin­ci­pis d'aus­te­ri­tat i ètica.

Em sorprèn que no des­carti el PSC...

Seria molt impro­ba­ble, perquè hau­rien de can­viar mol­tes coses. Tenim models opo­sats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.