Política

opinió

Llums i ombres de les consultes

Les consultes són pura ficció, però constitueixen una bona al·legoria del dret dels catalans i les catalanes a escollir Estat

Som fede­ra­lis­tes. Per això, amb tota pro­ba­bi­li­tat, si la gènesi de l'uni­vers s'estigués cul­mi­nant ara mateix d'acord a la lite­ra­li­tat del bell mite bíblic; i si a propòsit de Cata­lu­nya, l'Artífex ens demanés el parer sobre l'aca­bat final de la seva obra, la gent del Col·lec­tiu Soci­a­lista Penedès - Cata­lu­nya seríem par­ti­da­ris d'una Cata­lu­nya ple­na­ment sobi­rana. Del tot lliure, sí, però amb una irre­fre­na­ble volun­tat d'imbri­car-se amb les naci­ons veïnes en un entra­mat de rela­ci­ons ben espès; d'inter­de­pendències igua­litàries, amis­to­ses i coo­pe­ra­ti­ves. Si és tractés de crear un país ex novo el voldríem sobirà i asso­ciat inten­sa­ment amb els pobles d'Espa­nya i d'Europa.

Però el nos­tre país no és pas un no-res en espera dels seu big bang. Cata­lu­nya ja és. I ve de lluny. Del seu mil·lenari esde­ve­nir en la història n'ha resul­tat el seu (el nos­tre) pre­sent con­cret, i d'aquest en resul­tarà el seu futur imme­diat. Cata­lu­nya és una rea­li­tat evo­lu­tiva. Un procés. Per això cre­iem que la major o menor ple­ni­tud naci­o­nal que asso­lim en el futur dependrà de la nos­tra traça –d'aquest pre­sent estant– per for­mu­lar, con­cer­tar i ope­rar una suc­cessió d'horit­zons de lli­ber­tat plau­si­bles i pos­si­bles, con­gru­ents amb les opor­tu­ni­tats i les limi­ta­ci­ons de cada moment. Dependrà de si afi­nem a sos­pe­sar la cor­re­lació de for­ces en temps real, i si estem encer­tats a l'hora d'admi­nis­trar les que ens són favo­ra­bles.

No cre­iem, doncs, que la ple­ni­tud naci­o­nal de Cata­lu­nya s'esde­vin­gui per un acte ger­mi­nal exprés (un referèndum per a l'auto­de­ter­mi­nació), sinó, per con­tra, d'una suc­cessió d'avenços en política inte­rior i en política exte­rior (des­ta­ca­da­ment, els rela­tius a la gestió encer­tada de les rela­ci­ons amb els altres pobles d'Espa­nya; sobre­tot, amb els altres països cata­lans que inte­gren l'Estat espa­nyol: els ger­mans de nació, amb què ens cal pro­cu­rar, tant com sigui pos­si­ble, un millor acom­pas­sa­ment i relli­ga­ment, pot­ser no gaire com­pa­ti­ble amb el “nosal­tres sols” inde­pen­den­tista).

El nos­tre Col·lec­tiu, per això, no s'entu­si­asma davant les con­sul­tes per la inde­pendència. Però tam­poc les dimo­nitza, mal­grat esti­guin far­ci­des de llicències democràtiques que les inva­li­den com l'assaig gene­ral d'alguna cosa pre­te­sa­ment subs­tan­tiva: l'absència d'una auto­ri­tat elec­to­ral, neu­tra, impar­cial i legi­ti­mada –ni que sigui només moral­ment–; l'exclusió d'algu­nes pre­ferències pos­si­bles del ven­tall d'opci­ons de vot (tal vegada les majo­ritàries avui); la laxi­tud en el con­trol de la iden­ti­tat dels votants i de la garan­tia del secret del vot; l'absència d'una fis­ca­lit­zació plu­ral dels recomp­tes... Tot ple­gat les con­fe­reix un cert aire no tant de procés elec­tiu homo­lo­ga­ble com de per­for­mance d'agi­tació i pro­pa­ganda –agit­prop– inde­pen­den­tista. Enginyós, tru­cu­lent, i, al cap­da­vall, prou reei­xit.

Tan­ma­teix –ho rei­te­rem– no ens negui­te­gen aques­tes repre­sen­ta­ci­ons, ni ens indig­nen. Com en tota repre­sen­tació, el que s'esdevé a les con­sul­tes és fic­tici. Però, com en les millors obres, s'hi con­cita alguna veri­tat de molta importància. Les con­sul­tes per a la inde­pendència són pura ficció, però cons­ti­tu­ei­xen una bona al·lego­ria del dret dels cata­lans i les cata­la­nes a esco­llir Estat.

Per al nos­tre Col·lec­tiu fede­ra­lista, és una obvi­e­tat que Cata­lu­nya és una nació, i que les naci­ons tenen dret a triar el seu Estat –sem­blant­ment a com les per­so­nes tenen dret a triar el seu estat–. Així, tot i que no ens engres­quen espe­ci­al­ment, ens agrada d'aques­tes con­sul­tes que facin patent que la relació estreta i coo­pe­ra­tiva amb els pobles d'Espa­nya no pot de ser-nos impo­sada en cap cas, sinó que ha de ser el resul­tat del diàleg incon­di­ci­o­nat i de la mutu­a­li­tat lliu­re­ment con­cer­tada.

Així mateix, des­ta­quem en posi­tiu la doble denúncia que con­te­nen implícita. D'una banda, posen d'evidència –per no dir l'anti­ca­ta­la­nisme repa­tani de l'Estat–, almenys, la dei­xa­desa de tots els seus poders (els fàctics i el judi­cial, a més del legis­la­tiu i l'exe­cu­tiu) en relació amb les obli­ga­ci­ons que deri­ven del seu caràcter plu­ri­na­ci­o­nal. Si aquest Estat se sentís con­cer­nit en l'enfor­ti­ment naci­o­nal de Cata­lu­nya, si ho entomés com un deure natu­ral, propi i inex­cu­sa­ble, aques­tes con­sul­tes no s'hau­rien produït o trans­cor­re­rien entre la indi­ferència gene­ral.

D'altra banda, posen de mani­fest que els par­tits cata­lans ome­ten el deure d'expres­sar de forma clara i con­creta la seva pro­posta de cons­trucció naci­o­nal... si en tenen. En ocul­tar-la o emmas­ca­rar-la com solen fer –des­ta­ca­da­ment CiU–, impos­si­bi­li­ten que cada elecció democràtica ordinària (de repre­sen­tants al Par­la­ment Euro­peu, al Congrés i el Senat de l'Estat, al Par­la­ment de Cata­lu­nya o a les cor­po­ra­ci­ons muni­ci­pals) cons­ti­tu­eixi un genuí acte d'auto­de­ter­mi­nació. Quina altra cosa és, sinó, una elecció? Un 14 d'abril de fa 80 anys, unes elec­ci­ons muni­ci­pals van fer caure la monar­quia d'Alfonso XIII per eri­gir la Segona República espa­nyola! La democràcia repre­sen­ta­tiva –que tantíssim ens ha cos­tat d'obte­nir– ja ve prou equi­pada de sèrie; com menys gad­gets li afe­gim, millor fun­ci­o­narà.

El nos­tre Col·lec­tiu té un fort accent cam­pe­rol, però no ve de l'hort. Som fede­ra­lis­tes pas­sats per la sentència anti­ca­ta­lana del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. O sigui, per­sis­tents, però esca­mats, ava­lu­a­tius i, si fos el cas, dis­po­sats a retrac­tar-nos i defen­sar altres vies per a Cata­lu­nya. Tot i els frus­trants inter­rup­tus, però, quant a la cons­trucció naci­o­nal de Cata­lu­nya, no som cre­a­ci­o­nis­tes –com pot­ser en siguin els pro­mo­tors de les con­sul­tes per a la inde­pendència–. Som, a pesar de tot i ara per ara, evo­lu­ci­o­nis­tes. Gra­du­a­lis­tes, que se'n deia en el Nou­cen­tisme. Par­ti­da­ris d'omplir la pica de la ple­ni­tud naci­o­nal de Cata­lu­nya de mica en mica. A goteig o a doll, segons s'escai­gui. A con­dició, però, i això és irre­nun­ci­a­ble, que no passi dia sense que, com diria Car­ner, “no tre­moli i s'irisi una nova tènue gota a l'aire clar i no cai­gui efec­ti­va­ment dins la pica”. I si no, no.

(*) Cor­rent d'opinió de signe cata­la­nista i pene­de­sista, for­mada per alcal­des, regi­dors i diri­gents del PSC de l'Alt Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.