Política

Una majoria difícil d'assolir

Deu candidatures competeixen en la cursa cap a l'alcaldia, en els comicis més oberts des del retorn de la democràcia. CiU confia a evitar que es torni a formar el tripartit, i la resta de forces volen tenir un paper destacat a l'Ajuntament

La capi­tal del Bages afronta les elec­ci­ons del 22 de maig com els comi­cis més oberts des del retorn de la democràcia, i els man­re­sans podran esco­llir entre deu pape­re­tes per dipo­si­tar a l'urna. Fa setze anys que el PSC, ICV-EUiA i ERC gover­nen junts la ciu­tat, amb el soci­a­lista Josep Cam­prubí al cap­da­vant des del 2006. L'alcalde des­taca que la ciu­tat s'ha trans­for­mat mal­grat la crisi i defensa la seva aposta per la inno­vació, amb el Parc Tec­nològic i el Cen­tre Tec­nològic de Man­resa. Cam­prubí torna a encapçalar la llista del PSC amb la volun­tat d'obte­nir “la majo­ria sufi­ci­ent per gover­nar amb les mans lliu­res”, però sap que aquest objec­tiu serà difícil d'asso­lir amb deu par­tits com­pe­tint en la
cursa cap a l'alcal­dia. Per això, no tanca cap porta: “Amb ERC i ICV hem coin­ci­dit aquests anys, però segur que amb CiU també tenim ele­ments pro­gramàtics comuns”.

La fede­ració naci­o­na­lista va ser la força més votada el 2007, però va que­dar empa­tada a vuit regi­dors amb el PSC i no va poder evi­tar que es tornés a for­mar el tri­par­tit. Ara, els con­ver­gents con­fien en un nou cap de llista, Valentí Junyent, que es mos­tra opti­mista: “Pen­sem que la marca CiU, l'equip que pro­po­sa­rem a la ciu­tat i el cicle esgo­tat del tri­par­tit ens han de posi­ci­o­nar en un lloc amb pos­si­bi­li­tats de gover­nar”. ERC, en cas de man­te­nir-se com a ter­cera força, podria tenir un paper clau en la com­po­sició del futur govern. La llista l'encapçala una cara nova, el cirurgià Pere Culell, que no té una història política prèvia i té les mans més lliu­res per arri­bar a acords. L'alcal­da­ble valora posi­ti­va­ment el man­dat del tri­par­tit, però amb mati­sos: “Els últims anys hem tro­bat a fal­tar un lide­ratge més fort i el tema de la par­ti­ci­pació no es té clar a l'Ajun­ta­ment, sobre­tot pel que fa a urba­nisme”. Quant a pos­si­bles pac­tes,
Culell adver­teix que ERC no té
“cap acti­tud apriorística”.

El regi­dor Xavier Rubio ha aga­fat el relleu de Núria Sen­sat al cap­da­vant de la can­di­da­tura d'ICV-EUiA, i con­si­dera que en aquests moments de crisi, més que una alter­nança política, “cal una alter­na­tiva de ciu­tat, de model social i econòmic, que s'ha de fer d'acord amb el tei­xit social”. El PP de Xavier Java­loyes aspira a ser deci­siu: “Volem el millor resul­tat pos­si­ble perquè la força majo­ritària no pugui pac­tar amb cap altre par­tit”. La CUP, amb Adam Majó al cap­da­vant, i la xenòfoba Pla­ta­forma per Cata­lu­nya, encapçalada per Albert Peri­cas, són les altres dues for­ma­ci­ons amb repre­sen­tació al con­sis­tori. Majó lamenta que el govern hagi per­dut l'opor­tu­ni­tat “històrica” de solu­ci­o­nar pro­ble­mes endèmics de la ciu­tat, com ara la mobi­li­tat, i vol que la CUP pugui influir amb més força en les deci­si­ons de govern, ja sigui “des de l'opo­sició o des d'un cert pacte des de fora”.

Caldrà veure, però, com afecta els set par­tits amb repre­sen­tació a l'Ajun­ta­ment la irrupció de Soli­da­ri­tat per la Inde­pendència (SI) i de dues can­di­da­tu­res inde­pen­dents, el par­tit veïnal MoVeM i Man­re­sans. L'alcal­da­ble de SI, Robert Ara, con­si­dera que la seva for­mació pot fer apor­ta­ci­ons “pel que fa a rege­ne­ració democràtica i a l'hora de pro­jec­tar el con­cepte d'inde­pendència a l'Ajun­ta­ment”. El cap de llista de MoVeM, l'empre­sari Joan Por­ras, i el de Man­re­sans, el cine­asta Joan Soler, des­ta­quen la “pre­potència” del tri­par­tit, que al seu parer ha gover­nat d'esquena a la ciu­tat. Man­te­nen que aques­tes dues can­di­da­tu­res són fruit del des­en­cant de la ciu­ta­da­nia envers els polítics locals i con­si­de­ren bàsic que els man­re­sans puguin col·labo­rar en les deci­si­ons impor­tants que es pre­nen en el con­sis­tori.

LES CLAUS
Urbanisme.
La plaça de la Reforma ha estat un dels punts de discussió del mandat, ja que les obres que s'hi van iniciar el 2005, i que havien de durar un any i mig, encara continuen. El retard –i el consegüent sobrecost– es deu a les modificacions que ha calgut introduir en el projecte. La instal·lació d'unes estructures metàl·liques al parc Vila Closes també ha generat el rebuig dels veïns.
Dèficit.
El consistori té un endeutament de 78,9 milions i un dèficit acumulat de 9,4 milions. L'Ajuntament va aplicar un pla antidèficit l'any passat, i el pressupost es va tancar amb un saldo positiu de 13.000 euros. Entre altres mesures, el pla va suposar la reducció dels salaris dels treballadors de l'Ajuntament, que encara avui fan actes de protesta per expressar el seu malestar.
Infraestructures.
Millorar les connexions viàries i ferroviàries és una de les assignatures pendents.
7.000
aturats
hi ha a la capital del Bages. El nou govern de Manresa haurà de treballar per crear ocupació.
Josep Camprubí
PSC
Vol revalidar l'alcaldia amb majoria.
Joan Porras
Moviment Veïnal Manresà (MoVeM)
Promet treball, honradesa i transparència.
Joan Soler
Manresans
Volen destapar la realitat del consistori.
Valentí Junyent
CiU
Aspira a trencar l'etapa del tripartit.
Pere Culell
ERC
Tenen tres regidors i volen créixer.
Xavier Rubio
ICV-EUiA
Regidor, confia a millorar resultats.
Xavier Javaloyes
PP
Regidor, vol que el partit sigui decisiu.
Adam Majó
CUP
Regidor. Esperen créixer i tenir més pes.
Albert Pericas
Plataforma per Catalunya
Regidor, es presenta per primera vegada.
Robert Ara
Solidaritat per la Independència
Vol aportar sentit comú a l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.