JOSEP MARIA ROIGÉ
CAP DE LLISTA DE CIU A BALAGUER
“És molt necessari que entri aire nou”
“Hi ha hagut una despesa desmesurada que no s'ha traduït en una millora de Balaguer”
“Falta transparència i una altra manera de governar”
Josep Maria Roigé opta per segona vegada consecutiva a l'alcaldia de Balaguer. El 2007 es va quedar amb cinc regidors, ara creu després de quatre anys d'oposició és temps de recollir-ne els fruits.
Quin és l'objectiu de CiU?
Ens presentem per liderar el canvi que Balaguer necessita. El fa molts anys que hi és, i això no genera il·lusió. Els millors aliments també caduquen. Potser el govern en el seu moment va fer coses que calia fer, però ja ha caducat, ara cal un govern amb il·lusió, amb un nou projecte, que demostri que es poden fer le coses bé i que hi ha altres maneres de fer política.
Què ha fallat, doncs?
Des d'un punt de vista econòmic, s'ha fet una despesa desmesurada que no s'ha traduït en una millora substancial de la ciutat. Els plans de barri ha servit per asfaltar carrers però Balaguer no ha avançat. Al contrari, s'han apujat els impostos, l'IBI ha pujat un 35% en només quatre anys, quan l'IP tan sols ha pujat un 8,2% en el mateix període. L'aigua ha pujat un 11%, les escombraries un 17%, i si no s'ha pujat en de circulació és perquè ja és al màxim. S'hauria d'haver gastat amb més coneixement i no apujar tant els impostos.
Què faran, vostès, en aquest tema?
El nostre compromís és que no apujarem els impostos per sobre de l'IPC. És un compromís assumit públicament. També ens comprometem a fer més transparent la despesa. Ara no n'hi ha, el govern no dóna cap documentació, no ensenya les factures d'on es gasta els diners de tots. Hi ha unes despeses desmesurades, sense cap control, que es van eternitzant. Són males costums que hem d'eliminar. Hem de fer més amb menys, com diu Artur Mas.
Què li sembla que s'ha fet al centre històric?
Mai s'han posat tants diners al centre històric. Vint-i-cinc milions d'euros, mai tants diners s'hi han posat a Balaguer. Però si vostè pregunta a la gent de Balaguer, li diran que ni la ciutat ni el centre estan millor que fa quatre anys. S'hi han gastat molts diners però no s'ha sabut donar-li vida.
Com se li dóna vida, al centre?
Se li hagués donat vida si, aprofitant la bonança immobiliària, haguéssim promogut actuacions públiques i privades d'habitatge al centre històric. Però no s'han fet. Els diners no s'han invertit bé i ara ens trobem que no hem avançat quan teníem una gran oportunitat per fer-ho. El projecte del centre històric no hauria de ser només urbanístic, sinó integral, contemplar l'habitatge, el comerç, zones de vianants, l'aparcament, que l'han deixat per al darrer moment i ja no hi ha diners. Va camí de convertir-se en un gueto perquè no hi ha habitatge nou i en bon estat i per tant només s'hi instal·len nous immigrants, com és lògic perquè busquen els preus més barats, i la gent gran.
I ara, què?
Nosaltres tenim clar que cal fer-hi un projecte global, al centre històric. Cal escoltar la gent que hi viu, els comerciants, els veïns de tot Balaguer, i incorporar-ho al desenvolupament integral del centre, també turístic. Berga, Vic, Solsona, la Seu d'Urgell, han pogut redreçar els seus centres històrics perquè han entès que és una font de riquesa per al conjunt de la ciutat.
Quin paper ha de jugar Balaguer dintre de les terres de Ponent?
Hem perdut aquests anys pes polític com a capital de comarca i també he baixat posicions com a segona ciutat de les terres de Lleida. Cal una altra manera de governar que permeti liderar la remuntada de la ciutat, necessitem tenir un alcalde que surti a vendre Balaguer i a atreure empreses i inversions, que tingui més iniciativa, tot això s'ha perdut aquests anys. Hem de lluitar contra la crisi. Balaguer no surt als mapes i això s'ha de capgirar. Hem de fer l'autovia Tàrrega-Balaguer-Alfarràs que ens posi als mapes, no per arribar a Barcelona cinc minuts abans sinó perquè, si mires els mapes del google, per exemple, a gran escala només surten les ciutats que són en els grans eixos viaris. També necessitem sòl industrial. Són assumptes prioritaris però l'Ajuntament hi ha de treballar. I ara a l'Ajuntament hi ha una sensació de cansament que nosaltres hem de capgirar, i al conjunt de la ciutat també. A les eleccions al Parlament vam aconseguir més de tres mil vots i el PSC un miler. Ara ja veurem què passa, però crec que la demanda de canvi hi és. Vint-i-quatre anys amb el mateix alcalde són massa anys.
L'ha sorprès que Miquel Aguilà repeteixi com a candidat del PSC?
No. Però són molts anys. En aquest temps s'ha creat una teranyina d'interessos, gent que està molt lligada. Només cal veure el que ha passat aquest mandat: va comprar dos trànsfugues. Són maneres de fer que fan molt necessari que entri aire nou.
La seva elecció com a cap de llista per CiU ha suposat un nou estira-i-arronsa entre CDC i UDC. Ja està tot arreglat?
És un fet normal en tots els partits i coalicions, tothom té tot el dret a proposar-se com a candidat, és un procés normal que s'ha viscut a dins de CiU de Balaguer i s'ha resolt de la manera prevista en els nostres estatuts, que marquen que, si no hi ha acord a nivell local, llavors intervenen les direccions territorials, i en última instància la nacional. S'ha fet el procés i ja està. El que passa és que des de fora a alguns els ha interessat presentar aquest procés com una crisi, quan no ho és, és el procés normal.