Duel entre dos, amb molts espectadors
Es presenten un total de nou candidatures, més que mai, però el gran duel serà, com sempre, entre el PSC i CiU. Els socialistes confien tornar a ser la llista més votada, i CiU, tornar a governar
Arreu sembla que les llistes s'aprimen i, en canvi, a Blanes aquest cop en són més que mai, amb nou llistes i cares noves. A la fotografia veiem els nou candidats a ocupar el seient d'alcalde de Blanes en els propers quatre anys. L'alcalde i aspirant a repetir per CiU, Josep Trias, s'ha situat estratègicament al centre. Suposem que ningú no li va discutir el lloc, ni per ideologia ni per rànquing actual, al cap i a la fi, és l'alcalde.
A la seva dreta s'han situat Joan Salmerón (ICV) i Conxita Boldú (JpB), que precisament de dretes no deuen tenir gaire res, però com que ara sembla que està de moda dir que no hi ha ideologies, sinó que el que governa és l'economia i que els polítics fan de gestors, no deu tenir gaire importància que hagin triat el costat dret de l'alcalde. Trias és un home de poques paraules, les seves intervencions als plens no són d'aquelles per recordar, però els que el defensen diuen que és un gran gestor. Trias no s'ha vist embolicat en grans polèmiques, però els temes de la televisió de Blanes i recentment, el canvi d'ubicació de Barrakes l'han enfrontat a alguns sectors del municipi.
El tarannà del PSC
Josep Marigó (PSC) ha triat (estratègicament potser?) la banda esquerra de l'alcalde. En els últims temps, més d'un ha parlat d'un canvi d'actitud del candidat socialista en els plens, com si volgués oferir la seva imatge més dialogant i propera amb vista a les eleccions. Vaja, que no ha anat a carregar contra ningú, i potser d'aquí li ve la seva proximitat amb Trias, i és que a poc temps de les eleccions, no se sap mai quines amistats pots arribar a fer i amb qui et pots acabar entenent. En tot cas, la suavitat de les seves intervencions als últims plens no és marca de la casa, perquè la número dos de la llista, Lourdes Fàbregas, va demostrar en l'últim ple que el PSC pot treure les urpes quan li convé.
Quan va guanyar les eleccions del 2007, Marigó ja va dir que ho havia aconseguit malgrat una campanya de “tots contra el PSC”, i no fa gaire va tornar a denunciar una campanya idèntica. Si hi ha conxorxes o no, o si és un tema de victimisme, ho deixarem de banda, però el cas és que li van ploure atacs des de molts costats. Si això ha desgastat o no la seva imatge, o ha fet minvar la seva credibilitat entre els electors, se sabrà el dia clau. Un altre tema és si Marigó ha treballat bé els que poden ser els seus possibles aliats si tornés a repetir un resultat semblant al del 2007, quan no va poder formar equip de govern tot i tenir un regidor més que CiU.
El posicionament per Barrakes
Un dels seus amics amb vista a un nou govern podria ser Joan Salmerón. La llista d'Iniciativa ha mantingut sempre dos regidors des de les eleccions del 1999, i ha estat un dels partits més crítics amb el govern de CiU. Salmerón també ha estat hàbil a l'hora de posicionar-se amb el tema de Barrakes, i ha fet costat als joves, un col·lectiu que, pel que sembla, no les té totes amb l'alcalde convergent. I, parlant dels joves, ha estat hàbil obrir el tema de Barrakes a un mes de les eleccions? Li passarà factura a CiU? Ja se sap que l'abstenció sol ser cosa de joves, potser per això no cal cuidar la relació amb aquest sector? De tota manera, el vot fidel de CiU se situa més aviat al costat dels que ballen sardanes i, si és així, potser l'aposta de l'equip de govern de lluitar contra allò que anomenen contaminació acústica fent marxar Barrakes per donar descans als veïns els pot donar vots.
Canvi d'imatge al PP
Al costat de Marigó tenim la cara nova del PP: Salvador Tordera. Es presenta com a independent i, amb la llista renovada, el Partit Popular aspira a augmentar la seva representació a l'Ajuntament, aprofitant l'ascens del partit. Si aconsegueixen un segon regidor, Celestino Lillo –que es va veure relegat per Salvador Tordera a contracor–, continuaria a l'Ajuntament. No se sap, però, com podria afectar el vot popular la presentació de Ciutadans, amb Sergio Atalaya al capdavant. Ciutadans, a les comarques gironines, només presenta llista a Blanes, Lloret i Girona.
Conxita Boldú s'estrena com a cap de llista, amb el segell d'ERC i Reagrupament, tot i que ja anava a les llistes el 2007, i no se sap com afectarà el vot que Solidaritat també hagi decidit, en aquestes eleccions, presentar una candidatura.
Anselm Ramos repeteix pel PDB, i de tots els panorames, el que menys deu desitjar, és un govern socialista. La seva mania a Marigó és ben coneguda i, de fet, és un dels que va denunciar l'exalcalde socialista a la fiscalia. De tota manera, Anselm Ramos, a l'hora de carregar contra el que sigui, sembla que no té gaires manies. En les últimes eleccions, els seus dos regidors van permetre a CiU formar un equip de govern, tot i que al final fins i tot els dos del PDB van acabar anant cadascú pel seu costat.
S'ha inaugurat la Ciutat Esportiva
Dels últims quatre anys, han destacat la remodelació dels carrers del centre –tot i que és un projecte que ja s'havia aprovat en el mandat anterior–, l'acabament i la inauguració de la Ciutat Esportiva, que semblava la cançó de l'enfadós. Una altra cosa serà la gestió i l'elevat cost de manteniment. També s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups que hi ha a l'Ajuntament la reforma del carrer de Colom i el projecte de remodelació de la façana marítima, però tal com estan les coses, no se sap quan serà una realitat. Mentrestant, la sorra continuarà marxant i caldran aportacions del ministeri.
L'aparcament a Blanes continua sent una assignatura pendent, tot i que per la CUP, que encapçala Joan Rota, el gran tema pendent és la participació ciutadana i la necessitat de definir un model de ciutat.