Política

el mandat a Badalona, districte a districte (i)

El metro s'apropa al centre, que espera èpoques millors

Durant els darrers quatre anys el districte ha millorat les comunicacions i ha guanyat espais singulars al rovell de l'ou, mentre que els barris més perifèrics esperen que arribi el seu torn

El districte I inclou el rovell de l'ou de Badalona però és molt més que això. És el centre més enllà del barri del Centre, que només és un dels sis que conformen el districte. Canyadó, Manresà, Casagemes, Coll i Pujol i Dalt la Vila en són la resta. És la zona de la ciutat a la frontera amb Montgat, i comprèn el nucli medieval, amb el seu subsòl romà, i també zones que esperen amb candeletes un futur millor, com és el cas de Coll i Pujol. També aplega alguns edificis amb història i solars amb més futur que no pas present.

En aquest territori, els darrers quatre anys han deixat un pòsit de projectes esperats des de feia dècades, barrejats amb petites millores per a la qualitat de vida del veïnat i moltes expectatives sense complir, que hauran d'esperar al proper mandat, o potser encara més, per ser una realitat.

L'arribada del metro al centre, que s'ha fet desitjar força anys, és un dels projectes més destacats que s'han culminat durant aquest mandat i que, juntament amb les millores que s'estan enllestint a l'estació de Renfe, contribuiran a la disponibilitat d'un transport públic millor per als veïns del districte I i, per extensió, per a tota la ciutat. En aquest sentit, el caràcter central de la zona fa que alguns dels projectes que s'han fet realitat transcendeixin l'àmbit del districte. Per Marcel Mauri, president d'Òmnium Cultural, una entitat que té la seu al barri de Dalt la Vila, les millores són “molt positives per a un districte que ha de contribuir a fer de Badalona un pol d'atracció turística i cultural de l'àrea metropolitana”. Les associacions veïnals, que són les entitats que treballen a peu de carrer, consideren que encara hi ha molta feina a fer, tot i que valoren el que s'ha avançat aquests quatre anys. Francesc Barriga, vicepresident de l'AV de Coll i Pujol, per exemple, destaca la nova plaça de Pompeu Fabra, però lamenta que el barri estigui pendent encara de projectes que han de canviar la fesomia de la zona: la urbanització del solar de l'Estrella, la construcció dels jutjats i l'arribada del Corte Inglés. La regidora del districte I, Montse Juárez, reconeix que Coll i Pujol és “l'assignatura pendent”. No és l'única, segons el veïnat que també veu mancances en altres zones com ara Manresà. Pedro Jesús Fernández, president de l'AV Canyadó, considera que al districte I “es progressa adequadament”, tot i que es queixa de la lentitud, i per això hi afegeix que es “necessita millorar” i destaca la falta d'equipaments.

La remodelació de la Rambla, la millora del parc de Ca l'Arnús i de les platges del districte són altres projectes a què es refereix la regidora, que també destaca la importància de les petites inversions, “perquè han servit per millorar la vida quotidiana dels veïns en un districte amb una mitjana d'edat força alta”. En aquest sentit, Juárez destaca l'adaptació de moltes de les cantonades per a persones amb mobilitat reduïda i la creació de zones 30 en diversos punts del districte.

Les inversions dels dos plans de Zapatero han permès fer alguna millora urbanística al districte, que no ha estat el més afavorit per aquests recursos. La regidora esmenta les tres carrers de Dalt la Vila i reconeix que és una zona “on fan falta moltes coses més, cuidar el patrimoni i mirar per les persones que viuen al barri”, una afirmació que comparteix el president de l'AV, Gabriel Hernández, que creu que el barri “ha entrat en un punt mort” i sosté que calen canvis valents i “que l'Ajuntament recordi que, a sobre dels vestigis romans, hi viu la gent”.

Pel que fa a la participació, la majoria de les entitats destaquen la bona disposició de la regidoria del districte tot i que, segons el president de l'AV del Centre, Josep Soler i Amigó, “no n'hi ha prou, amb les bones intencions, perquè la regidoria no té cap autoritat”. Soler defineix com a “complicada” la relació del veïnat amb l'Ajuntament. “Cada àrea va per lliure i de vegades es contradiuen”, argumenta. Juárez creu que “el Centre és patrimoni de Badalona i, si està bé, convida a endinsar-s'hi la resta de la ciutat”, i admet que “ hi ha molta feina a fer i que en aquests quatre anys se n'ha pogut fer molta amb el consens veïnal”. El veïnat vol decidir aspectes com ara els usos del futur centre cultural del Carme. El 22 de maig, prendrà la paraula a les urnes.

LA FRASE

El Centre és patrimoni de Badalona i, si està bé, convida la resta de la ciutat a endinsar-s'hi
Montse Juárez
regidora del districte I

Un districte convergent

El districte primer ha estat històricament un feu de Convergència i Unió, i prova d'això és que els regidors del districte han estat majoritàriament d'aquest partit, fins i tot en els mandats en què la força ha estat a l'oposició municipal, amb l'excepció del mandat 2003-2007 en què el responsable del districte va ser Josep Duran (PSC). En el mandat que ara s'esgota, i amb CiU a l'equip de govern, la regidora ha estat la convergent Montserrat Juárez, en una elecció legitimada pels resultats a les urnes, que van situar CiU com a força més votada a la majoria dels barris que configuren aquest districte. Només en el recompte conjunt de Manresà i Canyadó, Convergència es va col·locar com a segona força, al darrere del PSC, amb només set vots de diferència. La suma de les dades globals mostra una tendència clara: CIU, amb 4.013 vots, va duplicar àmpliament els resultats del PSC, que en va obtenir 1.980. ICV-EUiA va quedar en el tercer lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.