Política

Xavier Monje

Candidat de la CUP Alternativa per Barcelona

“L'oposició real de l'Ajuntament és al carrer”

“Volem que la veu crítica de fora arribi dins el consistori”

“Un dels cavalls de batalla serà treballar per millorar la situació de l'habitatge”

“Volem una regidoria de treball que tingui com a objectiu fer costat als empleats”

“No és una fita sinó un mitjà per avançar cap a la plena igualtat i justícia social”

  • Video: Xavier Monge, candidat de CUP
El candidat més jove de tots
Amb només 25 anys, Monge és el candidat a l'alcaldia de Barcelona més jove. Tot i la seva joventut, té una àmplia experiència en moviments socials; va ser portaveu de Maulets i activista del moviment estudiantil contra el pla de Bolonya. Les seves respostes, mesurades, donen pistes de la seva formació com a advocat, professió que exerceix.
Si entrem a l'Ajuntament farem que Barcelona sigui una ciutat lliure de desnonaments”

Xavier Monge és cons­ci­ent que la coa­lició de la CUP amb Des de Baix ho té difícil per entrar a l'Ajun­ta­ment. Però, si ho acon­se­gueix, es com­pro­met a fer “d'opo­sició veri­ta­ble”.

Com defi­ni­ria ideològica­ment el binomi de la coa­lició CUP i Des de Baix?

És una pro­posta inde­pen­den­tista i d'esquer­res. Però sobre­tot, és una can­di­da­tura que aplega sec­tors de llui­tes soci­als, veïnals i popu­lars de la ciu­tat de Bar­ce­lona des de la base, des d'una posició anti­ca­pi­ta­lista que fins ara no exis­tia a la ciu­tat.

Té menys pos­si­bi­li­tat d'entrar a l'Ajun­ta­ment per la con­dició d'extra­par­la­men­tari?

Som cons­ci­ents que la bar­rera del 5% és molt alta. El fet de no tenir repre­sen­tació ni al Par­la­ment ni a l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona fa que tin­guem menor cober­tura mediàtica, menor accés als espais elec­to­rals, etc. Són bar­re­res que hem de superar. Però comp­tem amb aspec­tes posi­tius que no tenen la
resta de par­tits, com és el fet
de ser un pro­jecte nou, engres­ca­dor i, sobre­tot, que cobreix un espai polític i social que fins ara no cobria ningú.

Com fa front a aquests han­di­caps durant la cam­pa­nya?

Fent la cam­pa­nya al car­rer. Ens basem en l'agi­tació i pro­pa­ganda més clàssica, dels car­tells, les pan­car­tes i adhe­sius. Però sobre­tot, fent una cam­pa­nya en tots i cadas­cun dels bar­ris.

I la presència a inter­net?

És clar, també som a inter­net i les xar­xes soci­als. Però això no és cap nove­tat, perquè s'hi han apun­tat totes les for­ces polítiques. Aquí sí que com­pe­ti­rem en igual­tat de con­di­ci­ons.

Qui­nes són les seves pro­pos­tes elec­to­rals?

Les grans mesu­res que difo­nem es basen a apro­fun­dir en la radi­ca­li­tat democràtica de la ciu­tat. És a dir, abor­dar la remo­de­lació dels càrrecs públics, i apos­tar per la democràcia par­ti­ci­pa­tiva més enllà de con­sul­tes fan­tasma com la de la Dia­go­nal. Un altre dels cavalls de bata­lla és la situ­ació de l'habi­tatge. Tenim una pro­posta d'orde­nança muni­ci­pal que es podria resu­mir en dues mesu­res: posar en cir­cu­lació els 80.000 pisos buits, i esta­blir un parc públic d'habi­tat­ges.

Es pot llui­tar con­tra la crisi
des del con­sis­tori?

L'Ajun­ta­ment ha de ser cons­ci­ent de les com­petències que té en pro­moció econòmica. No es pot obviar la situ­ació de crisi actual que s'està acar­nis­sant amb les clas­ses popu­lars d'aquest país. Cre­iem que l'Ajun­ta­ment ha de pren­dre-hi par­tit, no només amb la defensa de la plena ocu­pació a la ciu­tat, sinó també amb una regi­do­ria de tre­ball que tin­gui com a objec­tiu fer cos­tat als tre­ba­lla­dors. D'altra banda, també ha de defen­sar els ser­veis públics com un dels ele­ments impres­cin­di­bles per al benes­tar i la cohesió social. És per això, que pro­po­sem recu­pe­rar la titu­la­ri­tat pública de tots els ser­veis que es pres­ten a la ciu­tat com, per exem­ple, la muni­ci­pa­lit­zació de la gestió de l'aigua o inte­grar dins de Trans­ports Metro­po­li­tans de Bar­ce­lona el Bicing i el Tram.

Qui­nes llui­tes soci­als
pri­o­rit­zen?

Llui­ta­rem con­tra la reta­llada
en ense­nya­ment i con­tra la reta­llada a sani­tat. Però també ens fem nos­tres les llui­tes soci­als con­tra l'espe­cu­lació.–com pot ser el cas del 22@, el Mini­es­tadi, les Caser­nes de Sant Andreu–O altres mobi­lit­za­ci­ons impor­tants com, per exem­ple, la dels tre­ba­lla­dors de Parcs i Jar­dins –tant per la pri­va­tit­zació com la pressió sin­di­cal que han rebut–O, les rei­vin­di­ca­ci­ons labo­rals dels tre­ba­lla­dors d'auto­bu­sos i metro. Tot això forma part del nos­tre ADN polític i, per tant, esta­rem al cos­tat de totes aques­tes llui­tes.

Quina seria la pri­mera pro­posta que farien si tin­gues­sin
repre­sen­tació?

Pro­po­saríem que Bar­ce­lona
fos una ciu­tat lliure de
des­no­na­ments. En aquells casos que l'Ajun­ta­ment no pugui evi­tar-los, ha de posar habi­tatge dis­po­ni­ble per aque­lles per­so­nes que no poden fer front al llo­guer o hipo­teca.

Pen­seu que a l'Ajun­ta­ment hi ha una opo­sició real?

No. Des de fa mol­tes dècades, l'Ajun­ta­ment té una opo­sició
real i molt forta al car­rer. El
que neces­si­tem és que aquesta veu arribi dins el con­sis­tori.

Vosal­tres seríeu aquesta
opo­sició real?

Nosal­tres tenim un pro­grama i un seguit de mesu­res. Tots els acords que siguin sobre aques­tes mesu­res i per apli­car el pro­grama que pre­sen­tem, cap pro­blema.Com a crossa d'un ajun­ta­ment que tira enda­vant polítiques contràries al que nosal­tres
pre­sen­tem, no hi serem.

Què dife­ren­cia la vos­tra opció d'altres que s'han ajun­tat
amb ERC?

Jo no dubto l'inde­pen­den­tisme d'altres for­ces polítiques que es pre­sen­ten tant soles com en coa­lició.El nos­tre pro­jecte inde­pen­den­tista és bas­tant dife­rent: apos­tem per la plena inde­pendència. És a dir, la inde­pendència del con­junt dels Països Cata­lans i no només d'un ter­ri­tori. També la inde­pendència res­pecte qual­se­vol força més o menys visi­ble que posi en dubte la nos­tra sobi­ra­nia, com orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals o lobbys de pressió. Volem poder deci­dir sobre abso­lu­ta­ment tot el que afecta els ciu­ta­dans dels Països Cata­lans.La inde­pendència dels Països Cata­lans l'hem de cons­truir entre tots perquè no pot anar des­lli­gada d'una trans­for­mació d'arrel Per nosal­tres, la inde­pendència no és una fita sinó un mitjà per avançar cap a la plena igual­tat
i la plena justícia social.

La frag­men­tació del vot inde­pen­den­tista podria afe­blir aquesta opció?

Els resul­tats de les últi­mes
elec­ci­ons al Par­la­ment ja ens diuen que, d'inde­pen­den­tis­tes, ja n'hi ha de tots colors i opci­ons. L'inde­pen­den­tisme no
és mono­poli d'una o dues for­ma­ci­ons polítiques.

k

Podeu veure el vídeo de l'entre­vista al nos­tre web



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.