Política

Santiago Espot

Cap de Llista de Solidaritat Catalana per la Independència a Barcelona

“Barcelona ha de decidir si vol ser la capital d'un Estat”

“Afronto la campanya amb una gran responsabilitat, perquè han dipositat en mi la confiança de representar les sigles de SI a Barcelona ”

“Algú que no sigui independentista també ens pot votar”

“És bona notícia que hi hagi més d'una opció política que defensa l'independentisme, es produeix en les famílies en expansió”

  • El candidat de Si, Santiago Espot, moments abans de l'entrevista JUANMA RAMOS.
  • Video: Santiago Espot, candidat de Solidaritat
Santiago Espot
Es mostra satisfet de ser el primer cop que concorre a unes eleccions, tot i que els seus inicis en la política es remunten a l'any 1987, quan va conèixer el pensador català Carles M. Espinal. La lluita perquè Barcelona fos capital d'una Catalunya independent també li ve de lluny, la va començar el 1991 amb la publicació del llibre Contra el senequisme polític.
Quan algú fa 4 anys que és a l'oposició ja no exerceix com a tal i hi ha una relació de col·legues

Tot i ser la primera vegada que concorre a les eleccions municipals, el cap de llista de SI, Santiago Espot, es mostra convençut que la seva formació obtindrà representació a l'Ajuntament.

Com afronta la seva primera campanya?

De manera apassionada i amb una gran responsabilitat, perquè han dipositat en mi la confiança de representar les sigles de SI a Barcelona.

L'aliança Catalunya Acció i Solidaritat és temporal?
No. És un matrimoni consolidat. Ja hem dit des del principi que és una entesa a llarg termini, perquè Solidaritat representa els ideals independentistes que des de Catalunya Acció volíem veure reflectits al Parlament de Catalunya i a les institucions del país. Aquest binomi també reflecteix molt bé el que ha de ser un procés d'independència. Catalunya Acció representa una organització popular i Solidaritat una organització política amb representació a les institucions i això sempre ha d'anar conjuntat.

La marxa de Joan Laporta a Unitat ha perjudicat SI?

No, jo diria que ens ha beneficiat. Perquè s'ha allunyat de SI la frivolitat política.

Creuen que tenen possibilitats d'entrar a l'Ajuntament?

No ens falta tant, perquè devem estar a un 3,8%, això vol dir que només ens falta un 1,2%, per arribar al 5% necessari. Arribarem a aquest 5% fent una bona feina durant la campanya.

Els treu visibilitat el fet de no tenir representació al consistori?

Oh, i tant! Es produeix una anomalia i no vull ser més gruixut, en el tractament que la majoria de mitjans fan a SI. Tot i tenir representació parlamentària no tenim la visibilitat que hauríem de tenir perquè no tenim representació municipal. Jo no dic que tinguem el mateix tractament que les dues opcions majoritàries. Però no pot ser que ells sí que tinguin visibilitat i nosaltres no, com si fóssim el partit antitaurí o humanista.

Si entrés a l'Ajuntament quina seria la primera proposta que presentarien?

Serà recollir la iniciativa popular del 10-A. És una exigència a la nostra classe política per tal que la ciutat de Barcelona pugui decidir quin ha de ser el seu futur, si bé una simple capital de província espanyola, o bé una capital d'un estat català independent.

I si deixem a una banda la independència de Catalunya, quina altra moció presentarien?

Seguint la línia parlamentària, presentaríem una moció per la transparència amb tot allò que fa referència a la retribució dels càrrecs públics de l'Ajuntament, que malauradament és d'una gran opacitat.

Es veuen fent d'oposició?

Sí. Perquè quan algú, que en teoria és a l'oposició, fa quatre o cinc legislatures que és a l'Ajuntament, allò ja no és oposició sinó una relació de col·legues. S'estableixen complicitats que fan difícil poder fer d'oposició. Tinc clar que a l'Ajuntament no hi vaig a fer ni relacions ni amics, sinó a defensar els votants de SI, un missatge polític molt clar i determinat que xocarà frontalment amb els interessos de la resta de grups municipals. A més, jo no he tingut cap vinculació amb la política oficial d'aquest país.

Podria donar suport al futur govern municipal?

SI no està tancada a fer acords sempre i quan qui tingui més possibilitats de ser alcalde de la ciutat estigui disposat que el nord de la política municipal sigui fer de la ciutat la futura capital de l'estat català A més, el futur alcalde hauria de voler endegar una regeneració política i democràtica en profunditat. Però per molta imaginació que hi posi no veig el candidat socialista ni el convergent disposats que la seva política municipal sigui fer de Barcelona la futura capital de l'estat català.

Què diferencia la vostra opció independentista d'altres?

Doncs que no hem estat còmplices ni del Fòrum de les Cultures ni de l'aprovació d'uns pressupostos municipals que han certificat subvencions vergonyants per la ciutat com la Fira d'Abril. La nostra prioritat és la proclamació d'un estat català independent i que mai no hem estat contemporitzant amb les esquerres espanyoles.

Penseu que es pot aconseguir la independència des de l'Ajuntament?

A partir de la consulta del 13 de setembre del 2009 d'Arenys de Munt, l'eix del debat polític al Principat es trasllada sobre si independència sí o no, imagineu la feina que es pot fer des de l'Ajuntament.

Què diria algú que és independentista per convèncer-lo que els voti?

El que ha demostrat SI és que l'acció independentista que va plantejar durant les eleccions, l'ha portada al Parlament. Per tant, el grup municipal de SI seguirà la mateixa línia. També, perquè Barcelona ha de ser la punta de llança del nostre procés d'independència i des del consistori barceloní aquesta demanda és des d'on més es pot internacionalitzar.

Algú que no és independentista també els pot votar?

Sí, perquè portarem al límit de les nostres possibilitats, la regeneració política i democràtica, així com la política de transparència que ha de beneficiar tothom, independentistes i els que no ho són.

El fet que hi hagi més d'una formació independentista els afebleix?

Jo ho veig com una bona notícia, es produeix en aquelles famílies polítiques que estan en expansió, en un moment de creixement molt gran. No és anòmal que hi hagi més d'una opció independentista. Ara, si representéssim l'espanyolisme allí no ens dividiríem, perquè com que cada vegada són menys, difícilment es poden desunir.

k

Podeu llegir l'entrevista sencera i veure el vídeo al nostre web



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.