ROMANIA

Els romanesos no volen tornar a casa

Roma­nia va entrar a la Unió Euro­pea, jun­ta­ment amb Bulgària, l'1 de gener del 2007, enmig d'un intens debat sobre la capa­ci­tat de la UE per con­ti­nuar aug­men­tant de mida i la urgència de fer les refor­mes necessàries per ges­ti­o­nar un club cada vegada més nombrós. L'adhesió es va pro­duir sota estric­tes mesu­res de vigilància i con­trol sense pre­ce­dents en ampli­a­ci­ons ante­ri­ors. L'aspecte més con­tro­ver­tit va ser el de la lliure cir­cu­lació de tre­ba­lla­dors roma­ne­sos en el mer­cat labo­ral euro­peu, i alguns països van esta­blir res­tric­ci­ons de dos anys a l'entrada de la mà d'obra d'aquest país.

El col·lec­tiu de roma­ne­sos repre­senta el grup més nombrós entre les 4.169.086 per­so­nes estran­ge­res que resi­dei­xen en situ­ació regu­lar a l'Estat espa­nyol. Actu­al­ment hi viuen uns 700.000 roma­ne­sos i sobre­vi­uen a la crisi, per la qual cosa es resis­tei­xen a tor­nar al seu país, on les coses són encara pit­jors. A més, els roma­ne­sos que viuen a l'Estat espa­nyol s'han adap­tat molt bé, pot­ser per la sort de tenir una llen­gua pròpia d'arrel lla­tina, que fa que els costi menys apren­dre el cas­tellà.

Roma­nia ara neces­sita mà d'obra i reclama els seus ciu­ta­dans, ja que en els últims anys ha hagut de recórrer als tre­ba­lla­dors xine­sos. A més, el govern de Buca­rest cal­cula que a mitjà i curt ter­mini neces­si­tarà un milió de tre­ba­lla­dors per com­pen­sar la pèrdua de població activa deri­vada de l'emi­gració. La majo­ria dels roma­ne­sos, però, pre­fe­rei­xen espe­rar que s'equi­pa­rin els sous al nivell euro­peu, ja que al seu país estan quasi a la mei­tat. En el pri­mer tri­mes­tre de l'any, el nom­bre de deso­cu­pats roma­ne­sos a l'Estat era de 16.000.

El Minis­teri de Tre­ball i Immi­gració espa­nyol va encar­re­gar un informe jurídic per com­pro­var si té com­petències per esta­blir aju­des d'acom­pa­nya­ment en el viatge de tor­nada dels roma­ne­sos que vul­guin tor­nar al seu país perquè han per­dut el lloc de tre­ball. El titu­lar del depar­ta­ment, Celes­tino Cor­bacho, que va viat­jar fa unes set­ma­nes a Roma­nia, va anun­ciar que l'objec­tiu d'aquests acords és ofe­rir als roma­ne­sos resi­dents a l'Estat la pos­si­bi­li­tat de tor­nar voluntària­ment amb unes con­di­ci­ons molt millors, com ara pagar el bit­llet de tor­nada als roma­ne­sos que no tin­guin feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.