Ja ho deia Zapatero: “Ens convé la tensió”
Ho sentim pels candidats que fa 15 dies que fan campanya honesta a peu de carrer als pobles i ciutats de Catalunya, però la seva campanya electoral 2.0 va acabar entre dimarts i dimecres passat després d'un huracà tuitaire i facebuquista anomenat Moviment #15M i els seus alter ego #catalanrevolution i #acampadabcn. Els equips de campanya, els spin doctors i els mateixos polítics han intentat navegar entre les onades de l'esclat 2.0 però ha estat impossible. Des de l'actiu candidat d'ERC a Palamós @DaniReixach (384 seguidors) fins al prolífic candidat de CiU a Barcelona @XavierTrias (4.823) han volgut recuperar sense gaire èxit el protagonisme digital previ al 22-M. “Hem fet una campanya totalment propositiva”, deia Trias al seu Twitter; “Agraït per tot el suport que rebem pels carrers de la vila #palamós”,
comentava Reixach al seu. Tanmateix, tots els trending topics a Catalunya i a l'Estat estan àmpliament liderats per les acampades a la plaça de Catalunya i la Puerta del Sol. Tal com informava el periodista @RogerPala, “#acampadabcn va tenir un 0,11% dels tweets mundials segons el web Trendístic”. La dada és brutal.
Canvi d'agenda. Els polítics no només han vist com la seva visibilitat mediàtica i internauta s'enfonsava, sinó que s'han vist obligats a reaccionar, quasi sempre amb una comprensió o entusiasme sorprenents, a través de Twitter i Facebook. Ahir, a preguntes d'una tuitaire, Trias expressava: “No s'ha de desallotjar i en tot cas hauria de ser un desallotjament pactat”. Mentre Jordi Hereu, encara alcalde, sorprenia suggerint: “Els acampats de plaça de Catalunya no han de deixar-ho”. Evidentment, ICV-EUiA buscava la mimesi amb el moviment i el candidat Ricard Gomà afirmava: “La decisió de la JEC va en contra del sentit comú, i deixa en suspens drets reconeguts per la Constitució com el de reunió o manifestació”.
Zapatero: “Cal tensió”. ¿Se'n recorden, de Zapatero, en una entrevista d'Iñaki Gabilondo en què li deia off the record: “El que ens convé és que hi hagi tensió”? Doncs, ahir, l'expert en comunicació política Pau Canaleta concloïa que l'esclat social “provocarà allò que més necessita l'esquerra: crear clima electoral, que la gent sàpiga que hi ha eleccions”. El politòleg s'aventurava a pensar que el #15M “farà augmentar la participació i qui s'equivoqui ho pagarà: una sortida de to o una decisió policial, pot fer decantar la balança”.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 21-05-2011, Pàgina 13
- El Punt. Barcelona 21-05-2011, Pàgina 13
- El Punt. Camp de Tarragona 21-05-2011, Pàgina 11
- El Punt. Comarques Gironines 21-05-2011, Pàgina 18
- El Punt. Penedès 21-05-2011, Pàgina 13
- El Punt. Maresme 21-05-2011, Pàgina 13
- El Punt. Vallès Occidental 21-05-2011, Pàgina 13
- Avui 21-05-2011, Pàgina 14