Política

Alcaldables amb camisa diferent

Diversos candidats repeteixen com a cap de cartell al seu municipi però representant un altre partit

En aquests casos, les sigles, i tot el que comporten ideològicament, no són prioritàries i passen a segon terme

En la política municipal què preval, la persona o el color polític que representa? Per alguns alcaldables, les sigles i tot el que comporten ideològicament no és una qüestió prioritària. Si no, no s'entendria que hagin decidit tornar a presentar-se a les eleccions del seu municipi però amb una altra camisa. De casos n'hi ha de tota mena i els motius per fer el canvi són diferents. Però el fet és que els veïns, quatre anys després, tornen a veure la mateixa cara al cartell electoral però amb colors diferents.

És el cas de l'alcalde de Massanes, Jordi Porta, que aquest mandat ha governat sota les sigles de CiU i ara es presenta pel PP. En aquest cas, un conflicte amb la direcció de la federació nacionalista l'ha portat a ser el primer cap de llista que el PP presenta al municipi selvatà. A l'Alt Empordà hem de parlar de l'alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, que torna a liderar CiU, el partit que havia representat en anteriors comicis a excepció de fa quatre anys, que es va presentar sota el paraigua del PSC. A la mateixa comarca, el candidat d'ERC de Llançà del 2007, Pep Ortiz, és ara el cap de llista de Solidaritat Catalana per la Independència. O l'actual alcalde de Garriguella, Carles Suárez, que va accedir al càrrec després d'una crisi política que va fer dimitir l'alcalde anterior, deixa el PSC i es passa a CiU.

A la zona de la Garrotxa, l'alcaldessa de Santa Pau, Esther Badosa, i altres membres d'Alternativa per la Garrotxa han passat a CiU, amb qui han fet llista conjunta. El cas de l'alcaldessa de Planoles és similar però a la inversa: Eva Salmeron deixa CiU per liderar la llista Gent per Planoles, que té com a número 2 l'actual cap de l'oposició.

I al Baix Empordà podem parlar de l'alcalde de Regencós, Joan Fontanillas, que va deixar ERC i es va oferir a CiU, de la qual és cap de llista no sense polèmica. Un cas curiós és el de Torrent, on l'alcalde, Josep Maria Ros, que ho és per l'Entesa, ara es presenta per CiU. El motiu, però, és ocupar tot el ventall polític per evitar que gent de segona residència controli el govern local. Per això, ara fa quatre anys un grup d'amics ja van ocupar diverses llistes polítiques. Només quedava l'espai de CiU, que ara representa Ros.

Però no només hem de parlar d'alcaldes o alcaldables. També hi ha regidors o membres de llistes que canvien de bàndol. I antics representants municipals que tornen amb sigles diferents. De tot plegat, se'n podria fer un símil amb el futbol. Al final, es tracta de ser professional, es porti la samarreta que es porti. Ja se sap, la política és així.

Esther Badosa
Santa Pau
Ella i altres membres d'Alternativa per la Garrotxa s'han integrat a la llista de CiU.
Pep Ortiz
Llançà
Les passades eleccions es va presentar per ERC i ara per Solidaritat Catalana per la Independència.
Carme Barceló
Vila-sacra
El 2007 es va presentar sota el paraigua del PSC i ara torna a CiU, que sempre havia representat.
Jordi Porta
Massanes
Ha governat aquests quatre anys amb les sigles de CiU però ara és el cap de llista del PP.
Eva Salmeron
Planoles
Deixa CiU per ser cap de llista de Gent per Planoles, en la qual el número 2 és el cap de l'oposició.
Josep Maria Ros
Torrent
És alcalde per l'Entesa però ara representa CiU per evitar que gent de fora controli el govern local.
Joan Fontanillas
Regencós
Ha deixat ERC i es va oferir a CiU, de la qual és cap de llista no sense polèmica entre els militants.

PROTAGONISTES

Carles Suárez
Garriguella
És alcalde arran d'un conflicte que va fer dimitir l'anterior batlle. Ha passat del PSC a CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.