Política

La CUP trenca l'espai d'Esquerra i obté un centenar de regidories

La davallada d'Esquerra va convertir les Candidatures d'Unitat Popular en una força emergent en desenes d'ajuntaments del país. El fenomen, que va començar fa quatre anys, s'ha consolidat aquest 22-M. La CUP s'ha fet gran i ha arribat al centenar de regidories a tot Catalunya. A més, ja no només té presència en pobles petits: té tres regidors a Girona i ha crescut en altres ciutats grans com ara Mataró, Figueres, Vic, Vilafranca, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Molins de Rei.

La CUP va iniciar el camí electoral amb cinc únics regidors en les eleccions del 2003. Ahir, en va obtenir 101. A més, les candidatures de l'esquerra independentista van aconseguir quadruplicar el nombre de vots respecte al 2007 i van passar a tot Catalunya de 16.100 sufragis als més de 62.000. Això significa, en termes proporcionals, un 2,17%.

L'èxit més impressionant de la jornada electoral va ser sens dubte la revolució a la ciutat de Girona, on va deixar fora ERC i on va aconseguir tres regidors. La CUP tindria així la clau de la governabilitat a l'Ajuntament gironí, però de moment el seu portaveu, Jordi Navarro, va dir que opten per quedar-se a l'oposició i no pactar amb cap partit en espera de continuar creixent.

El millor resultat en vots a Catalunya per a la CUP van ser, en aliança amb els trotskistes de Des de Baix, els 11.800 obtinguts a Barcelona, on van superar Ciutadans i es van convertir en la primera força sense representació de la ciutat, amb un 2% dels vots.

Primeres alcaldies

Per a la història quedarà que l'any 2011 la CUP va aconseguir ser per primer cop primera força en tres pobles catalans. La primera alcaldia de la seva història serà segur la de Viladamat, a l'Alt Empordà; però també va guanyar en vots a Arenys de Munt, tot un símbol, en haver estat la vila que va encendre la metxa de les consultes sobre la independència de Catalunya. La tercera alcaldia podria ser la de Navàs, al Bages, però necessitaria pacte amb ERC. A les comarques barcelonines la CUP també va sorprendre a Molins de Rei –tercera força amb 4 regidors i el 17% dels vots–, Vilafranca del Penedès –2 regidors i 10,7%– i i Mataró –amb 1 regidor i 5,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.