Política

Vila fa història a Figueres i Canet se'n va per la desfeta

CiU obté sobradament la primera majoria des que hi ha democràcia, el PSC i ERC s'enfonsen amb els pitjors resultats i la CUP aconsegueix entrar

Canet pot dimitir però hi ha un regidor que balla

Les percepcions polítiques i ciutadanes s'han complert a Figueres i aquest cop CiU, liderada per Santi Vila, ha obtingut la primera majoria absoluta que mai hi ha hagut a la ciutat. I ho ha fet esgarrapant vots als dos partits que en la darrera dècada havien estat els principals adversaris, el PSC i ERC. Tots dos han patit una desfeta, també històrica, que ha portat una primera conseqüència, la marxa del republicà Francesc Canet que no entrarà en el proper consistori i en el seu lloc ho farà Mireia Mata. Per la seva part, els socialistes encara han abaixat els resultats de fa quatre anys que van ser qualificats de catastròfics i van suposar una davallada en el partit. En aquest cas, però, el seu cap visible, Pere Casellas, ja ha dit que no pensa dimitir i que el partit li havia demanat que continués. “Venim de molts problemes, tant a nivell local com general, comencem un nou cicle a Figueres i és evident que s'ha de revisar el funcionament de tot plegat a Figueres i a Catalunya”, ha comentat Casellas. Molt més abatut es va mostrar Francesc Canet després que el seu partit hagi tornat als resultats que tenia quan ell en va agafar les regnes, l'any 2003. “Pels resultats queda clar que CiU ho ha fet molt bé i nosaltres hem patit una patacada que, segurament, hauria estat la mateixa si haguéssim estat a l'oposició”, va comentar Canet. Tot i així no queda clar que els republicans es quedin amb només un regidor. Podrien ser dos i, en aquest cas, el perdria el PSC. Pel que fa a la resta, el PP s'ha quedat a un regidor del seu objectiu però és la segona força, la CUP ha aconseguit el seu propòsit i ICV s'ha mantingut pels pèls.

Eufòria a CiU

CiU va congregar un centenar de simpatitzants amb els plors i les abraçades com a nota dominant produïts pel triomf històric. L'alcalde, Santi Vila, recordava el treball d'aquest mandat, que va qualificar “d'extremadament difícil”. “Haver de governar amb altres partits és un calvari”, va dir. “Ens han votat gent de CiU però molta gent que no ho són; a tots ells moltes gràcies”, va comentar en els parlaments.

Els ciutadans ens han vist com el que som: gent positiva, senzilla i humil d'actitud
Santi Vila
CiU
Puc dir ben fort que hi deixaré la pell per continuar fent que Figueres sigui la millor ciutat del món
Santi Vila
CiU
És un desastre que es comenta per si sol i és evident que plegaré perquè hi ha d'haver un canvi de cicle
Francesc Canet
ERC
Hem de revisar el funcionament a Figueres i a Catalunya, però no em plantejo plegar
Pere Casellas
PSC
El panorama queda molt clar. CiU ha escombrat, l'esquerra ‘light' ha baixat i la transformadora puja
Joan Font
CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.