Política

El PSC s'imposa renovació però no avança el congrés

El partit manté la convocatòria per l'octubre tot i la patacada del 22-M

S'admet l'interinatge de la direcció com un dels factors negatius

Es constitueix una comissió per als pactes locals

La davallada que ha tingut el PSC en les eleccions municipals no modifica ni un mil·límetre el full de ruta de la direcció per al congrés del partit, sorgit arran dels mals resultats del 28-N. Els socialistes van descartar ahir avançar la convocatòria –prevista per l'octubre– amb l'argument que el procés de redefinició del partit requereix preparació i es van agafar als estatuts, que marquen un termini de quatre mesos entre la convocatòria i la celebració. Es rebutja fer un congrés extraordinari, pel qual el període s'escurça a 45 dies, malgrat que algunes veus el van demanar. “No hi ha temps”, segons el viceprimer secretari, Miquel Iceta. Va ser el parer majoritari de l'executiva.

Damunt de la taula de la direcció del PSC, hi ha la patacada dels comicis locals, en què la pèrdua de 200.000 vots respecte als del 2007 els ha fet perdre l'hegemonia municipal en benefici de CiU i veuen com el nombre de regidors disminueix en 450, fins als 2.117. Traslladat a un mapa, el resultat és més dolorós, ja que a les pèrdues dels ajuntaments de Barcelona i Girona –hi governaven des de feia 32 anys– s'hi afegeixen ciutats emblemàtiques –com Mataró– i la baixada a infinitat de municipis, com ara els de l'àrea metropolitana, on perden gas.

Va ser una reunió de més de quatre hores amb intervencions de la gairebé una quarantena de membres de l'executiva i amb les absències de Carme Chacón –de viatge a Brussel·les– i Antoni Castells. Es van analitzar les raons que han contribuït a la patacada del 22-M. Un factor que hi hauria afectat és la situació “de cert interinatge” de la direcció del PSC des que la nit del 28-N el primer secretari, José Montilla, va anunciar que no repetiria. L'obertura de la cursa cap al congrés ajornant tot el debat per després de les municipals ha perjudicat els candidats que s'hi han presentat, segons van sostenir alguns dels assistents. Es van poder sentir veus considerant que hauria estat millor fer el congrés just després de les catalanes.

El que sí que hi ha coincidència és que el factor més determinant del 22-M ha estat el “malestar” arran de la crisi i també que cal una “renovació en profunditat” del partit. Agafant-se a les sigles, Iceta la va definir-la com “profunda, sòlida i col·lectiva”. Molts dins de la reunió hi van estar d'acord i alguns, fora, van anar més enllà. L'exconsellera Montserrat Tura, en una piulada al Twitter, va demanar “autocrítica” al PSC pels “mals resultats”. “Ha de reforçar les raons que el van fer néixer i adaptar-les a la realitat”.

Criteris locals

En l'executiva es va crear la comissió que vetllarà per la coherència dels pactes locals, formada per Jordi Hereu, José Zaragoza, Joan Rangel i Manuel Bustos. Hi ha tres criteris: afavorir la constitució de governs de progrés, el respecte a la llista d'esquerres més votada i el veto a Plataforma per Catalunya.

No li caldran pactes a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'únic que ha sortit reforçat d'aquests comicis. Ahir a TV3, insistia en la predisposició a liderar el PSC i que cal canviar la relació amb el PSOE.

[Sobre avançar les espanyoles] A Espanya no li interessa un escenari d'inestabilitat política
Miquel Iceta
viceprimer secretari psc
[Sobre Tarragona] Venim de molts anys de CiU dient que s'ha de respectar la llista més votada i fins i tot ens ho hem cregut
És un procés llarg que requereix temps i cal garantir les condicions d'igualtat d'accés dels militants a la discussió
El PSC ha de reforçar les raons que el van fer néixer iadaptar-les. [...] Cal autocrítica
Montserrat Tura
diputada del psc

Nou Cicle obre foc a la tardor

Ni un dia va esperar la plataforma Nou Cicle per obrir el foc amb vista al congrés del PSC, a la tardor. El moviment creat a l'entorn de l'eurodiputat socialista Raimon Obiols va difondre ahir mateix un document amb el títol El PSC que volem, sobre la renovació del partit.

El text, que s'abordarà en l'assemblea que la plataforma celebrarà aquest cap de setmana, aposta pel “rejoveniment i la renovació dels òrgans de direcció i execució, que han de representar la riquesa plural del partit”. L'aposta de Nou Cicle se centra a tenir presència en la nova direcció, els membres de la qual, a parer de la plataforma, haurien de tenir “plena dedicació i treball per a projectes”. Tal com van anunciar abans del 22-M, Nou Cicle proposa una gran aliança de progrés amb vista al 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.