La davallada també passa factura als feus socialistes
El PSC registra una reculada generalitzada arreu, incloent-hi el Baix Llobregat i el Barcelonès Nord, amb incidència a les capitals
Els socialistes obtenen la majoria absoluta a 128 municipis i la relativa a 79
El PSC ha perdut la majoria absoluta a Esplugues de Llobregat, municipi de Carme Chacón, a l'Hospitalet, ciutat de la qual Celestino Corbacho va ser alcalde, Santa Coloma de Gramenet, encapçalada per Manuela de Madre durant onze anys... La davallada que els socialistes han experimentat aquest 22-M és general, i no se'n salven ni els feus tradicionals del cinturó metropolità. En la majoria d'aquests municipis continuen com a primera força, però perden gas respecte a les locals de fa quatre anys. Com reconeixia ahir el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, la tendència a la baixa del partit no és un fenomen nou sinó que es remunta al 1999. És des d'aleshores, que els socialistes viuen una sagnia de vots que els ha portat, aquest diumenge, a perdre l'hegemonia municipal en benefici de CiU, que els guanya per primer cop en vots. No se'n salven ni les localitats del Baix Llobregat ni tampoc les del Barcelonès Nord.
Els socialistes tenen majoria absoluta en un total de 128 municipis catalans, 41 dels quals són de la demarcació de Barcelona, 34 pertanyen a la de Lleida, 28 són de la de Tarragona i 25, de la de Girona. La més important i l'únic trumfo del PSC el 22-M –alguns es consolaven la nit electoral– és la d'Àngel Ros a Lleida, l'única capital on seran segur en el govern, en espera que s'acabi definint qui governarà a Tarragona, on, malgrat la victòria del socialista Josep Fèlix Ballesteros, un pacte entre CiU i el PP podria arrabassar-li l'alcaldia. I la federació nacionalista no el descarta, per temor del PSC. En quatre anys ha passat a liderar les quatre capitals de demarcació a quedar amb només una d'assegurada, per ara. La conseqüència és que els socialistes també tenen tots els números de perdre la presidència de les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, que passarien a les mans de CiU, que ja té la de Tarragona.
No tot són males notícies. Com Ros, mantenen la majoria absoluta –malgrat que baixen– en municipis com Pineda de Mar, Granollers, Castellar del Vallès, Cornellà de Llobregat –Montilla va ser-ne alcalde 19 anys–, Sant Adrià de Besòs i Sant Joan Despí.
Tot i haver reculat, el PSC es manté com a primera força en una vuitantena de localitats. En aquest paquet, a més de Tarragona, hi ha ciutats del cinturó metropolità com ara l'Hospitalet i Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Rubí, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac. En tots baixen sensiblement, com també ho fan a Terrassa i Sabadell, cocapitals del Vallès Occidental. Les capitals són precisament un dels punts dèbils dels socialistes, segons el resultat de diumenge. Només obtenen vuit de les 41 que hi ha. Perden places importants com ara Mataró, Vilanova i la Geltrú, Manresa i Igualada. El cantó positiu de la balança, malgrat que no pesa tant, és el creixement que el PSC ha experimentat en localitats –molt més petites– com ara Blanes i Falset.
El cop més gran que ha rebut el PSC és, sens dubte, la pèrdua de Barcelona, on ha passat a ser segona força. Sumada a la derrota de Girona, on li ha passat el mateix, és l'efecte més visible d'unes eleccions en què ha patit “una derrota severa”, tal com deia Iceta. Els pactes decidiran si governa municipis on ha quedat segon, com Sant Feliu de Llobregat. En d'altres, com Reus, Tortosa i Molins de Rei, sembla clar que no governarà.