Guipúscoa centra la lluita de poder entre Bildu i el PNB
Governar a la Diputació i Sant Sebastià, objectiu “mínim” de la coalició
Les altres formacions busquen pactes alternatius i els socialistes diuen que “no poden jugar a tot al mateix temps”
Bildu ha començat a treballar ja en el procés per formar governs a les dues principals institucions de Guipúscoa, territori en el qual diumenge es va convertir en la força més votada. Fruit d'aquests resultats, la coalició independentista aspira a dirigir tant la Diputació com l'Ajuntament de Sant Sebastià. Amb aquesta voluntat, els dirigents de Bildu han activat una sèrie
de contactes amb els partits que han aconseguit
representació en aquestes institucions (PSE-EE, PNB, PP i Aralar) per tal d'explorar possibles pactes que els permetin garantir la governabilitat.
A la coalició que integren EA, Alternatiba i independents, que ha obtingut majories simples en aquestes institucions, els correspon aquesta funció de liderar el procés de conformació de governs. En aquest sentit, dirigents de Bildu han explicat que diversos partits ja els han fet arribar la seva “voluntat” de reunir-se amb ells. No han revelat, però, de quines formacions es tracta, si bé tant el PP com el PSE ja han manifestat que estan disposats a pactar amb tothom excepte amb els independentistes.
El secretari general d'EA i dirigent de Bildu, Pello Urizar, va dir ahir que l'objectiu “mínim” de la coalició és governar a la Diputació i a Sant Sebastià, i va apostar per un acord “global”. Per la seva banda, el candidat independentista a les Juntes Generals guipuscoanes, Martín Garitano, va explicar que durant les converses amb la resta de partits hauran de contrastar quines són “les línies vermelles” en els programes de cada formació i amb qui poden pactar. “No som integristes del tot o res, però haurem de veure amb qui negociem i fins on podem arribar amb cada un”, va dir Garitano, que va afegir que també “pot ser un bon escenari” que Bildu governi en solitari i arribi a acords puntuals. En qualsevol cas, la coalició no és l'única força que s'està movent. Així, la resta de partits estan explorant també fórmules alternatives de govern en aquestes institucions prescindint de la coalició. Aquesta és l'opció preferida pel PSE i el PP. El PNB també ha dit que tampoc la descarta, tot i que des de Bildu ja han advertit al partit d'Iñigo Urkullu que la societat “no entendria o entendria molt malament” un possible pacte amb els constitucionalistes per evitar governs independentistes.
Rubalcaba i els fets
Per la seva banda, Urkullu va dir que en aquests moments no té gaire sintonia amb Bildu. El vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir: “És
hora que Bildu convenci els qui no els creiem”.
Tothom pendent del PSN a Navarra
Els socialistes navarresos tenen la clau per decidir qui governarà durant aquesta legislatura la comunitat foral i l'Ajuntament de Pamplona. Les urnes han volgut que la formació més votada en totes dues institucions, UPN, necessiti el suport del PSN per governar. Per ara, els socialistes no es pronuncien i demanen temps per decidir si formalitzen un acord amb la formació de Yolanda Barcina. Una altra opció, molt més difícil d'implantar però que ara per ara ningú vol descartar, és arribar a un acord entre el PSE, NaBai, Bildu i Izquierda-Ezkerra, perquè els socialistes dirigeixin el govern foral i Nafarroa Bai obtingui l'alcaldia de Pamplona. Precisament, Bildu va oferir ahir el seu vot als socialistes navarresos sense exigir quotes de poder “per desallotjar” només, va dir, UPN del govern. “La ciutadania vol el canvi i el primer pas per aconseguir-lo és desallotjar UPN”, va precisar Bildu.