Política

La derrota del 22-M fa surar de nou la divisió dins del PSC

Zaragoza i Maragall s'enfronten per l'executiva de dilluns

Dirigents socialistes donen per fet que la renovació del partit no s'acabarà amb el congrés de l'octubre i que es farà en dues etapes

La derrota a les urnes de diumenge ha tornat a obrir la caixa dels trons en el PSC. Els socialistes van aconseguir tapar-la i ajornar el debat intern després de la davallada del 28-N. Aleshores faltava mig any per a les municipals i el partit era conscient que els moviments que es fessin podien perjudicar els candidats. Els alcaldes van demanar que tota reflexió quedés per després del 22-M.

El dia D ha arribat. Els comicis locals han passat i, com definia un membre de l'executiva, han confirmat que el PSC “està calcinat” i la direcció, “en interinatge” i en una situació d'extrema debilitat, com resumia un altre. Després d'una executiva –dilluns– amb crítiques a l'estratègia i a la direcció, la divisió interna es van evidenciar ahir per la discussió pública d'alguns dirigents. Des de l'aparell, el secretari d'organització, José Zaragoza, va relativitzar les discrepàncies expressades en la reunió, en què alguns dirigents van qüestionar la permanència de l'actual direcció. “Ningú va dir això. Ahir el que es va discutir és com podem afrontar aquest procés difícil i quins són els camins”, va assegurar Zaragoza a Catalunya Ràdio.

La rèplica va ser immediata, de l'exconseller Ernest Maragall. Un dels més actius a Twitter li va contestar a través de la xarxa. “Pensava que jo havia assistit a l'executiva, però m'equivoco. Devia ser una altra reunió”, va dir. No és el primer cop que Maragall, de l'anomenat sector més catalanista, s'enfronta al secretari d'organització. Fa uns mesos, per exemple, va dir que no s'hi sentia representat.

La direcció del PSC treballa amb el difícil objectiu que el camí cap al congrés sigui ordenat. I ahir es van sentir veus que admeten que s'ha de fer autocrítica però, alhora, intenten calmar els ànims. Ho va fer el primer secretari, José Montilla, que –a TV3– també va defensar les darreres decisions que han fet pujar la temperatura en el partit, com el desmarcatge del fons de competitivitat al Congrés.

Més enllà de la tardor

“És clar que farem autocrítica, però no masoquista. No serem ni carnissers ni autodestructius amb nosaltres mateixos”, va afegir el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, a RAC1, que veu en una suma de factors –errors propis, locals, d'àmbit català, problemes històrics del socialisme, la crisi i la falta de crèdit del govern espanyol– els culpables de la davallada. Amb l'horitzó de la tardor per redefinir projecte i renovar la direcció, Nadal ja alertava: “El congrés de la tardor no serà la solució de tot”.

Alguns dirigents del PSC coincideixen que la renovació anirà necessàriament més enllà de la tardor i s'allargarà fins després de les eleccions espanyoles i, sobretot, fins que els socialistes elegeixin el seu candidat per als comicis del 2014. Algunes veus dins de la formació plantegen iniciar la transició cap al nou PSC amb el congrés de la tardor, en què es redefinirà el projecte i s'elegirà la nova direcció i, per tant, el primer secretari que rellevarà José Montilla. I culminar-la més endavant, amb la designació del presidenciable a la Generalitat, que no ha de coincidir forçosament. Es tractaria d'una renovació en dues etapes que es podria tancar amb primàries per triar candidat, una conferència nacional o un segon congrés.

El PSC treballa en la ponència marc per al de la tardor i alguns dirigents ja es pronuncien. Com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, un dels pocs reforçats després del 22-M, que no és partidari d'una bicefàlia al capdavant del partit.

És clar que farem autocrítica, però no masoquista. No serem carnissers, ni autodestructius
Joaquim Nadal
president grup parlamentari psc
S'ha de refundar el PSC, el nou socialisme, per a una nova societat
Marina Geli
exconsellera del psc
No sé les persones que aspiraran a liderar el nostre partit. Jo no hi seré, en aquesta carrera
José Montilla
primer secretari del psc
Pensava que jo havia assistit a l'executiva, però m'equivoco. Devia ser una altra reunió
Ernest Maragall
exconseller del PSC
Ningú va dir això [que es creés una gestora]. El que es va discutir és com podem afrontar el procés
José Zaragoza
secretari d'organització del psc

Les bases es mouen a la xarxa

El PSC té des d'ahir el seu propi grup d'“indignats”. Com a mínim a les xarxes socials, a Twitter i a Facebook, que ahir bullien de comentaris de militants i simpatitzants favorables a la renovació del partit, sobretot arran de la caiguda experimentada en les eleccions celebrades diumenge.

A Twitter va aparèixer ahir el compte @IndignatsPsc, que més tard va canviar el nom per @CongresdesdBaix, en què diverses persones es mostraven favorables a la renovació i demanaven atenció a la direcció dels socialistes. “Alguns mitjans ja ens han escoltat, ho faran els nostres dirigents?”, es demanaven des del compte que, ahir a la nit, sumava poc més d'un centenar de seguidors. Amb aquest també va aparèixer @mes_psc, en què ja van aparèixer algunes propostes de cara al congrés, com ara la limitació de mandats dels càrrecs electes.

La direcció considera lògic que hi comenci a haver moviments amb vistes al conclave, també des de les bases del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.