Política

NÚRIA PARLON

ALCALDESSA EN FUNCIONS I GUANYADORA DE LES ELECCIONS MUNICIPALS DE SANTA COLOMA DE GRAMENET

“No tinc complexos per governar en minoria”

La candidata del PSC a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet atribueix la davallada electoral a la crisi econòmica

Manté l'oferiment de pactar amb ICV-EUiA i CiU, però considera que si no s'avenen podria buscar acords puntuals per governar sense tenir la majoria

Vol centrar els esforços a defensar la igualtat d'oportunitats

La crisi econòmica, sumada a les conseqüències del cas Pretòria, expliquen segons Núria Parlon, candidata del PSC a Santa Coloma, el càstig de diumenge a les urnes. Els socialistes colomencs han perdut 5 regidors –s'han quedat amb 12–, i, per tant, la majoria absoluta. Parlon diu que buscarà les aliances amb ICV-EUiA i CiU, antics socis.

Com porta la ressaca electoral i els resultats a Santa Coloma?

Bé. Continuem sent la força política més votada a Santa Coloma amb distància àmplia amb relació a la segona força, que és el PP.

Considerava perdre la majoria absoluta, amb els quatre regidors de marge amb què partia?

Era possible, però no desitjable. Veient el resultat del PSC en el conjunt de ciutats de l'àrea metropolitana i amb un condicionant que ens afectava directament i no a la resta –com el cas Pretòria–, podem dir que hem resistit bé. La ciutadania ha continuat confiant en nosaltres. I aquesta és la força que ens empeny per treballar i per fer el millor projecte de ciutat.

A què atribueix aquesta davallada?

A l'impacte de la crisi, que es tradueix en atur, i això produeix un desgast als que governen. I és una lectura que podria fer-se en clau metropolitana. Per què s'ha perdut a L'Hospitalet, a Mataró, a Santa Coloma? Per l'impacte de governar i desgastar-se en un moment en el que la crisi econòmica, traduïda en atur i amb l'ús demagògic de la immigració en ciutats on el percentatge és significatiu, desgasta a aquells que estan al govern.

I les polítiques del PSOE, els han pogut afectar?

Pot ser. El govern es desgasta, però no és el cas de Convergència, que està aplicant retallades i ha guanyat l'alcaldia de Barcelona. Ara és un moment en què s'ha de valorar què diu la ciutadania i no deixar de banda els que no s'han pronunciat per cap opció, ni tampoc al moviment 15-M i analitzar com tot això està perjudicant les opcions d'esquerres. Cal trobar les respostes per no retrocedir en valors ni drets socials.

S'esperava l'entrada de Plataforma per Catalunya?

Jo crec que ha sorprès a la majoria de partits que han concorregut a les eleccions. Només es fonamenten en una ideologia de base populista PxC centra el debat en la immigració i en principis que són anticonstitucionals. Els tres regidors, els han obtingut a les urnes. Hem de ser capaços d'analitzar això per evitar danys majors.

I l'entrada de Gent?

És una altra manera de trobar el descontentament de la ciutadania.

Als plens, ha estat un col·lectiu molt guerrer. Què creu que pot passar a partir d'ara?

Ja no podran ser tan destructius com abans. Gent ja no podrà dir que aquelles persones que han tingut representació a les urnes, encara que només amb el 50% del cens, no tenen legitimitat.

Quines són les prioritats a partir d'ara?

Hem de concentrar els esforços a fer una ciutat segura, còmoda i que garanteixi la igualtat d'oportunitats, millorant la competitivitat en l'ocupació, i lluitar contra l'atur. No entrarem en àmbits on la demagògia porta a equívoc.

Per governar, haurà de sumar. Per quin pacte aposta?

Estem en un procés incipient de converses amb ICV-EUiA i CiU. Amb Convergència només vam comentar els resultats electorals la mateixa nit. Amb ICV-EUiA hem parlat una mica més, però és molt inicial. Igual que en el moment que vaig prendre possessió, ara torno a obrir la porta a aquests grups per raons històriques. Els governs de coalició són positius. El pacte amb aquests dos grups és beneficiós i jo treballaré en aquesta direcció, però tampoc tinc cap complex per governar en minoria si no és possible.

Arribant a acords puntuals...

Sí. La distància amb la segona força és suficientment àmplia. Puc arribar a acords puntuals amb la resta de forces polítiques, excepte amb Plataforma, per poder pactar l'acció de govern.

Ha estudiat el cartipàs?

No estem parlant en aquest nivell. Donarem espais de decisió sectorials, però encara és incipient. Ara, hi ha àmbits que no cediria mai, perquè som la força més votada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.