Política

tarragona

CiU de Tarragona es planteja desafiar les directrius de Mas

Oriol Pujol es decanta per un govern en minoria de Ballesteros (PSC)

Tant el sector local de CiU, que vol fer fora els socialistes, com el PP esgoten totes les possibilitats per fer valer l'acord que tenien emparaulat

El malestar en una part del comitè de Convergència i Unió de Tarragona és evident i notori, i la sensació, almenys ahir, és que la secció tarragonina més procliu al pacte amb el PP tensarà la corda i desafiarà les directrius fixades des de Barcelona fins a última hora. Fins i tot no és descartable que la solució a tots els problemes s'hagi trobat la matinada passada. A nivell local, l'acord entre CiU i el PP ja era un fet. Alejandro Fernández (PP), durant els dos primers anys, i Victòria Forns (CiU), els dos últims, personificarien el govern del canvi a Tarragona, desplaçant del poder el PSC, el partit més votat per la ciutadania.

Ahir al migdia, però, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va tornar a obrir de bat a bat les portes de l'alcaldia al candidat socialista, Josep Fèlix Ballesteros, tot refermant-se en la premissa de permetre que governi “la llista més votada”, deixant entreveure amb clarividència que la cúpula del mateix partit que havia negociat durant dies l'entesa amb el PP tarragoní, ara impediria que s'executés. Pujol va fer aquestes declaracions just després del comitè executiu nacional de CDC, en què, curiosament, tampoc va tancar del tot la porta a una entesa CiU-PP en clau estrictament municipal. Això sí, amb matisos: “Haurien d'entendre's [els matisos] tot i que trencarien la directriu general per la qual s'inclina la cúpula”, va subratllar Pujol.

Tensar la corda

El cas és que en el comitè local convergent, que avui al matí ha convocat una roda de premsa per explicar com estan les negociacions, coexisteixen punts de vista totalment enfrontats. N'hi ha que beneeixen tot el que s'aprovi des de la cúpula, tant si és en clau estrictament tarragonina com si no, però hi ha un altre sector, amb membres més bel·ligerants, ansiosos del canvi i partidaris de fer fora Ballesteros i el PSC, que no es volen quedar amb els braços plegats i tensaran la corda fins que els sigui possible. Fonts d'aquest grup no entenen que es criminalitzi tant el PP “perquè no és el dimoni”, i per això ahir ja confiaven que el líder del PP de Tarragona, alcaldable i vicesecretari del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, provoqui un gir en les negociacions i aconsegueixi al respecte un canvi de rumb. De tota manera, fonts nacionalistes van afirmar que les possibilitats que Ballesteros governi en solitari són del 80%. En aquest sentit, fonts del sector partidari del pacte local entre CiU i el PP també van considerar que en els acords entre convergents i el PSC s'incloguin “despropòsits” com ara la sortida del consorci TAC 12 o, com a cas més flagrant, de substituir Mario Rigau al capdavant de la direcció executiva de la candidatura de Tarragona als Jocs del Mediterrani del 2017. “Hi ha condicions que no són polítiques”, van explicar fonts de CiU a la ciutat.

El PP no votarà el PSC

Just després que Oriol Pujol aplanés el camí cap a l'alcaldia del PSC, el candidat del PP, Alejandro Fernández, va fer arribar un comunicat en què es mostra convençut que la cúpula nacionalista “no cometrà l'error històric d'imposar a l'estructura local de Tarragona les seves directrius”.

També va explicar que la seva formació no donarà suport a una hipotètica investidura del candidat del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, i va admetre que el seu partit i CiU havien arribat a una entesa: “El govern del canvi a Tarragona té una sòlida majoria i generaria una gran estabilitat”.

Les claus

La decisió, lluny de Tarragona

S.casado

Durant la campanya, els missatges llençats pels líders dels partits i pels alcaldables, per exemple en el sentit que no compartirien l'alcaldia, han provocat que la complexitat del taulell a Tarragona sigui ara de difícil solució.

Els missatges

En el míting final de la campanya de CiU, el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, va instar i va encoratjar Victòria Forns a pactar amb el PP, cosa que la candidata tarragonina ja ha fet. Quan l'entesa era un fet, des de la mateixa federació, el president Mas ha vetat qualsevol acord amb els populars, desautoritzant la segona veu més legitimada dins de CiU.

Divisió per sempre

Sembla que en aquests darrers dies el pes de la responsabilitat recaurà en la mateixa Victòria Forns, obligada a gestionar la gran divisió interna que hi ha ara mateix dins de la federació a la ciutat. Sigui quin sigui el resultat, tant si es pacta amb el PP com si es permet governar el PSC en minoria, el mandat arrencarà presidit pel malestar dins del comitè local.

En clau local?

Per molt que s'omplissin la boca durant la campanya que les negociacions es realitzarien únicament en clau local, a CiU se li ha vist el llautó per tots els costats. Tot apunta que la decisió final, passant per sobre del que ha treballat el comitè local, serà la que es dictaminarà des de Barcelona, seu de la cúpula nacional. De clau local, res de res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.