Política

PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS

El PSC i ICV-EUiA tornaran al govern local gràcies a VdPSiP

Els tres partits arriben a un pacte per investir alcaldessa la socialista Teresa Padrós i fer un govern de progrés

CiU no convenç els independents de sumar-se a un quadripartit alternatiu per retenir l'alcaldia

La socialista Teresa Padrós, que ja va ser alcaldessa de Palau-solità i Plegamans des del 1995 fins al 2007, ha lligat un pacte d'investidura amb ICV-EUiA i la Veu de Palau-solità i Plegamans (VdPSiP) que donarà pas a un govern tripartit “progressista”.

L'acord garanteix a les tres forces la majoria absoluta de nou regidors –sis del PSC, dos dels ecosocialistes i l'edil dels independents, Joan Carles Tinoco–, després que la junta electoral desestimés la reclamació de la CUP per computar un vot que ballava i que els hauria garantit la presència al ple en detriment del sisè escó socialista. L'aritmètica postelectoral va deixar CiU, que aquest mandat havia ocupat l'alcaldia, amb només cinc regidors, tot i haver quedat a 35 vots del PSC. L'anterior tripartit, entre els nacionalistes, ERC i el PP, tampoc no sumava per la davallada dels republicans.

Entre els compromisos programàtics subscrits per Padrós, Àngels Marcuello (ICV-EUiA) i Tinoco hi ha una retallada salarial del 10% per als regidors i càrrecs de confiança, l'impuls de la participació ciutadana i l'aprovació del nou pla d'ordenació urbanística (POUM), que s'arrossega des del mandat 2003-2007 i que va dinamitar l'antic govern de coalició del PSC i ICV-EUiA.

El PSC, que defensava aleshores una major densificació del municipi, s'avé ara a limitar el nombre futur d'habitants a l'entorn dels 20.000, una xifra que s'acosta als postulats d'ICV-EUiA i VdPSiP. A banda, les tres formacions han acordat que impulsaran la creació de la sindicatura local de greuges i que buscaran “sempre que sigui possible, el màxim consens de totes les forces polítiques” amb representació al consistori.

CiU també va oferir a Tinoco ser tinent d'alcalde

Mentre el PSC, ICV-EUiA i VdPSiP bastien el pacte, que van deixar tancat divendres passat en espera de la resolució de la junta electoral, CiU també va oferir a Joan Carles Tinoco participar en un quadripartit alternatiu amb el PP, i ERC. L'alcaldessa en funcions i cap de llista de CiU, Mercè Pla, va oferir al regidor de la Veu una tinència d'alcaldia, en condicions d'igualtat amb la resta de forces, i llibertat de vot en qüestions que depassessin les competències municipals, a banda d'un extens acord programàtic de cinc fulls en què li oferien les àrees d'Organització Interna i Participació Ciutadana. Tinoco, però, s'ha acabat decantant per l'acord d'esquerres perquè les candidatures progressistes han sumat més percentatge de vot que les conservadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.