Notícies fresques a la fresca
SENSE EMBUTS NI MENTIDES
A poqueta nit, quan es gira l'airet de baix, entre gintònics i cerveses i quasi protegits per l'anonimat d'una conversa informal i col·lectiva, se solen dir i comentar les coses més diverses, però de manera tan entremaliada que cap notari del món s'atreviria a alçar acta. Finalment, però, i si hi ha bona voluntat, sempre es pot fer un poc de literatura, recollint les coses més significatives de la tertúlia, que és el que fem setmanalment. En aquest cas, volem subratllar que Lluís Martínez i Josep Pitarch acordaren esmorzar aquesta setmana, ja que el primer ha acabat els estudis que havia mamprès, i a la seua edat, de dret i ciències polítiques. De fet, ja s'ha notat que té més temps disponible, perquè ha recomençat a escriure els seus articles (El Canyaret) en el Punt.
Quim informa d'una recuperació importantíssima per als socialistes locals, la de Francesc Romeu, que ha anunciat que assistirà a la propera assemblea local. Paco Romeu, encara que no ha estat aliè a la “regeneració” que s'ha dut a terme a Silla, pot aportar idees renovades per a afrontar el calvari que han iniciat els socialistes i, de fet, la nova executiva i altres afiliats, han assistit a les reunions que està convocant, concretament a Algemesí i a València. Toni aprofita per a recordar que la Renfe continua mantenint Silla al marge de les seues inversions, segurament perquè continua castigant-nos per culpa de Baixauli. No hi ha dret, diu, que paguem els demés per culpa d'una alcaldada.
En efecte, una de les coses que en el seu moment s'havia pensat era que Romeu, des del seu càrrec a la Renfe, tindria en compte la necessitat de remodelar l'estació i de dotar-la d'un ascensor que permeta el seu ús per part de les persones majors, embarassades, mares amb carrets, etc. Hem d'exigir als nostres “polítics” que facen coses cap a casa, continua Toni, i això és el que se'ls ha de demanar a Natxo Ventura, acabat de nomenar sot-secretari de la Conselleria d'Hisenda i a Isidro Prieto, que continua de diputat provincial. Natxo ens va assegurar que no corrien perill les obres de pluvials, afirma Josep. Doncs, els camins rurals estan fets pols, així que ara la Diputació ja no tindrà cap excusa d'invertir-hi, diu maliciosament Enric.
Noteu que el poble està menys “tens” que quan estava Baixauli? La pregunta suscita un animat debat, amb incursions en la psicologia de masses i fins i tot en la metafísica. Ningú no dubta que el canvi de color de l'ajuntament no ha significat gran cosa, de moment, i que la tranquil·litat política que es respira, pot ser pel fet que l'oposició ni piula, ni informa. Jesús compara l'oposició que tenia el PSOE, amb la que té ara el PP, i espera que, aviat, començaran a moure fitxa. Els populars no tenen majoria absoluta i han d'arribar a acords, perquè algun pacte se subscriurà, insinua Mary, posant careta de poma.
Cebolla s'entreté a comentar-nos que està un poc decebut amb la marxa d'Empar Saragossà a Palma de Mallorca i que ho nota cada dia quan connecta l'internet, així que ens reclama al col·lectiu que escrivim més. Se li promet que, en aquest article, comentarem el que ens ha dit i que li donarem notícies de la nova mallorquina. En efecte, en un correu li ha explicat a Àngel que està connectant amb els sillers i silleres que treballen a Mallorca i li demana que li facilite la informació i els correus de què dispose o que puga aconseguir. De moment, ja ha constatat que l'austeritat que havia promès el PP balear s'ha quedat en res, perquè el nou president ha col·locat més assessors, amb millors sous, entre la indignació de la gent del M-15, així que la cosa està animant-se a les illes.
Finalment reapareix el tema de l'assistència dels regidors a les processons. La majoria accepta que les autoritats civils no han de presidir els actes religiosos i que això ho hauria d'aclarir el Constitucional, perquè els polítics, en un estat aconfessional, no poden fer política de cap religió. Doncs a Silla, recorda Toni, tots els polítics han anat a les misses i a les processons, a excepció de Lluís Martínez, els primers anys, encara que finalment claudicà, i de Pitarch, que no anà mai, ni com a regidor ni com alcalde; Baixauli ha anat sempre i Teresa Badenes, també. Amb aquesta informació religiosa acaba la tertúlia, de la qual Xavi, que no ha dit res encara, es compromet a donar fe.