Política

ESTER PUJOL

ALCALDESSA DE TIANA

“Amb més temps, hauríem afegit CiU al govern”

L'alcaldessa de Tiana assegura que va intentar “fins al final” arribar a acords amb la federació nacionalista, tot i que les seves preferències eren fer un bipartit

Pujol, que governa en minoria, diu que està oberta a acords programàtics amb qualsevol partit de l'oposició

Confia que s'obri un nou cicle polític al poble

Arribar i moldre
Tot i perdre un regidor, la llista encapçalada per Ester Pujol (PSC) el 22-M va ser la més votada. La candidata, que s'estrenava com a cap de llista, es va convertir en la primera alcaldessa de la història de Tiana gràcies a un acord de govern amb ERC. Tot i això, Pujol governarà en minoria i necessita buscar “complicitats” amb altres partits per tirar endavant les seves propostes, entre les quals hi ha sanejar les finances públiques. L'alcaldessa, que és llicenciada en dret, s'ha proposat “dignificar” la política local, després d'anys d'estira-i-arronses entre l'equip de govern i l'oposició.
La prioritat del govern és elaborar un pla de sanejament, per tal de planificar el mandat

C

om ha viscut el seu primer mes d'alcaldessa?

Ha estat intens. L'equip de govern ja ens hem arremangat força.Personalment, em sento molt feliç i molt conscient de la feina que hem de fer.

S'ha trobat alguna sorpresa?

Dues. La primera, que he notat alguns equips interns amb un cert grau de desmotivació. Això és un tema crític, perquè la clau dels ajuntaments és el seu equip humà, i s'ha de cuidar. La segona, una quantitat de factures impagades, amb retards d'entre tres i deu mesos, que hem hagut d'assumir.

I el termini legal?

No s'havia complert. Una de les meves primeres decisions quan vaig prendre possessió del càrrec va ser desbloquejar el pagament de factures de proveïdors de Tiana.

Ha demanat explicacions a l'anterior govern local?

No, perquè prefereixo seure amb l'anterior responsable per tractar d'altres temes del pressupost. Amb l'equip de tresoreria de l'Ajuntament vam analitzar les factures i vam fer un primer desbloqueig de 80.000 euros i, la setmana passada, un altre de 179.000 de proveïdors de fora de Tiana.

Aquesta ha estat la seva primera mesura. Però quines són les prioritàries a mitjà termini?

Elaborar el pla de sanejament econòmic, per poder planificar els projectes assumibles. També la neteja i els serveis a les persones, així com la reorganització interna.

Un dels seus compromisos era crear la figura del regidor de barri. Com està el tema?

Al setembre ens reunirem amb els serveis tècnics per veure com organitzem el sistema de visites als barris i les millores que s'han de fer. El nostre objectiu és assignar veïns que puguin informar de les necessitats del seu barri als tècnics, en coordinació amb el regidor.

I el projecte de millorar la xarxa d'internet al poble?

Està en marxa una diagnosi gratuïta a través d'un conveni que també ofereix als veïns la possibilitat d'utilitzar els instruments mentre s'estudia com subvencionar el servei de Wimax o fibra òptica.

Però això és car...
Sí, però estem en contacte amb el Consell Comarcal perquè Tiana pugui quedar inclosa en un projecte de connectivitat. Aconseguir un bon servei és cabdal per a molts professionals del poble i per generar emprenedoria. A més, jo vull donar un impuls a l'atenció ciutadana a través de la xarxa.

Com s'entén amb ERC, el seu soci?

Bé. És una relació de continuïtat, ja que havíem tingut experiència de govern i, en els darrers quatre anys, d'oposició. Compartim valors i, en aquest sentit, tenim posicions molt similars.

Es van barallar gaire per les àrees?
No. Des del PSC, volíem els àmbits de competència que havien estat crítics i criticats, com ara la neteja i via pública, i personalment, cultura. ERC havia demanat educació i, per afinitat professional d'un dels regidors, també l'àrea d'Habitatge.

Era prioritari pactar amb ERC, després del 22-M?

Amb ERC s'havia governat i s'havien generat complicitats. Així i tot, vam allargar les negociacions amb CiU fins al final.

Però la idea d'incloure CiU va sorgir del si d'ERC.

Jo no era partidària de fer un govern tripartit, perquè considero que, si ja és prou difícil governar amb una aliança entre dos, encara ho és més amb tres bandes. La negociació amb ERC anava de pressa i amb CiU teníem més problemes. A més,a ERC i al PSC érem nous candidats i era més fàcil fer el pacte, ja que CiU no deixava de ser una continuïtat del que hi havia.Però, si haguéssim tingut més temps, podria haver-hi hagut l'acord. Sempre he dit que no descarto acords ni amb CiU, ni amb Gent ni tampoc amb el PP. El moment actual ens obliga a arremangar-nos.

Quina és la seva preferència?
Segons els temes i els programes. El PP fa una bona aportació quant a austeritat econòmica; CiU, en temes de desenvolupament local. I, en l'àmbit de sostenibilitat territorial i serveis públics, amb Gent. Hem de buscar el consens, però no oblidarem les especificitats de cada programa electoral.
Amb el PP ho va trobar en el seu primer ple. La seva abstenció en el tema de les dietes la va ajudar a tirar endavant la proposta. Hi ha un pacte implícit?
No. El senyor Manolo Gonzalo em mereix tot el respecte.

Què espera de l'oposició?

El que espera qualsevol governant és tenir una oposició còmoda i constructiva, però no ens enganyem, això és utòpic. Per part nostra, el que hem de tenir són gestos: facilitar-los la informació amb temps, per exemple, com ja s'està fent.

Confia que canviï el to dels plens?

Sí. Però no tots els partits polítics fan una oposició constructiva. La meva intenció és desbloquejar determinades rutines que hi havia abans.

k

L'entrevista sencera a la www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.