Política

Zapatero claudica: eleccions el 20-N

fi

El president avança les generals a la tardor d'acord amb Rubalcaba

“Ho tenia decidit fa temps”, confessa

Defensa ara que l'avanç aporta certesa econòmica i política a l'Estat

Rajoy promet “no fer retallades” i Rubalcaba nega influir en la data

Somrient i picant l'ullet a l'horitzó que delimitaven els fotògrafs, amb la prima de risc espanyola tocant màxims però amb l'EPA donant un lleu respir a l'atur, José Luis Rodríguez Zapatero va comparèixer ahir a dos quarts d'una a La Moncloa per desvelar l'última gran incògnita que guardava amb zel sobre la legislatura: la data del seu abrupte final. Per acord entre el president espanyol i el nou aspirant del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, la data de les eleccions serà el 20 de novembre, una jornada simbòlica per a la història espanyola i sobretot per a l'extrema dreta, perquè coincidirà amb el 36è aniversari de la mort de Franco i el 75è de la mort de José Antonio Primo de Rivera. “Si he triat aquesta data és per projectar certesa econòmica i política; ho tenia pensat i madurat des de fa temps”, va confessar obrint el dubte de si en els últims mesos predicava el que no creia o directament mentia quan prometia que esgotaria la legislatura, com el 18 de juny des de Sant Petersburg.

La mateixa justificació que fins ara havia servit a Zapatero per atrinxerar-se a esgotar la legislatura fins al març del 2012 li va servir ahir per explicar l'avançament electoral de quatre mesos amb què claudica davant el desig de Rubalcaba. A més de “projectar certesa econòmica i política”, el president va invocar l'interès general perquè el nou govern que surti de les urnes afronti l'1 de gener assentat a La Moncloa i amb llibertat per elaborar un pressupost. Perquè la dissolució anticipada de les Corts, que formalitzarà el 26 de setembre, implica la pròrroga dels comptes actuals. “El rumb és clar; per això ha arribat el moment d'assenyalar un calendari electoral”, va afirmar agafant el descens de quatre dècimes en la taxa d'atur (151.000 ocupats més) com a indici de la revifalla.

Amagar qualsevol indici

Malgrat presumir d'haver “madurat des de fa temps” l'avançament, Zapatero havia amagat les seves cartes i només l'absència de contactes amb el PNB i CC per traçar l'elaboració dels pressupostos per al 2012 estaven alimentant un sòlid motiu de sospita.

Si bé els protagonistes interessats van negar-ho, fonts de La Moncloa admetien l'influx que l'anhel de Rubalcaba té en la data.
Si bé Zapatero va refusar qualsevol càlcul electoral assegurant que ni la premsa es posa d'acord sobre
si l'avanç és per expectatives dolentes o per la millora en l'últim CIS, en una compareixença a la tarda, Rubalcaba deia: “Mai ho vaig demanar”, però a
continuació es reservava com a “coses meves” el contingut de la cita que va tenir la vigília a La Moncloa amb el president.

Abans d'oficialitzar la data, però, Zapatero sí que la va comunicar al líder del PP, Mariano Rajoy, així com al president andalús, José Antonio Griñán, i a Cándido Méndez (UGT), entre d'altres. “Ho he consultat amb qui ho havia de consultar”, es va limitar a dir Zapatero. “En una decisió així no hi ha cap dia màgic, és una reflexió que es va consolidant”, es va escapolir a l'hora de precisar des de quan sabia que plegaria abans d'hora.

En una compareixença que havia fixat just quan acabés la de La Moncloa, Rajoy va celebrar l'avanç com a “absolutament necessari per recuperar la confiança dins i fora d'Espanya” i va esculpir una promesa que la sortida de la crisi posarà a prova si guanya el 20-N: “No tinc la intenció de fer retallades socials”. Això sí, reduirà la despesa “selectivament i intel·ligentment”. També promet ajornar el deute de les comunitats (24.000 milions) de 5 a 10 anys.

Posar data a l'abandó precipitadament va tenir l'elogi unànime. Des de la UGT fins al president del BBVA, Francisco González, que després d'haver fustigat la tebior de les reformes de Zapatero, ahir celebrava la “bona notícia” perquè “Espanya necessita un govern fort”. Només Cayo Lara (IU) lamenta una decisió que, segons ell, obeeix a un triangle d'interessos format per Rubalcaba, Rajoy i els mercats.

Amb la determinació que fixava el seu epíleg de govern, Zapatero també va avisar que completarà les reformes pendents i la privatització d'Aena, de Loteries i la subhasta de l'espectre digital. I va declinar l'oferiment d'escriure's un epitafi polític: “El moment dels records serà el dia que doni el relleu al nou president”. El que aclaria sense embuts és el que no pensa fer quan abandoni el Palau de La Moncloa després de set anys: no serà diputat després d'ocupar un escó al Congrés des del 1986, no anirà a la festa minera de Rodiezmo i no escriurà les seves memòries. El retir, silenciós, serà a Lleó.

LES XIFRES

Ho tenia pensat i madurat fa temps, en la decisió no hi ha hagut cap dia màgic
1
vegada
des del restabliment de la democràcia que se celebren uns comicis generals un mes de novembre; la majoria s'han celebrat al març.
El rumb està fixat, per això ha arribat el moment d'assenyalar calendari electoral
36.800
persones
van sortir de l'atur al segon trimestre a Catalunya, gairebé la meitat de les 76.500 del total de l'Estat. Els aturats, però, superen els del mateix tram del 2010.
355
punts bàsics
va ser el tancament de la prima de risc, que durant la jornada havia escalat fins als 360. El diferencial amb el bo alemany continua en nivells crítics.
Complim en bona mesura els objectius per a la segona part de la legislatura
No hi ha component de càlcul electoral, el raonament és lògic i per interès general
Un està satisfet si les decisions serveixen al país més enllà de les dificultats serioses
0,3
per cent
va ser la caiguda amb què la borsa espanyola va saludar l'anunci de Zapatero. El mercat va reduir les pèrdues provocades per la rebaixa de Moody's.
20
lleis
esperen al Congrés per a la seva aprovació definitiva, però l'avançament electoral i la dissolució de les Corts en deixarà moltes de pendents.
2
dies
han transcorregut des de la publicació del baròmetre del CIS que apuntava una recuperació del vot del PSOE arran de l'anunci d'eleccions anticipades.
4
mesos
gairebé ha avançat Rodríguez Zapatero les eleccions, ja que aquestes s'haurien d'haver celebrat el març del 2012.

LES FRASES DE ZAPATERO

7
vegades
s'han avançat unes eleccions des de la restauració de la democràcia.

Ajustos i retoc a societats a l'estiu

Fixar la data del final del mandat no equival a avortar la legislatura. El president
espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demostrarà que es manté al timó convocant un consell de ministres el 19 d'agost per aprovar un ajust addicional a la despesa que permeti assegurar que tanca el 2011 amb un dèficit del 6% del PIB compromès davant Brussel·les. “Si hi ha desviació respecte del 6%, que sigui perquè el reduïm més i no menys”, advertia.

Zapatero també anuncia una reforma de l'impost de societats per millorar-ne la recaptació. Entre gener i juny el tribut que grava el benefici de les empreses s'ha desplomat un 15% i permet recaptar només 4.006 milions, tot
i que les grans firmes estan millorant els resultats d'explotació. El govern espanyol abordarà també “la reducció de la despesa farmacèutica dins el sistema nacional de salut” i l'estratègia de promoció de l'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.