Política

JORDI GIRONÈS

ALCALDE DE RIUDARENES (PSC)

“Som un dels més endeutats”

Com en tantes poblacions, el deute econòmic és el principal problema de Riudarenes amb un endeutament de prop del 200%

El principal objectiu del govern socialista és equilibrar ingressos i despeses

Jordi Gironès, metge de professió, ha recuperat l'alcaldia de Riudarenes, després que fa tres anys una moció de censura el fes fora. Ha estat en l'anterior mandat el president del Consell Comarcal de la Selva, amb un pacte amb CiU. No cobra sou, ni despeses ni quilometratge per la seva tasca d'alcalde de Riudarenes.

El vot del mes de maig passat, amb sis regidors pel PSC, i cinc per CiU, expressa una divisió política al poble?

Jo no diria exactament una divisió política. Els tretze anys que vàrem tenir el govern de manera ininterrompuda provoca cert desgast. Això ha passat també al grup de l'oposició en els darrers tres anys, i ara aquesta mínima diferència per nosaltres té molta importància pel fet que estàvem a l'oposició i el poble ens ha retornat el govern.

En llocs com Riudarenes encara es voten les persones o els grups polítics?

Majoritàriament es voten les persones. Evidentment, hi ha un vot partidista, però que en poblacions petites com la nostra és minoritari. Tots ens coneixem.

Les relacions amb CiU no semblen gaire bones. S'ha plantejat algun sistema de col·laboració?

No és que siguin ni bones ni dolentes, simplement són inexistents. Els problemes, crec que són més personals que no pas polítics. Precisament he estat governant al Consell Comarcal els darrers quatre anys amb CiU, sense tenir cap mena de problemes. A Riudarenes, la gran diferència és que prevalguin els interessos personals pel damunt dels interessos del poble. És una qüestió d'actituds. Dins les lògiques discrepàncies i objectius, crec que hi podria haver una bona entesa amb l'oposició, si no fessin prevaldre els seus interessos personals pel damunt de tot.

Els mals temps que corren pel que fa a l'economia, poden arribar a cremar l'Ajuntament?

Evidentment. I sobretot, tal com ho hem trobat. En números ficticis som l'Ajuntament número 29 amb més endeutament dels 221 que hi ha a les comarques gironines. I dic ficticis perquè en el pressupost del 2011 ells havien previst un superàvit de 50.000 euros, quan en realitat hi haurà un dèficit de 500.000 euros, perquè van fer un pressupost inflat i irreal.

I demanaran responsabilitats?

Ara tot just analitzem d'una manera realista i honesta la gestió econòmica dels darrers tres anys. Un cop acabem ho posarem en coneixement de qui calgui perquè prengui les decisions que pertoquin.

I a Riudarenes, d'on surten les misses?

Tenim molt pocs recursos. No tenim turisme, ni indústria i el comerç està destinat als consumidors locals. Els recursos provenen de les recaptacions dels impostos municipals, molt pocs en una població de 2.200 habitants, i de les transferències de l'Estat, que malauradament demostren que ningú creu en el municipalisme.

Així doncs, pocs projectes a la vista, oi?

Projectes n'hi ha, ara de realitzables he de dir que no. Tots els nostres esforços, ara per ara, van destinats a recuperar l'equilibri entre ingressos i despeses. Aconseguit això, hem de fer front a la increïble despesa acumulada en els darrers tres anys, i totalment injustificada, un clar exponent de la greu irresponsabilitat econòmica del darrer equip de govern.

I els números reals com estan?

Tenim una facturació pendent de despeses de 1.750 euros, a banda d'un deute bancari de 2,2 milions d'euros. Es deuen factures del 2008, 2009, 2010 i 2011 que estem intentant anar pagant de mica en mica als qui devem del poble i als de fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.