Política

El moviment independentista

Torxes que s'estenen

Fins al moment 22 municipis ja han confirmat que sortiran al carrer en les marxes reivindicatives

Fa nou anys Vilafranca del Penedès va iniciar la mobilització ciutadana

Terrassaés un dels municipis que s'avança
i ho celebra demà per recordar els fets de 1713

Vilafranca del Penedès va ser l'any 2003 un dels primers municipis de Catalunya a crear l'anomenada marxa de torxes, una mobilització popular que reclama al carrer i fora dels partits la independència de Catalunya. Ara fa tres anys els impulsors d'aquesta iniciativa, que no ha deixat de créixer a la ciutat –l'any passat va treure al carrer 2.500 persones–, van crear una plataforma nacional per unir els municipis que cada any surten al carrer. La intenció era “fer visible” el suport popular que té cada any la reivindicació i ajudar a reduir costos en l'adquisició del material gràfic, la publicitat i les torxes que s'utilitzen. El lloc web que van crear avança que ja són 22 els municipis que estan preparant la sortida nocturna, la majoria la nit del 10 de setembre.

Un dels impulsors de la comissió Onze de Setembre de Vilafranca, l'entitat que va idear la marxa de torxes a la ciutat i el col·lectiu que ha creat la plataforma nacional, Carles Mercader, explica que hi ha tres factors que van contribuir al naixement d'aquestes marxes: “Hi havia un buit d'actes reivindicatius al carrer, que fossin unitaris i transversals fora dels partits i que fossin populars. Això és el que ens continua movent a sortir al carrer”, conclou.

Tot i que hi hagi 22 municipis que hagin anunciat que sortiran al carrer això no vol dir que siguin tots. L'adhesió a la plataforma és voluntària. Una de les mobilitzacions més matineres serà la que es farà a Terrassa, que ja ha anunciat la seva marxa per demà. Avancen la data perquè volen fer-ho coincidir amb la commemoració dels fets del 3, 4 i 5 de setembre de 1713, quan Terrassa va patir l'ocupació i el saqueig de les tropes borbòniques. Segons expliquen les cròniques locals, en aquell episodi van morir una vintena de vilatans i es van cremar 105 cases (un terç de la vila) i el convent de Sant Francesc, on s'havien refugiat dones i nens.

Mercader explica que enguany hi ha menys municipis que han fet saber la mobilització. L'any passat n'hi va haver una trentena, “però va ser any d'eleccions”, diu. Les marxes de torxes s'articulen a través d'una convocatòria en un lloc central de cada municipi, la nit del dia 10 de setembre, i transcorre en alguns casos acompanyat de música popular, amb torxes en mà, fins un altre espai on es fa lectura d'un manifest o parlaments.

A Vilafranca, on s'espera aquest any superar de nou l'assistència de l'any passat, s'ha optat per no fer cap actuació musical o concert “perquè no acaba d'agradar, però hi ha altres localitats on sí que es fa”, explica. A la capital de l'Alt Penedès enguany es preveu la projecció del vídeo Contra la crisi: independència i la lectura d'un manifest a càrrec del sociòleg Salvador Cardús. A Vilanova i la Geltrú, la marxa acabarà amb un sopar popular amb l'actuació d'Els Gormandells; a Calella, amb un sopar popular i concert d'havaneres amb l'actuació del grup Els Rogers, i a Castellbisbal, s'aprofitarà també per cremar simbòlicament els Decrets de Nova Planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.