L'extrema dreta holandesa entrarà al Parlament Europeu amb quatre escons

A la Gran Bretanya la crisi del govern de Brown eclipsa totalment Europa durant la jornada electoral

Holanda va decidir desafiar les normes comunitàries i no vol esperar fins diumenge per donar a conèixer els resultats electorals. Amb un 40% de participació en aquests comicis europeus, el grup Geert Wilders, el Partit Llibertat, ha estat la tercera força més votada i entrarà per primera vegada a l'eurocambra amb quatre escons dels 25 que té Holanda, després d'haver obtingut gairebé el 15% dels vots, segons els primers sondejos fets a peu d'urna per la televisió ENS. L'enquesta indica una baixada de les dues grans formacions en el poder, els democratacristians, que es quedarien amb cinc escons respecte dels set que van aconseguir el 2004, i els laboristes, que perdrien tres dels set actuals.

La resta d'escons es repartirien entre Els Verds, socialistes i altres grups d'esquerres. Holanda publica al llarg de la matinada els resultats, malgrat les normes de la UE, que prohibeixen que es faci abans de diumenge, fins que no es tanquin les últimes urnes dels Vint-i-set.

A la Gran Bretanya, on també es van celebrar les eleccions europees tots els temes relacionats amb Europa van quedar ahir totalment oblidats per l'escàndol parlamentari i la crisi del govern laborista. Si en molts països de la UE en aquestes eleccions es dirimeixen sobretot temes de política interna, en aquest país, en el qual Europa continua sent aquest tros de terra més enllà del canal de la Mànega, l'actitud és encara més extrema. Ningú va tenir en compte ahir, a l'hora d'anar a votar, que el Partit Liberal Demòcrata sigui el més pro europeu de tots els que es presentaven; el poc entusiasme per Brussel·les del primer ministre, Gordon Brown, o la decisió dels tories d'abandonar el Partit Popular Europeu per formar una nova i estranya aliança d'euroescèptics. Els resultats de les eleccions d'aquest dijous, que no se sabran fins diumenge que ve, poc tindran a veure, segurament, amb l'apreciació dels votants de la política europea dels partits britànics, sinó que caldrà interpretar-los sobretot en clau interna. Els mitjans han ignorat pràcticament Europa i s'han ocupat exclusivament de l'abús del sistema de despeses parlamentàries per part de diputats de tots els grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.