Política

“Ara toca humilitat, paciència i il·lusió”

Cinc exalcaldes del PSC reflexionen sobre com encaren una nova etapa vital i política després de perdre les eleccions

Els que han fet el pas a l'oposició ja estan ficats de ple en el nou paper

Jordi Hereucontinua tenint una agenda atapeïda, però d'un perfil menys ‘institucional'
El reusenc Lluís Miquel Pérezha deixat la primera línia de foc i ha tornat a la seva antiga feina a la banca
L'exalcalde de Matarócompagina el seu retorn a l'escola com a mestre amb ser el cap de l'oposició

L'alter­nança és una de les pedres angu­lars de la democràcia i, en con­seqüència, s'ha de fruir de la victòria però alhora cal saber encai­xar la der­rota quan toca. Les elec­ci­ons muni­ci­pals pas­sa­des van ser dolo­ro­ses per al PSC, ja que li va supo­sar la pèrdua de diver­sos bas­ti­ons locals d'una gran importància estratègica com ara Bar­ce­lona, Bada­lona, Reus, Mataró i Vila­nova i la Geltrú, entre d'altres. Els exal­cal­des d'aquests muni­ci­pis expli­quen com han vis­cut, i afron­ten, aquest canvi des d'una esfera política i més per­so­nal, i que es sin­te­titza en un mis­satge comú: cal assu­mir la der­rota, però sense resig­nar-se. És a dir, cal ence­tar aquesta etapa amb “humi­li­tat, paciència i il·lusió”, com apunta l'antic bat­lle de Bar­ce­lona Jordi Hereu. Humi­li­tat per inte­ri­o­rit­zar el nou rol de cap de l'opo­sició i, alhora, els perquès de la des­feta; paciència, ja que ara cal picar pedra i gua­nyar-se quota mediàtica, i il·lusió perquè és una recepta irre­nun­ci­a­ble per enfron­tar-se a nous rep­tes.

Hereu va per feina

El de Jordi Hereu és, pos­si­ble­ment, el cas més emfàtic sobre la manera d'acon­se­guir superar un sotrac com el del pas­sat 22 de maig. Els seus col·labo­ra­dors, molts dels quals ins­tin­ti­va­ment s'hi con­ti­nuen adreçant com a “alcalde”, es decla­ren sor­pre­sos no només per l'ente­resa amb què va encai­xar la der­rota elec­to­ral, sinó per la rapi­desa amb què hi ha reac­ci­o­nat. “Ens hem cons­tituït com a opo­sició amb plena nor­ma­li­tat democràtica, des­mi­ti­fi­cant aquell mis­satge que havíem patri­mo­ni­a­lit­zat la ins­ti­tució. No estem depri­mits perquè ningú ens obliga a ser aquí. Si no tinguéssim il·lusió pel que ve, no ho faríem”, refle­xi­ona l'actual pre­si­dent del grup muni­ci­pal del PSC. El fet de tenir un conei­xe­ment mil·lime­trat del con­sis­tori, així com dels pro­jec­tes pen­dents o en exe­cució a Bar­ce­lona, els suposa un valuós actiu a l'hora de plan­te­jar la tasca de con­trol i tutela del nou govern de Xavier Trias. O sigui, quan encara no han pas­sat ni 100 dies des de la cons­ti­tució de l'Ajun­ta­ment, ja tenen la tàctica i l'estratègia d'opo­sició per­fi­lada, una feina que, en el cas d'Hereu, s'haurà de com­pa­ti­bi­lit­zar amb tot el procés con­gres­sual del PSC, en què vol jugar un paper actiu.

Per la seva con­dició d'exal­calde, Jordi Hereu està sub­jecte a un pro­to­col de segu­re­tat específic i, a més, pot con­ti­nuar gau­dint de cotxe ofi­cial, ja que té rang de cap de grup. El seu quar­ter gene­ral està ins­tal·lat a la cin­quena planta de l'edi­fici novíssim de l'Ajun­ta­ment, que és el que ocu­pava CiU en l'ante­rior man­dat. Pel que fa al dia a dia, l'agenda de l'antic bat­lle con­ti­nua estant força atapeïda, tot i que ja per­cep can­vis. “Quan gover­nes ja et ve molt donada, però ara te l'has de cons­truir tu.” Què vol dir això? Doncs que ara és el PSC, o ell mateix, qui con­tacta amb enti­tats, ins­ti­tu­ci­ons i altres col·lec­tius per pol­sar les seves opi­ni­ons i inqui­e­tuds. “És un procés que té una part d'apre­nen­tatge per­so­nal i d'humi­li­tat, que va molt bé”, explica l'exal­calde, un polític a qui el con­tacte per­so­nal i la pro­xi­mi­tat li vénen de mena. Són el seu ter­reny. Mal­grat que el man­dat tot just és a l'inici, Hereu ja afila el seu dis­curs polític, que anirà des­gra­nant en els pròxims qua­tre anys: “Som davant un govern que no té un relat con­junt de ciu­tat, que se li comença a notar una certa bui­dor i una inflació retòrica i que està en una situ­ació molt mino­ritària.” De con­ces­si­ons, només les estric­ta­ment necessàries.

Plena dedi­cació de Serra

Després de tres anys ocu­pant el càrrec d'alcalde (el va pro­me­tre l'abril del 2008, en subs­ti­tució de Maite Arqué), el soci­a­lista Jordi Serra és des de l'11 de juny (data de cons­ti­tució dels ajun­ta­ments) el cap de l'opo­sició a Bada­lona. La der­rota del maig va resul­tar espe­ci­al­ment amarga, després de veure com s'inver­tien els papers i la victòria, de manera inèdita, anava a parar a mans del popu­lar Xavier Gar­cia Albiol (tot­hom a la ciu­tat sap que la relació entre els dos polítics no pot ser més nefasta). Serra no nega que pair el resul­tat advers no ha estat fàcil, gens fàcil, però asse­gura que les vacan­ces de l'agost li han permès des­con­nec­tar de la feina i, sobre­tot, “fer un canvi de xip”. Ara es declara “ple­na­ment ficat” en el paper de cap de l'opo­sició. Dedica els matins a fer feina de des­patx, de reu­ni­ons amb els seus regi­dors i d'anàlisi i segui­ment dels docu­ments interns de l'admi­nis­tració. I té les tar­des reser­va­des per tro­bar-se amb veïns i enti­tats. Segueix tre­ba­llant set dies a la set­mana, segons relata, però té més hores lliu­res que quan era alcalde de la ciu­tat. “També menys pressió de telèfon, i ha bai­xat la neces­si­tat de resol­dre dife­rents temes de manera simultània”, afe­geix el polític soci­a­lista, que es va estre­nar com a regi­dor l'any 2003. Des de l'opo­sició, vol ren­di­bi­lit­zar la feina feta durant els pròxims qua­tre anys per recu­pe­rar un poder que el PSC havia tin­gut a les seves mans els últims 32 anys. Ara no vol par­lar públi­ca­ment del seu futur polític. No toca. En qual­se­vol cas, al Twit­ter es fa dir Jor­di­Ser­ra2015. Un pos­si­ble avís per a nave­gants.

El soci­a­lista Lluís Miquel Pérez, que va ser alcalde de Reus des de 1999 fins al maig d'enguany, en què va per­dre les elec­ci­ons, ha tor­nat a la seva feina de tre­ba­lla­dor de la banca. No a Reus, sinó a les ofi­ci­nes cen­trals del BBVA a la ciu­tat de Tar­ra­gona, i en con­cret en l'àmbit de la gestió d'empre­ses. “Hi vaig a tre­ba­llar i no pas a fer petar la xer­rada”, con­testa quan se li pre­gunta si tre­ba­lla a la ciu­tat veïna per no haver de fer front a l'expec­tació que podria crear entre els reu­sencs veure l'exal­calde dar­rere del tau­lell. “A més, no faig feina de tau­lell, sinó de gestió i anàlisi.” Diu que troba a fal­tar mol­tes coses de la seva etapa d'alcalde: “No els pri­vi­le­gis, sinó de poder pren­dre deci­si­ons sobre la ciu­tat. Sóc cons­ci­ent que ja no sóc el senyor alcalde i la meva tor­nada a la vida civil no m'ha repre­sen­tat cap pro­blema.” Tot i això, Pérez no ha aban­do­nat la vida política, ja que és el pri­mer secre­tari del PSC a Reus i mem­bre de l'exe­cu­tiva naci­o­nal del par­tit. També asses­sora l'actual grup soci­a­lista, la major part dels mem­bres del qual són nous. Sobre les rela­ci­ons amb l'actual alcalde, el con­ver­gent Car­les Pelli­cer, comenta que són pràcti­ca­ment ine­xis­tents: “Em vaig ofe­rir al nou govern per aju­dar a tirar enda­vant alguns temes impor­tants per a la ciu­tat, i que vam començar des del govern ante­rior, però no he rebut cap res­posta. I no ho cri­tico. És la seva opció.” El que sí que sem­bla que fina­lit­zarà serà la tesi doc­to­ral sobre regi­o­na­lisme econòmic i naci­o­na­lisme polític a Cata­lu­nya a final del segle XIX (Pérez és lli­cen­ciat en filo­so­fia i lle­tres, espe­ci­a­li­tat en història con­tem­porània), que fa anys que té damunt la taula. Ara té temps.

Baron retorna a les aules

Qui ha tor­nat als orígens és l'exal­calde soci­a­lista de Mataró Joan Antoni Baron. I és que des d'aquest mes de setem­bre com­pa­gina la seva tasca de cap de l'opo­sició amb el retorn a les aules com a mes­tre, la seva pro­fessió. Tot i reconèixer que està “una mica desen­tre­nat”, Baron asse­gura que a l'escola Camí del Mig de Mataró –on ja havia fet classe i fins i tot va ser direc­tor– l'han rebut “amb els braços oberts”. Fa de mes­tre a 25 alum­nes de cinquè de primària. “Són una mica bellu­guets i saben per­fec­ta­ment que tenen de profe l'exal­calde de la ciu­tat”, explica Baron, que asse­gura: “A l'escola, després de tants anys, han can­viat mol­tes coses, però els nens no.” Home d'empenta, Baron comenta que l'agenda li ha can­viat “radi­cal­ment”, però que la manté igual­ment ocu­pada entre la política i l'escola, i con­fessa que no li ha cos­tat tant com s'espe­rava dei­xar de ser alcalde. En l'àmbit polític, asse­gura que exer­cirà de cap de l'opo­sició els pròxims qua­tre anys.

Tenint en compte que no ha aban­do­nat la política muni­ci­pal i exer­ceix com a cap de l'opo­sició, l'exal­calde de Vila­nova Joan Ignasi Elena (PSC) explica que el canvi no ha estat, ni molt menys, dràstic. “Tinc una agenda amb menys inten­si­tat, però con­ti­nuo anant als actes de la ciu­tat. Això sí, la pressió és menor”, apunta Elena. Si algun tret iden­ti­fica l'exal­calde –que aspira a lide­rar el PSC– és una pro­xi­mi­tat a la ciu­ta­da­nia que diu que no ha per­dut els dar­rers mesos. “La gent se m'apropa més o menys igual, perquè saben que estic actiu política­ment”, asse­gura. Elena sosté que s'ha “adap­tat molt bé a la nova situ­ació”, acon­se­guint “tro­bar les coses interes­sants de la nova vida”. Com a exem­ple, dis­po­sar de més temps per a les seves filles. “Tenia mol­tes ganes de fer-ho, i ho agra­eixo molt.” (Aquesta infor­mació ha estat ela­bo­rada per Fran­cesc Espiga, Sara Muñoz, Natàlia Bor­bonès, Lluís Arcal i Míriam de Lamo.)

El pròxim congrés
El fet d'haver perdut les eleccions no serà obstacle perquè diversos exalcaldes del PSC juguin un paper clau en el pròxim congrés del partit. Un dels casos més clars és el de Joan Ignasi Elena, que ja ha fet un pas endavant per liderar el procés de renovació de la formació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.