Política

Chacón: “A Catalunya seguirem fent servir el català sense posar en perill el castellà”

El PSC proclama la ministra de Defensa candidata a les eleccions generals amb el 94,5% dels vots

Reivindica la llengua, Catalunya i les polítiques d'esquerra en el seu primer discurs com a cap de llista a les eleccions espanyoles

Chacón considera que trencar amb Espanya “no és el camí, és claudicar”, i equipara els anticatalanistes amb els independentistes

“Espanya té 4 llengües i això no és un problema, és una riquesa. A Catalunya seguirem fent servir el català sense posar en perill cap altra llengua perquè el castellà aquí no corre perill”. Aquesta és una de les advertències que ha llançat aquest dissabte Carme Chacón a la dreta espanyola, minuts després de ser proclamada candidata a les eleccions espanyoles del proper 20 de novembre.

I és que els socialistes catalans han donat via lliure Chacón a Madrid amb el 94,59% dels vots. En concret, s'han emès 274 vots, dels quals 11 han estat en blanc, 4 en contra i 259 a favor de la ministra de Defensa.

Conegut el resultat,i en el que ha estat el seu primer discurs com a cap de llista a les eleccions espanyoles, Chacón ha volgut remarcar que aquestes eleccions es caracteritzaran per les marcades diferències que hi ha entre els partits de dretes i els d'esquerres a Catalunya i a la resta de l'Estat.

En aquest context, la ja candidata socialista s'ha preguntat perquè tenim una dreta espanyola tant anticatalana. I s'ha respost: “Hi ha dos tipus d'anticatalans. Uns són fruit de la ignorància. Els altres són producte de la mala fe, són la dreta reaccionària. Catalunya molesta als cacics, als que es volen aprofitar dels altres”.

Per a Chacón, trencar relacions amb Espanya “no és el camí, significaria claudicar i això és el camí fàcil que només condueix al fracàs”. I, en aquest sentit, ha equiparat els anticatalanistes amb els independentistes, i ha argumentat: “Els anticatalanistes s'entenen de meravella amb els que volen marxar” perquè “busquen el mateix: una Espanya fora de Catalunya i una Catalunya fora d'Espanya”.

Arribat aquest punt, ha apostat per un catalanisme compatible amb l'Espanya plural. Més encara. “A Espanya li ha anat bé quan a Catalunya li ha anat bé, però és a Catalunya també li ha anat bé quan a Espanya li ha anat bé”, ha asseverat la socialista.

Per tant, al seu entendre, “Catalunya ha de marcar el camí de sortida de la crisi sense renunciar a l'educació i la sanitat perquè també formen part de la nostra identitat”. De la mateixa manera, ha apostat per fomentar l'exportació, el turisme i la recerca i el desenvolupament catalans per impulsar l'economia.

Chacón ha reivindicat també el paper dels polítics en una legislatura en que molts ciutadans “han donat l'esquena a la política”. Per fer-ho, la ministra de Defensa ha utilitzat la seva experiència personal i ha assegurat que “sense el govern de Felipe González no hauria pogut estudiar Dret ni sortir a l'estranger”. Chacón fins i tot ha afirmat: “Vaig néixer amb una cardiopatia congènita. Dec la meva vida i la del meu fill a la sanitat pública”.

Cal remarcar, però, que Chacón no ha fet cap referència a la possible creació d'un grup parlamentari propi del PSC a Madrid, un dels debats oberts en el sí del seu partit.

El primer acte de precampanya de Chacón, aquest diumenge, comptarà amb la presència d'Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui la ministra va deixar via lliure perquè fos el candidat del PSOE a La Moncloa



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.