Obama avisa Abbas que no hi ha pau sense diàleg
L'acusa de buscar, amb el seu pla de reconeixement a l'ONU, “dreceres” per posar fi al llarg conflicte amb Israel
Sarkozy tem l'efecte del vet a la proposta palestina
La inauguració ahir del nou període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides no va servir perquè cap de les parts implicades en el conflicte araboisraelià cedís en les seves posicions. El president dels EUA, Barack Obama, va reiterar l'oposició a la proposta palestina d'accedir a l'organisme internacional com a membre de ple dret i va acusar el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, de buscar “dreceres” per posar fi al conflicte. “Estic convençut que no hi ha dreceres per posar fi a un conflicte que dura dècades. La pau no arribarà a través de proclames ni resolucions a l'ONU”, va afirmar Obama en l'Assemblea General. “Si fos tan fàcil, ja ho hauríem aconseguit fa temps”, va afegir.
El president nord-americà va recordar les paraules que va pronunciar en l'assemblea de l'any passat, quan va desitjar poder saludar Palestina com a nou estat membre de la comunitat internacional. Però va recordar, també, que ja aleshores havia expressat el seu anhel que la independència palestina s'assolís per la via d'unes negociacions directes. “Una pau genuïna només és realitzable a través d'israelians i palestins. La pau depèn del compromís entre dos pobles que han de viure junts després dels nostres discursos i després dels nostres vots”, va afegir el president nord-americà.
Les converses directes, però, continuen estancades. Tant Abbas com el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, són a Nova York, una avinentesa que, de moment, no ha servit perquè reprenguin les negociacions directes, tot i que sí que van mantenir trobades paral·leles amb Obama. Alhora, el Quartet –els EUA, la Unió Europea, l'ONU i Rússia– continua treballant en una declaració que pugui acontentar les dues parts i freni el pla d'Abbas. Al seu torn, la UE explora la possibilitat que l'ANP rebaixi les seves pretensions i acudeixi a l'Assemblea General, on obtindria, amb tota probabilitat, el rang d'estat observador no membre.
Risc de violència
En aquest sentit, el president francès, Nicolas Sarkozy, tem que un vet a la proposta palestina al Consell de Seguretat suposi una espurna per a un altre període de violència al Pròxim Orient, i va recomanar l'augment de l'estatus palestí en l'assemblea. “Sortiríem d'un immobilisme que afavoreix els extremistes i donaríem esperança a Palestina”, va afirmar a l'ONU.
La ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, que es va reunir amb els seus homòlegs palestí i israelià, va assegurar que les dues parts mantenen fermes les seves posicions, però va destacar que la comunitat internacional treballa per posar fi al conflicte. “No és qüestió de terminis, sinó d'expectatives”, va afirmar Jiménez.
Una Rousseff contundent inaugura les sessions
dani triadó“Per primera vegada en la història de les Nacions Unides, una veu femenina inaugura el debat general.” La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, es va convertir ahir en la primera dona que obre una sessió de l'Assemblea General, una fita que arriba 66 anys després de la primera sessió. Rousseff va aprofitar el seu torn de paraula per reivindicar la tenacitat femenina i la igualtat entre homes i dones: “Estic convençuda que aquest serà el segle de les dones”, va afirmar. També va recordar la necessitat de lluitar contra l'actual crisi econòmica i posar fi a les desigualtats entre les persones i entre les nacions. “Si no hem trobat una solució a la crisi no és per manca de recursos, sinó per la falta de claredat d'idees i mitjans polítics”, va assegurar Rousseff. La presidenta del Brasil va incloure en la seva intervenció una benvinguda a l'últim país que ha accedit a l'ONU, el Sudan del Sud, sense esquivar la qüestió palestina. “Lamento no poder saludar avui Palestina com a membre de ple dret de l'ONU”, va afirmar Rousseff. “Ha arribat el moment que estigui plenament representada aquí”, va afegir.