Política

ETA podria anunciar el seu final definitiu aquesta setmana

El diari britànic ‘The Guardian' informa en la seva edició digital del final de la banda citant fons pròximes a la negociació

Amb aquest anunci ETA faria un pas irreversible cap al final del grup que durant els passats 43 anys ha mort més de 800 persones

El diari britànic The Guardian anuncia que ETA podria anunciar el final de la banda aquesta setmana. El rotatiu cita fonts pròximes a la negociació.

Si es compleix el vaticini, la banda posarà fi a quatre dècades d'activitat durant les quals ha mort més de 800 persones.

Amb l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, participant aquest dilluns en la Conferència internacional per la resolució del conflicte a Sant Sebastià, i la crida recent de diversos centenars de presos d'ETA perquè s'acabi la violència, fonts del País Basc i del procés de pau han dit que la banda farà un anunci molt significatiu aviat, segons The Guardian.

Membres del més alt nivell de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero diuen des de fa setmanes que esperen que el grup basc faci un moviment d'aquest tipus. ETA va anunciar el setembre de l'any passat un alto el foc “permanent” i verificable internacionalment, per bé que també ha trencat de forma unilateral treves prèvies que s'havien considerat permanents.

The Guardian també explica que mentre que no queda clar exactament quines paraules utilitzarà ETA en la pròxima declaració, sembla que serà un pas irreversible cap al final del grup que durant els passats 43 anys ha mort més de 800 persones.

Una compareixença pública d'Annan i altres mediadors, entre els quals el president del Sinn Féin, Gerry Adams, perquè ETA abraci la pau donarà al grup una excusa per declarar que està a punt per abandonar les armes, segons les fonts que cita The Guardian.

Els líders polítics separatistes bascos podrien aleshores imitar el moviment que va fer Adam durant el procés de pau de l'Ulster, quan el 2005 va apel·lar directament l'IRA a abandonar les armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona