Política

La lluita pel segon diputat

El PSC, CiU i el PP volen ser els primers a Lleida i aconseguir un segon escó

Els nacionalistes i els socialistes es disputen la victòria

Agricultura i infraestructures, principals eixos

Tere Cuni­llera (PSC), Con­xita Tar­ru­e­lla (CiU) i José Igna­cio Llo­rens (PP) sem­bla que tenen força segur el seu escó, el mateix que ja van obte­nir el 2008. No obs­tant això, la bata­lla en aques­tes elec­ci­ons esta­tals a Lleida passa per saber qui gua­nyarà a la demar­cació i qui s'empor­tarà el premi d'un segon dipu­tat. En les dar­re­res, se'l va empor­tar el soci­a­lista Fèlix Lar­rosa, però en gai­rebé qua­tre anys les coses han can­viat i ara és tota una incògnita. Els aspi­rants són, un cop més, Lar­rosa, Marc Sol­sona per CiU i Inma Manso del PP.

I és que els soci­a­lis­tes han aguan­tat sem­pre força bé en unes gene­rals i en qua­tre elec­ci­ons s'han empor­tat dos dipu­tats. CiU ho ha acon­se­guit una vegada més i ara fa dues legis­la­tu­res que tenen un sol escó al Congrés. Per tant, caldrà cali­brar els danys que la crisi com­por­ta­ran al PSC, que ja ha patit dos cops durs a les cata­la­nes i a les muni­ci­pals. En aques­tes dar­re­res, a més, el PSC va per­dre la majo­ria de ciu­tats on gover­nava, amb l'excepció de Lleida capi­tal.

També caldrà veure si es manté l'embran­zida de CiU o si les reta­lla­des apli­ca­des pel govern català els pas­sa­ran fac­tura. El PP, en canvi, ha de demos­trar si fa un cop d'efecte i si gai­rebé tri­plica els 32.000 vots del 2008 per gua­nyar a Lleida. Tenen els vents a favor, però a Ponent, pot­ser no tant.

ERC només va acon­se­guir repre­sen­tació el 2004 i ara pas­sarà l'exa­men per com­pro­var si els can­vis al par­tit tenen algun efecte. ICV resta lluny de qual­se­vol repre­sen­tació, però ja a les muni­ci­pals va superar, per exem­ple a Lleida capi­tal, els d'ERC i aspi­ren a reco­llir vots des­en­ci­sats dels soci­a­lis­tes. A Lleida, però, es pre­sen­ten fins 14 can­di­da­tu­res al Congrés.

Les tres for­ma­ci­ons amb pos­si­bi­li­tats de repre­sen­tació no han tirat de banc. Han optat per l'experiència i els vete­rans. Cuni­llera, de 60 anys, afronta la seva sisena legis­la­tura a Madrid. Tar­ru­e­lla, de 62, va per la segona, i Llo­rens, de 68, va per la setena. Per tots tres és pos­si­ble que siguin les seves dar­re­res elec­ci­ons.

Tots tres ja es tro­ben en plena pre­cam­pa­nya i encara no han con­cre­tat molts aspec­tes dels seus pro­gra­mes, sobre­tot perquè l'actu­a­li­tat se'ls menja i es veuen forçats a usar-la. És a dir, l'apro­vació del cor­re­dor del Medi­ter­rani o la pro­posta de la nova Política Agrària Comu­nitària (PAC) per d'aquí a dos anys ja els ha obli­gat a pro­nun­ciar-se. Això no obs­tant, tots estan en con­tra de la pro­posta de la UE pel que fa als ajuts a page­sos i rama­ders, que la pro­posta ini­cial com­porta una forta reta­llada per Espa­nya i Cata­lu­nya. Però també es feli­ci­ten per l'eix fer­ro­vi­ari, tot i que es tiren els plats pel cap sobre la pater­ni­tat del pro­jecte o sobre qui li ha donat més o menys suport en els dar­rers anys. I la tendència serà la mateixa durant la cam­pa­nya. Agri­cul­tura i infra­es­truc­tu­res cen­tra­ran els debats, amb la lògica excepció del tema “estel·lar”: la crisi i la cre­ació d'ocu­pació.

Per tant, el canal Segarra-Gar­ri­gues i les auto­vies a Osca, Vie­lla i Mont­blanc com­par­ti­ran espai als mit­jans i als debats amb la situ­ació econòmica.

Pel que fa al Senat, totes les can­di­da­tu­res menys CiU han optat per una reno­vació. El tren­ca­ment del pacte d'Entesa pot com­por­tar que PSC, ERC i ICV per­din una repre­sen­tació que tenien garan­tida des del 2000 amb tres dels qua­tre sena­dors. Ara CiU vol apro­fi­tar aquesta dis­gre­gació dels vots d'esquer­res per recu­pe­rar l'hege­mo­nia, men­tre que el PP aspira a un sena­dor.

Els soci­a­lis­tes han optat per un valor reco­ne­gut al Par­la­ment i en la seva gestió al Con­sell d'Aran, l'exsíndic Paco Boya. CiU repe­teix amb un altre piri­nenc, Ramon Alturo, molt actiu en la dar­rera legis­la­tura. El PP posa com a pri­mer en la llista de la cam­bra alta Simeó Abad, agri­cul­tor i regi­dor d'Alcarràs (Segrià). També ERC intenta apro­fi­tar un polític cone­gut. Jaume Gila­bert, fins al juny pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, aspira ara a tenir un escó al Senat.

LES CLAUS
Incògnita socialista.
El PSC espera que aquestes eleccions siguin un punt d'inflexió en les dues darreres derrotes electorals.
CiU i les retallades.
El repte és mantenir la força dels darrers comicis a Ponent i evitar l'efecte de les retallades.
Un PP a l'alça.
Els popular busquen donar la sorpresa a Lleida, tot i que tenen complicat assolir un segon escó.
4
escons
tria Lleida al Congrés i al Senat.
Teresa Cunillera
PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC-PSOE)
L'aposta clara dels socialistes per frenar la davallada de vots. Afronta les eleccions per aconseguir l'acta de diputada per sisena vegada.
Conxita Tarruella
CONVERGÈNCIA I UNIÓ (CIU)
Segones eleccions estatals per a aquesta política d'Unió que ja ha tingut responsabilitats a la Paeria i al Parlament.
José Ignacio Llorens
PARTIT POPULAR (PP)
Busca ser al Congrés per setena vegada i contribuir a la victòria popular aprofitant les expectatives del seu partit.
Xavier Castellana
ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC-CATALUNYA SÍ)
Dirigent del Solsonès, s'estrena liderant una llista en aquestes eleccions. Pretén convalidar la recuperació d'ERC.
Josep Maria Carles
INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS (ICV)
Nova experiència per aquest docent vinculat al Pirineu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.