Política

De novell a veterà

Francesc Vallès s'estrenava en el debat electoral de l'any 2004, a Tarragona, amb pesos pesants al seu voltant: Josep Maldonado (CiU), Francesc Ricomà (PP), Josep Andreu (ERC) i Lluís Balart (ICV). La primera imatge en la qual es podien establir comparacions entre els candidats i, a la vegada, conèixer el flamant cap de llista socialista de primera mà. El PSC, amb Vallès al capdavant, va aconseguir el 35,4% dels vots. Va repetir, el 2008, i va aconseguir el 44,9% dels vots i quatre dels sis diputats que la demarcació tenia en joc. I ara, torna a repetir de cap de llista. Les estadístiques, però, per la tendència general, no li són gens favorables. La darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió atorga a la proposta socialista el 17% de la intenció de vot a Tarragona, tres punts per sota de CiU, això sí, amb una important borsa d'indecisos que farà decantar la balança.

Vallès va néixer a Reus (Baix Camp) i es va doctorar en dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (2002) amb la tesi, atents: Control extern de la despesa pública i Estat constitucional. Ha continuat vinculat amb el món acadèmic i és professor de dret constitucional a la UAB. A les Corts Generals, és coordinador del grup de diputats i senadors del PSC i, ja al territori, és portaveu de l'executiva de la federació del PSC al Camp de Tarragona i membre del consell nacional del partit. I una cosa que no apareix en cap dels seus currículums és que va ser guardonat amb el premi Luis Carandell a la millor relació amb la premsa, un premi que lliura l'Associació de Periodistes Parlamentaris.

En set anys ha passat de ser un novell a guanyar-se la confiança del partit i dels que l'envolten. Un fet rellevant i significatiu és la designació que li va fer l'executiva
del partit de coordinar el programa electoral d'aquestes eleccions generals, un programa, o almenys algunes propostes que sentim en boca de la candidata Carme Chacón, que, realment, és fruit del reusenc.

A més a més del discurs i dels punts centrals del programa socialista –lluitar contra l'atur, mantenir les prestacions i els serveis de l'estat del benestar, etc.–, ha introduït el concepte de “democràcia participativa” i, en aquest sentit, farà ús de les noves tecnologies i de les xarxes socials per incorporar directament les propostes al programa. Bé, un intent a millorar. Si més no, si es té en compte que l'argument per aprofundir en la participació són els missatges que els polítics han rebut de les mobilitzacions de carrer.

El perfil Francesc Vallès Vives Diputat des del 2004, coordina els diputats i els senadors del PSC a les Corts Generals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.