Política

L'entrevista

Àlex Sáez. Cap de llista al Congrés pel Partit dels Socialistes de Catalunya

“Si no lluitem contra l'exclusió estem condemnant tota una generació a perdre's”

“Els valors socialistes són necessaris davant l'amenaça de la dreta sense ànima” “El model de finançament de l'Estatut ens ha donat deu vegades més ingressos que l'acord fiscal del Majestic” “El greuge és bona excusa per justificar les retallades tot invocant l'espoli” “El missatge dels bons i dels mals catalans que fa córrer CiU és èticament reprovable ” “Si no som sensibles als problemes que pateix la gent no som dignes de ser representants polítics”

Pot­ser és degut a una –bona– defor­mació del seu ofici d'advo­cat, però Àlex Sáez sem­bla un home de tarannà més expli­ca­tiu que miti­nero, amb més dis­po­sició per argu­men­tar valors i pro­pos­tes que repe­tir infla­ma­des invec­ti­ves de cam­pa­nya, la qual cosa no sig­ni­fica, però, que no s'expressi amb la con­tundència de l'incon­for­mista –segons pròpia defi­nició– que no es resigna a la injustícia social i a les majors cotes de pati­ment que com­por­tarà per a la població la “dreta sense ànima” que diuen les enques­tes que con­que­rirà el poder el 20-N. Vam fer l'entre­vista dimarts, a pri­mera hora de la tarda, just després que sortís d'una tro­bada amb repre­sen­tants del ter­cer sec­tor pre­o­cu­pats per les reta­lla­des i la situ­ació de pro­gres­siva mar­gi­na­li­tat en què van caient cada dia tan­tes per­so­nes.

No deu ser fàcil en aquests moments ser la cara visi­ble del PSC.

De fàcil ho hau­ria estat més fa vuit anys quan al car­rer es va viure aque­lla mul­ti­tu­dinària revolta con­tra les polítiques d'Aznar però per a mi és un orgull molt gran encapçalar aquesta llista perquè m'iden­ti­fico i em sento pro­fun­da­ment com­promès amb els valors soci­a­lis­tes, que són els valors de la igual­tat d'opor­tu­ni­tats, de no dei­xar ningú enrere, d'avançar cap a una soci­e­tat més justa i equi­li­brada, de l'enfor­ti­ment de l'estat del benes­tar. Estic con­vençut, a més, que en la con­jun­tura tan difícil en què ens tro­bem, aquests valors són més neces­sa­ris que mai davant l'amenaça dels governs sense ànima de les dre­tes, tant de les dre­tes cata­la­nes com de les dre­tes espa­nyo­les que fàcil­ment s'alien per a des­ba­lles­tar tot el con­junt de ser­veis públics cons­truïts amb molt d'esforç. Jus­ta­ment és això és el que ens juguem en aques­tes elec­ci­ons, donar al vot a un model just soci­al­ment o injust, i dar­rera aquesta decisió hi ha mol­tes con­seqüències.

Ho plan­teja com una con­fron­tació ideològica en uns temps que sona fort la música que diu que no hi ha diferències entre dre­tes i esquer­res, sinó mals o bons gover­nants.

Sí, i per aquest camí anem cap al popu­lisme de Ber­lus­coni que ja hem vist com ha dei­xat Itàlia. La con­fron­tació ideològica és pedagògica, molt acla­ri­dora sobre­tot per com­pren­dre les inten­ci­ons dels qui la neguen. En aquests moments en el con­junt d'Europa, i per des­comp­tat a Cata­lu­nya i a Espa­nya, es con­fron­ten dos models dife­rents, un model social i un de libe­ral, pura escola de Chi­cago, que en el fons és con­ser­va­dor, tot i que a ningú li agrada dir-se con­ser­va­dor, ni als con­ver­gents, ni a l'Espe­ranza Aguirre, ni a Ruiz Gallardón... Tots pas­sen per libe­rals. Aquesta mena de libe­rals es dedi­quen a llençar fang con­tra les altres for­ma­ci­ons polítiques per evi­tar la con­fron­tació de pre­ses de posició i ense­nyar les pròpies car­tes. Però les tenen, el seu no-pro­grama és el de la bai­xada de la pressió fis­cal, les reta­lla­des dels ser­veis públics, de la pri­o­rit­zació de l'edu­cació i la sani­tat pri­va­des. I en això CiU i el PP tenen des del punt de vista ideològic una iden­ti­fi­cació total.

No se n'ama­guen pas. Van fir­mar el pacte del Majes­tic, que aquests dies s'ha tor­nat a rei­vin­di­car com a molt bene­ficiós per a Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment pel que fa a l'acord fis­cal... Què en pensa?

Que estan abo­nant el camí per un nou pacte i que serà el pacte de dues dre­tes molt dures, però també i res­pecte al tema del finançament, vull recor­dar que el model que vam impul­sar els soci­a­lis­tes, que va impul­sar el con­se­ller Cas­tells en el marc del nou Esta­tut d'Auto­no­mia ens ha donat deu vega­des més ingres­sos que l'acord fis­cal sege­llat pel senyor Pujol, el senyor Duran i el senyor Aznar al famós hotel. Cer­ta­ment ens queda un camí per recórrer amb l'horitzó final, per a mi, del sis­tema de con­cert econòmic. Hem d'anar per pas­ses. Per començar volem un nou acord fis­cal que ens reporti major capa­ci­tat de recap­tació i majors ingres­sos. L'hem de començar a nego­ciar l'any que ve i ha de ser una rea­li­tat el 2013, i per això neces­si­tem la suma del cata­la­nisme polític per arri­bar a un gran acord, i és pos­si­ble perquè quan el cata­la­nisme està unit és imba­ti­ble.

No sem­bla pas que ho esti­gui gaire, d'unit.

Sin­ce­ra­ment no trobo tan­tes diferències entre l'acord fis­cal que demana CiU i el que pro­posa el PSC i la resta de for­ces polítiques cata­la­nes. És cen­su­ra­ble que d'aquesta qüestió se'n faci interes­sa­da­ment política de des­a­cord i s'ali­menti el greuge. El greuge és excusa per a la no-política, per tapar la pròpia ine­ficiència, per jus­ti­fi­car les reta­lla­des tot invo­cant l'espoli fis­cal. A nosal­tres, en aquest argu­men­tari no ens hi tro­ba­ran. Nosal­tres volem reconèixer el que tenim gràcies a l'Esta­tut: un reforçament de la bila­te­ra­li­tat, nous cri­te­ris de revisió, i a par­tir d'aquí mirar enda­vant i avançar. I volem que l'any que ve el govern de la Gene­ra­li­tat vagi a nego­ciar i a millo­rar l'acord fis­cal amb un man­dat de totes les for­ces polítiques.

PSC igual a PSOE i PSOE igual a PP? Ja ho deu haver sen­tit a dir quan es pretén res­tar legi­ti­mi­tat al PSC per defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya.

Ho fan córrer els matei­xos que pac­ten amb el PP, ja és ben curiós! A Con­vergència li interessa difon­dre la doc­trina dels bons cata­lans i dels mals cata­lans que va crear el pre­si­dent Pujol. És un mis­satge que fa molt de mal perquè no reco­neix la diver­si­tat de sen­si­bi­li­tats democràtiques i busca la seg­men­tació del país. Ho trobo ètica­ment molt repro­va­ble. Jo no sóc ni més ni menys català que els repre­sen­tants de les altres for­ces polítiques, fins i tot et diré que espero ser igual però ni més ni menys català que els que puguin ser esco­llits en una for­mació política que tan mal ha fet al con­junt de Cata­lu­nya com és el PP. També penso que aquests debats aju­den a tapar el que de veri­tat ens estem jugant els ciu­ta­dans.

Es pre­sen­ten com l'única força que pot atu­rar el Par­tit Popu­lar i CiU.

És així, i ho diem ben clar tot i el res­pecte que tenim a les altres for­ma­ci­ons polítiques que repre­sen­ten també l'esquerra plu­ral al nos­tre país. El prin­ci­pal mis­satge que volem donar és el de la segu­re­tat per a les per­so­nes, des del punt de vista dels seus drets i del seu benes­tar, i apor­tem cre­di­bi­li­tat a aquest mis­satge tot repas­sant el balanç del govern soci­a­lista dels del 2004: la llei de dependència, d'igual­tat, de matri­moni entre per­so­nes del mateix sexe, de salut sexual i repro­duc­tiva, la recu­pe­ració del poder adqui­si­tiu de les pen­si­ons, la llei con­tra la violència de gènere... entre mol­tes altres ini­ci­a­ti­ves pro­gres­sis­tes. A Cata­lu­nya governa la dreta i ja veiem el que ha fet en pocs mesos res­pecte a la salut, a l'edu­cació, ja hem com­pro­vat les seves polítiques erràtiques, la seva ine­ficiència que genera més exclusió social. Si ara també governa la dreta a Espa­nya, ani­rem avançant cap a una soci­e­tat més desi­gual, més dura. La dreta vol apro­fi­tar-se de la crisi per reta­llar drets i con­ques­tes democràtiques. No ens hi podem resig­nar, el nos­tre com­promís fona­men­tal és la lluita con­tra l'exclusió, cap per­sona ha de que­dar al marge; si no tenim aquest prin­cipi clar, pot pas­sar que tota una gene­ració es perdi, es trobi con­dem­nada a l'exclusió.

A Cata­lu­nya hi ha en aquests moments més de 615.000 atu­rats, 400.000 dels quals tenen, segons la Gene­ra­li­tat, un per­fil que els fa difícil­ment rein­se­ri­bles. Els hem de donar per per­duts?

De cap manera! Tot­hom ha de poder ser recu­pe­ra­ble, nosal­tres esta­blim un iti­ne­rari indi­vi­du­a­lit­zat per a cada tre­ba­lla­dor que ha que­dat sense feina i una millor coor­di­nació entre el SOC i els actors locals i els que ope­ren en l'àmbit pri­vat en la recerca d'ocu­pació. Hem de posar mesu­res per faci­li­tar l'accés a l'ocu­pació, però la recu­pe­ració econòmica serà lenta, vénen anys molt durs i hem de pen­sar en les per­so­nes, i en aquest sen­tit por­tem també en el pro­grama la cre­ació d'una renda bàsica de ciu­ta­da­nia per garan­tir a tot­hom els recur­sos mínims per afron­tar les situ­a­ci­ons d'extrema gra­ve­tat que es pre­sen­tin. Si no som sen­si­bles als pro­ble­mes que pateix la gent, no crec que siguem dig­nes de ser repre­sen­tants polítics.

Diu que encara vénen anys difícils. Com els hem d'afron­tar? Amb polítiques de màxima aus­te­ri­tat? La inversió pública ha d'actuar com a motor econòmic?

Sí, la inversió pública és un motor econòmic, per exem­ple, la cons­trucció del túnel del TGV a Girona va gene­rar 8.000 llocs de tre­ball, direc­tes o indi­rec­tes, i en aquest aspecte és també lamen­ta­ble que la Gene­ra­li­tat no tiri enda­vant la cons­trucció del nou hos­pi­tal Tru­eta. La Gene­ra­li­tat està reta­llant la inversió pública quan hi ha altres llocs on posar la tisora.

On?

Doncs es pot fer un esforç d'aus­te­ri­tat en la des­pesa pública eli­mi­nant les dipu­ta­ci­ons i donant més com­petències als ajun­ta­ments, que han de tenir també un nou model de finançament. S'ha d'evi­tar que les admi­nis­tra­ci­ons dupli­quin esforços, s'ha d'anar a man­co­mu­nar ser­veis... Aques­tes i altres mesu­res aju­da­rien a raci­o­na­lit­zar els recur­sos.

De la crisi, ningú en vol la culpa, així com tot­hom veu les reta­lla­des a la casa de l'altre. Alguna autocrítica res­pecte a la situ­ació en què ens tro­bem?

El mea culpa que hem de fer en aquests anys que hem gover­nat és que no hem posat fre al capi­ta­lisme sal­vatge i espe­cu­la­tiu que ens ha aca­bat arros­se­gant, i això ho hem de cor­re­gir.

Rubal­caba va lamen­tar no haver pun­xat a temps la bom­bo­lla immo­biliària.

La vam pun­xar amb refor­mes de la llei del sòl –apro­vada pel PP i CiU– en un intent de can­viar l'eco­no­mia espe­cu­la­tiva basada en la cons­trucció per una eco­no­mia més pro­duc­tiva, però la pro­fun­di­tat de la crisi es va impo­sar. Així mateix admeto que hem tin­gut una fis­ca­li­tat massa tova amb les grans for­tu­nes. En el nos­tre pro­grama també incor­po­rem l'impost per a les transac­ci­ons finan­ce­res i la modi­fi­cació de la llei hipo­tecària de manera que reguli la dació en paga­ment.

Són apor­ta­ci­ons dels “indig­nats”?

El movi­ment del 15-M ens ha donat un toc molt seriós pel seu incon­for­misme davant les injustícies i per la seva lluita con­tra el capi­ta­lisme sal­vatge i les pro­pos­tes d'apro­fun­di­ment democràtic.

Generació Lluch
Es reclama de la generació Lluch i explica en el seu programa que la formen ciutadans i ciutadanes que, gràcies a una societat més justa, han pogut gaudir d'oportunitats, d'anar a bones escoles, de tenir els seus fills en bons hospitals, d'estudiar en biblioteques públiques plenes de bons llibres... Ciutadans i ciutadanes que han gaudit de l'estat del benestar i se senten en el compromís de defensar-lo per a les futures generacions, expressant també un just reconeixement al que fou impulsor de la primera gran llei de sanitat pública de la democràcia, assassinat per ETA. Davant d'aquesta generació Lluch, encapçalant la llista al Congrés, es presenta Àlex Sáez i Jubero, nascut a Girona el 1969, advocat de professió amb una important trajectòria en l'àmbit públic com a regidor de l'Ajuntament de Girona (1999-2004) i diputat al Congrés en les dues últimes legislatures


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.