Del canto d'un duro
PSC i ERC esperen adjudicar-se un escó que dependrà d'unes desenes de vots
Dimecres s'obrirà la urna dels vots de l'estranger i es resoldrà la incògnita
Amb el 100% dels vots escrutats, el PSC i ERC encara es disputen un diputat a les comarques gironines. Durant la nit electoral, aquest escó va anar ballant d'una formació a l'altra a mesura que avançava l'escrutini. I al final va caure en mans d'ERC, per una diferència de 197 vots. Per tant, a hores d'ara Teresa Jordà ha mantingut la representació republicana de Girona al Congrés. Però encara falta escrutar el vot emès a l'estranger. Dimecres al matí es resoldrà la incògnita de quin partit va a parar.
A hores d'ara, totes dues formacions han fet els càlculs, i ERC confia més que el PSC a aconseguir l'escó. L'any 2008 es van emetre 2.454 vots des de l'estranger, i els resultats van afavorir clarament el PSC, que va rebre el 45% de tots plegats, exactament 1.105. ERC, en canvi, només en va assolir 165, per sota dels de CiU i del PP. Aquesta diferència asseguraria ara el diputat per als socialistes. Però la situació aquest any és bastant diferent, perquè hi ha hagut una participació molt més baixa. A més a més, les xifres dels dos partits no coincideixen.
A partir d'aquí, serà decisiu quants d'aquests finalment van anar a votar, ja que fa tres anys van ser aproximadament un 50% dels que ho havien demanat. S'ha de tenir en compte que és un tràmit complicat, perquè cal anar fins a les ambaixades o els consolats i s'han de fer diverses gestions A més, aquest any s'hi han afegit diversos problemes d'organització que han perjudicat encara més els interessats a votar des de l'estranger.
Des d'ERC confien que podran mantenir l'escó folgadament, ja que compten que la davallada del PSC es notarà també en aquest vot. Per això el president d'ERC a Girona, Josep Carrapiço, va afirmar: “Esperem que el PSC no entri en la batalla jurídica, i si cal lluitarem perquè ERC tingui representació.”
Des del PSC també s'espera que el diferencial de vots que hi ha amb ERC en el vot estranger permeti capgirar els resultats. En aquest cas, Iolanda Pineda seria diputada. Malgrat tot, necessiten recuperar els 197 vots, i a més doblar els que tregui ERC en aquesta urna. El primer secretari del partit a Girona, Joaquim Nadal, va admetre ahir: “No hi confiem gaire, però dimecres estarem atents a tots els vots i un cop fet l'escrutini reconeixerem el resultat sigui quin sigui.”
ERC i les CUP van viure una situació semblant
El paral·lelisme amb les últimes eleccions municipals a Girona és més que evident. En aquell cas els dos protagonistes van ser ERC i la CUP, que es disputaven un regidor. El dramatisme venia sobretot per part dels republicans, ja que necessitaven aquest regidor per tenir representació al consistori. La CUP, en canvi, ja tenia assegurats dos regidors, i amb la disputa es va acabar consolidant el tercer que ja havia assolit en la nit electoral. Inicialment eren només dos els vots que separaven el diputat entre la CUP i ERC, i això va generar un recompte exhaustiu per part de les dues forces polítiques de tots els vots emesos i per determinar quins es podien considerar nuls i quins no. En el procés, va quedar en el record col·lectiu el vot que ERC reclamava on s'havia afegit al sobre amb el vot una estampeta d'Escrivà de Balaguer. No es va comptar, i el regidor va ser per a la CUP.
El Partit Comunista i Escons en Blanc, millor
El PP ha guanyat per majoria absoluta a l'Estat espanyol, però no ha rebut cap vot en un dels 36 municipis del Baix Empordà. A Gualta, hi ha censades 236 persones, de les quals 175 (el 74,15%) van anar a votar diumenge. El més curiós del cas és que hi va haver nou formacions que van tenir, com a mínim, un vot, però cap no va ser per a la formació blava. CiU es va imposar amb 87 vots, 60 més que ERC-RCat (27) i 70 més que la revelació del poble, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC), amb 17. També van rebre el suport dels vilatans quatre formacions més: Escons en blanc (Eb), amb 14 sufragis; el PSC, amb 12; ICV-EUiA, amb 9; Plataforma per Catalunya, amb 2, i Anticapitalistes i el Partit Animalista contra el maltractament animal (PACMA), tots dos amb 1. Ningú no va pensar en el PP, que havia rebut 9 vots el 2008.
El PSC iguala CiU en vots a Beuda i el PP, a Sta. Llogaia
Tant a Beuda (Garrotxa) com a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) no va guanyar ningú o, més ben dit, van guanyar dos partits ja que va haver-hi un empat. A Beuda, van empatar CiU i el PSC, tots dos amb 30 vots (i un percentatge del 37,97%). Els dos partits més votats es van repartir 60 dels 86 vots del municipi garrotxí, on hi va haver set vots nuls i set més per al PP. Per la seva banda, a Santa Llogaia, CiU i el PP van empatar a 53 vots, que en van rebre cinc més que el PSC (48). El percentatge d'abstenció (31,13%) supera el dels dos vencedors (30,28%). Santa Llogaia és el tercer municipi en què el PP treu un millor resultat, darrere de la Vajol, on es va imposar amb el 32,43 dels sufragis. A Vilamalla, CiU va guanyar de manera ajustada (194 vots, amb el 36,26%), per davant de la formació de Rajoy (183 i 34,20%, respectivament).