Política

lA CRÒNICA

No facis pont per Rajoy

Rajoy fa de les pensions el fetitxe ‘antizapateril' i cita Catalunya a les sis hores confonent articles
Rubalcaba obre pactes sobre política europea fins al 2015 com si fos líder més enllà de febrer

Què tal el dis­curs?

–Bé, tinc dues fra­ses bones. És clar que em falta allò de “no et pre­gun­tis què pot fer el teu país per tu...”

–Ken­nedy ens va ben fotre amb allò, eh!

El diàleg al cotxe ofi­cial és de ficció entre el pre­si­dent sor­tint Jed Bart­let (Mar­tin Sheen) i el pre­si­dent electe Matt San­tos (Jimmy Smits) i per­tany a l'últim capítol de la sèrie El ala oeste de la Casa Blanca, però la iro­nia de Bart­let sobre com de per­ju­di­cial havia resul­tat l'oratòria de JFK defi­neix el com­plex d'infe­ri­o­ri­tat que tena­lla qual­se­vol gover­nant a l'hora d'adreçar-se al seu poble per exi­gir-li sacri­fi­cis després d'aquell citadíssim dis­curs d'inves­ti­dura al Mall de Was­hing­ton el gener del 1961. Però el rela­ti­visme diu que l'èpica viu tant en l'emis­sor com en el recep­tor, i ahir Mari­ano Rajoy afron­tava el seu dis­curs d'inves­ti­dura sabent-se espe­rat per una audiència que con­fe­ria vir­tuts tau­matúrgi­ques a la seva oratòria. “Serà el dis­curs que por­tarà els espa­nyols a l'inici de la sor­tida de la crisi”, va enal­tir Alícia Sánchez Camacho anant cap a l'hemi­ci­cle i fugint de la gèlida tem­pe­ra­tura ambi­ent de Madrid.

Aliè al tri­om­fa­lisme dels seus, Rajoy va acce­dir al Congrés amb dis­creció i per la porta del dar­rere vint minuts abans del debat. A la mateixa hora, José Luis Rodríguez Zapa­tero escu­rava una de les últi­mes atri­bu­ci­ons com a pre­si­dent en fun­ci­ons dei­xant-se dur en cotxe ofi­cial a l'entrada.

Des­comp­tat sense emoció el desen­llaç del què –la matemàtica inves­ti­dura gràcies a la majo­ria abso­luta de 186 escons–, Rajoy es jugava el tipus en el bri­co­latge del com. I el manual del com eren 30 fulls d'un dis­curs que a la tri­buna de premsa del Congrés era lliu­rat sota l'avís Aquest text pot ser modi­fi­cat par­ci­al­ment o total­ment per l'ora­dor, advertència inútil perquè Rajoy és tan voraç en la lec­tura com fer­vorós amant del pre­vi­si­ble i no es va moure ni una coma del que duia escrit. “Des­a­pa­rei­xe­ran els núvols negres, aixe­ca­rem el cap i arri­barà de nou el dia que es parli d'Espa­nya i es parli per a bé, el dia que girem la vista enrere i ja no recor­dem els sacri­fi­cis”, va ser la pro­mesa més alti­so­nant a l'estil de l'èpica ken­ne­di­ana durant una hora i vint minuts d'inter­venció.

Entre els 185 dipu­tats res­tants del PP, però, l'al·lusió poètica a fora­gi­tar núvols negres pas­sava en silenci. Curi­o­sa­ment, sí que van aplau­dir amb passió anun­cis tècnics com la reva­lo­ració de pen­si­ons, el cobra­ment de l'IVA fac­tu­rat, que els ponts fes­tius pas­sin al dilluns més pròxim i la cre­ació del minis­teri d'Agri­cul­tura! “No sé per què aplau­dei­xen tant! Si els està dient que hau­ran de tre­ba­llar com ban­dar­res!”, iro­nit­zava a la gra­de­ria la cap de comu­ni­cació de Rajoy, Car­men Martínez Cas­tro. A la tri­buna seguien el debat amb con­fidències a cau d'ore­lla Elvira Fernández, dona de Rajoy, María Dolo­res de Cos­pe­dal i Espe­ranza Aguirre. Com si no oblidés que la sessió d'ahir era el pròleg del pit­jor dels seus mal­sons –la desig­nació d'Alberto Ruiz Gallardón demà com a minis­tre–, Aguirre exhi­bia un dol rigorós ves­tint de negre.

Cons­ci­ent que cada nou inquilí de La Mon­cloa s'escul­peix a si mateix per con­trast amb fetit­xes del pre­de­ces­sor, com Zapa­tero reti­rant les tro­pes de l'Iraq envi­a­des per Aznar, Rajoy ele­vava a fetitxe anti­za­pa­te­ril les pen­si­ons que va con­ge­lar el seu pre­de­ces­sor. “Actu­a­lit­zaré el poder adqui­si­tiu de les pen­si­ons a par­tir de l'1 de gener del 2012”, va solem­nit­zar.

Entre els aspi­rants soci­a­lis­tes a repli­car-lo durant la legis­la­tura –Alfredo Pérez Rubal­caba només té llicència per ara fins al febrer–, l'acti­tud era desi­gual. Si Rubal­caba jugava amb avan­tatge perquè tenia a les mans i en temps real una còpia lite­ral del dis­curs de Rajoy i aviat va des­ple­gar una gran lli­breta que far­cia d'apunts, Carme Chacón apun­tava d'oïdes idees en un petit bloc que aviat va guar­dar. Zapa­tero, al seu torn, vivia el debat amb l'escrip­tori net, com si fos l'últim dia de classe. Qui seguia el dis­curs amb un full de càlcul era el repu­blicà Alfred Bosch. “Ha dit 39 cops Espa­nya i zero Cata­lu­nya”, va com­par­tir Bosch al pas­sadís, perquè ERC no va inter­ve­nir a l'hemi­ci­cle.

En el duel de la tarda, Rajoy va demos­trar que quinze dies de cam­pa­nya i un mes de pre­si­dent in pec­tore li han permès saber-se el nom del rival, perquè ja no el va ano­me­nar “Rodríguez Rubal­caba” com va fer al debat elec­to­ral. Apel·lant a la car­rera de químic, Rubal­caba va con­fes­sar que per des­xi­frar el que Rajoy “farà i no diu” aplica ja el “mètode d'apro­xi­ma­ci­ons suc­ces­si­ves”. Sabent que tenia Rajoy com a espàrring però que l'exa­men real era intern davant els seus per suc­ceir Zapa­tero al PSOE, Rubal­caba va jugar a l'enigma de les seves inten­ci­ons ofe­rint al futur pre­si­dent espa­nyol pac­tar la política euro­pea fins al 2015, tot i que teòrica­ment sap que és por­ta­veu pro­vi­si­o­nal fins al febrer i l'aliança li marca el futur al nou líder. I es va per­me­tre reco­ma­nar a Rajoy que nomeni Cristóbal Mon­toro minis­tre d'Indústria. “Res m'agra­da­ria més ara que ja parla d'apu­jar la llum, les pas­sa­ria canu­tes amb tot el que ens deia, la que li caurà des d'aquí a Mon­toro!”, va avi­sar donant per fer que el cas­ti­ga­dor com a líder de l'opo­sició seria ell.

La pri­mera cita a Cata­lu­nya de Rajoy va arri­bar després de sis hores de debat i arren­cada amb fòrceps per Josep Antoni Duran (CiU). Fins al punt que Rajoy va pro­me­tre com­plir “la dis­po­sició addi­ci­o­nal vui­tena“ de l'Esta­tut i fins a la rèplica no va cor­re­gir que pot­ser era “la vui­tena o la ter­cera”. Però Duran va tro­bar a fal­tar poe­sia i la va posar ell amb Espriu (“Ens man­tin­drem fidels per sem­pre més al ser­vei d'aquest poble”) i Pere Quart (“Tot depèn, sapi­guem-ho! De la fe, de l'amor, de les obres. Tot depèn de nosal­tres”), i també èpica i la va ser­vir ell: “No ho diu, però vivim temps de sang, suor i llàgri­mes.” Rajoy no va fer seva la cita de Churc­hill que li ofe­ria Duran. El que farà ell per l'Estat és reta­llar, però des d'ahir tot­hom sap que el que ja es pot per ell és fer pont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.