Política

La inversió del govern puja un 46% a les comarques gironines

Tot i la reducció pressupostària, la inversió real de l'any que ve s'incrementa perquè els números del 2011 comprometien mig any

Les escoles, centres sanitaris i la variant de Verges centren bona part dels projectes

La Cerdanya és la que té una inversió més alta per càpita, i el Gironès i el Pla de l'Estany, les que menys

El govern de la Generalitat va presentar ahir el pressupost per al 2012. I tot i les retallades, la inversió real augmentarà un 46% respecte del 2011, amb 191 milions d'euros. Aquest increment, que podria sobtar a primera vista, té una explicació lògica: els pressupostos d'aquest any no es van aprovar fins al juny; per tant, durant gairebé sis mesos la Generalitat va funcionar amb uns pressupostos prorrogats, durant els quals no es va executar cap inversió directa perquè no estava planificada. En tot cas, no s'arriba a les xifres del 2010, el darrer any sencer, quan es van invertir 210 milions.

Els 191 milions previstos per al 2012 inclouen les obres que faran organismes i societats com ara l'Institut Català del Sòl, GISA i l'Agència Catalana de l'Aigua. En canvi, hi ha algunes partides de departaments que no hi són, com ara poc més d'un milió d'euros per al parc natural del Baix Ter.

Les principals inversions continuen sent les escoles, els centres hospitalaris i les infraestructures. En escoles i instituts es pressuposten obres importants i reclamades, com ara el Montserrat Vayreda de Roses, i es continuaran els treballs en marxa. Del Departament de Salut, hi ha moltes inversions de millora i equipaments en centres existents com ara el Santa Caterina de Salt i l'hospital Josep Trueta de Girona. En obres, destaquen els 15 milions per a l'hospital transfronterer de Puigcerdà, els 17,5 d'Olot i els 1,1 milions per al consultori local de Sant Joan de les Abadesses. En infraestructures, s'acabaran les obres de millora dels dics i ports de Blanes, Llançà i Sant Feliu de Guíxols; i es començarà a invertir en el centre intermodal de Vilamalla. En carreteres, tan sols hi ha una obra, però que s'endú el 43% del pressupost: la variant de Verges, de Verges a Torroella de Fluvià, que completarà la millora de la C-31 i costarà 82 milions.

Pel que fa a la inversió per càpita, la Cerdanya és qui més diners rebrà, amb 838 euros per habitant. El Pla de l'Estany i el Gironès, amb 29 i 59 euros per habitant, són, en canvi, les comarques que tindran menys assignació pressupostària per habitant.

Alt Empordà

Cinquanta milions en xarxa viària i ferroviària

A l'Alt Empordà la inversió serà de 50,5 milions, o sigui, 360 euros per habitant. Bona part d'aquests diners corresponen a la meitat de la millora de la C-31 entre Verges i Torroella de Fluvià, 41,1 milions. En segon lloc, hi ha 3,6 milions per al complex logístic del Far i Vilamalla, amb partides per al Logis Empordà i la terminal intermodal ferroviària. A part, destaquen 700.000 euros al port de Llançà, i 400.000 a la remodelació de la llotja de l'Escala. En escoles es faran obres al Joaquim Vallmajó de Navata i l'IES Cap Norfeu i l'escola Montserrat Vayreda de Roses. També hi ha 550.000 euros per a l'avinguda Costa Brava de Figueres.

Baix Empordà

La comarca amb una inversió més elevada

El Baix Empordà rebrà 64 milions d'euros, que són 483 euros per habitant, i serà la que tindrà una inversió total més elevada. 41 milions seran per a la variant de Verges, i 4,4 milions, per a la C-31 de Castell d'Aro a Palamós. A Sant Feliu de Guíxols hi ha 1,1 milions per a la ronda de ponent i 1,8 per al dic del port; mentre que a Palamós gairebé 3 milions aniran a l'escola Vilaromà i 1,6 corresponen al pagament per la compra dels terrenys de la platja de Castell. A Palafrugell hi haurà 1 milió per al CEIP Pi Verd; i l'ACA acabarà el condicionament de la riera de Calonge i el Ridaura a Platja d'Aro, on també hi ha 4 milions per a l'institut Ridaura.

Selva

El port de Blanes acapara un terç del total

Les millores al dic d'abric i la urbanització del port de Blanes s'enduran 4,8 milions dels 15,6 d'inversió a la Selva. Això són 90,5 euros per habitant. L'hospital de Blanes també rebrà diners, però la resta aniran sobretot a escoles: 2,4 milions al CEIP Salvador Espriu de Vidreres, 439.000 euros per al sa Forcanera de Blanes, i 647.000 euros per al CEIP Verdaguer de Sils. A part, s'hi inclouen projectes com ara 374.000 euros per la restauració del castell de Montsoriu d'Arbúcies, 132.000 euros per a la depuradora de Maçanet Residencial i obres de l'Institut Català del Sòl a Santa Coloma de Farners i Sant Feliu de Buixalleu.

Ripollès

El CAP de Sant Joan, la principal obra del 2012

Les obres per fer el consultori local de Sant Joan de les Abadesses seran la principal inversió a la comarca l'any vinent, amb la meitat dels diners totals previstos per la Generalitat. Seran 2,1 milions d'euros, que equival a 81,7 euros per càpita. Fora de la conservació de carreteres, que representaran 166.000 euros aproximadament, hi ha previstes tres obres. La primera és la neteja de neu i glaç entre Castellar de N'Hug i Toses, amb 63.000 euros. La segona són les obres a l'IES Abat Oliva de Ripoll, a les quals corresponen gairebé 726.000 euros. I finalment, l'ampliació de la depuradora de Ribes, amb 68.000 euros.

Cerdanya

Gran inversió, tota per a l'hospital de Puigcerdà

La Cerdanya és la comarca de Girona amb una inversió més elevada de la demarcació per habitant, que multiplica per més de deu la de les comarques que estan a l'altra costat de la balança. En total, són 15,7 milions d'euros, o sigui, uns 838 euros per habitant. Això es deu a la inversió per a l'hospital transfronterer de Puigcerdà, que s'emporta gairebé tots els diners, amb 15 milions destinats a equipament, mobiliari i obres. De la resta, hi ha aspectes com ara operacions de neteja de neu i gel de la carretera de Toses a Castellar de N'Hug, operacions de conservació de la senyalització de xarxa viària i millores al túnel del Cadí.

Pla de l'Estany

A la cua en inversions amb un únic milió d'euros

El Pla de l'Estany ocupa la cua del rànquing d'inversions a la demarcació, tant en xifres absolutes com en inversió per càpita. En total, la Generalitat destinarà a la comarca el 2012 904.747 euros. Per habitant, això són 29 euros. La principal inversió seran les obres d'ampliació del consultori local de Porqueres, que rebrà 360.000 euros, més d'un terç del total. Les obres de conservació i manteniment de carreteres, majoritàriament secundàries, en el cas del Pla de l'Estany representen 400.000 euros. La urbanització del carrer Nou de Banyoles rebrà 150.000 euros. No s'hi ha inclòs el desdoblament de la C-66 entre Banyoles i Besalú.

Gironès

Girona s'endú la gran majoria d'inversions

El Gironès rebrà 10,7 milions d'euros, 59 euros per habitant. La majoria de les inversions aniran a Girona, on es destinaran més de 2,2 milions a equipament i material de l'hospital Trueta, que no té cap partida que apunti al nou projecte. També destaca un milió per rehabilitar la residència del Puig d'en Roca, i 3,7 milions per a l'obra del CEIP Pericot. A Aiguaviva es faran obres per al consultori local, i a Salt hi haurà 451.000 euros per al CEIP el Pla, 499.000 per a obres al Santa Caterina i 174.000 per a la comissaria.

Garrotxa

Projectes importants, sense la variant d'Olot

La Garrotxa té una xifra d'inversió considerable: 31,1 milions d'euros, 560 per càpita. Però no hi ha carreteres com ara el desdoblament de Banyoles a Besalú o, sobretot, la part de la variant d'Olot. A Olot destaquen els 1,6 milions per al CEIP Sant Roc, 183.000 euros al CEIP el Morrot, 1,8 milions al nou parc de bombers i, sobretot, 17,4 milions per al nou hospital. Fora de la capital, hi ha 2 milions d'euros per a l'escola de les Preses, i 2,2 milions per al CEIP Rocalba de Sant Feliu de Pallerols. La urbanització de Can Coma de Sant Jaume de Llierca s'endurà 2,8 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.