Denuncien a Barberá per no retirar el títol d'alcalde honorífic a Franco
Compromís apel·la al compliment dels preceptes de la llei de la memòria històrica
El grup municipal de Compromís en l'Ajuntament de València, a través del seu portaveu, Joan Ribó, ha formalitzat davant el jutjat del contenciós administratiu número 5 de València la demanda per la qual recorre l'acord adoptat pel ple del consistori que va rebutjar, amb els vots del PP, retirar a Francisco Franco el títol de alcalde honorífic de la ciutat.
Compromís va presentar en el ple de l'Ajuntament de València celebrat el 29 de juliol de 2011 una moció en la qual sol·licitava que es retirara al dictador aquest títol –que li va ser concedit el 1 de maig de 1939-- perquè “33 anys després de la promulgació de la Constitució Espanyola mantenir aquesta distinció a favor del màxim responsable de la revolta militar i posterior dictadura, atempta clarament contra l'ordenament jurídic”.
En la demanda, distribuïda aquest dimecres per Compromís i dirigida per la lletrada i portaveu parlamentària de Compromís, Mònica Oltra, la coalició destaca que resulta “inimaginable que en algun ajuntament d'Alemanya o Itàlia hi haja vigent un títol honorífic a favor d'Hitler o de Mussolini”.
En la mateixa línia, hi destaca que la retirada del títol es troba dins dels casos d'aplicació de la llei de memòria històrica “atès que la seua concessió és una menció de caràcter públic i persegueix l'exaltació, no solament personal del subjecte sobre qui recau, sinó sobretot, col·lectiva, doncs exalta la revolta militar i la guerra d'Espanya”.
La formació entén que l'acord plenari de l'Ajuntament valencià “suposa un atac frontal a allò establert en l'article 9 de la Constitució Espanyola en negar l'aplicació de la legislació referida”.
“Sent indiscutible en termes històrics que el general Franco va instaurar a Espanya per la força de les armes un règim totalitari el 18 d'abril de 1939, transcorreguts més de 70 anys, mantenir la menció d'alcalde honorari de la ciutat de València al principal responsable de la revolta militar podria situar a l'Ajuntament de València en contra de la Constitució Espanyola, a més de allunyar als regidors del PP de l'esperit constitucional”, adverteix.
“És hora --prossegueix la demanda-- que la democràcia espanyola i les generacions vives que hui gaudeixen d'ella honoren i recuperen per a sempre a tots els que directament van patir la persecució i, per descomptat, als que hi van perdre la vida”.
Compromís sol·licita al jutjat que procedisca a anul·lar l'acord del ple de l'Ajuntament de València que va rebutjar la seua moció i que inste a la corporació municipal que retirar el títol honorari a Francisco Franco.
El portaveu del grup municipal de Compromís, Joan Ribó, ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa judicial és que el PP “es comporte com un partit democràtic, com ja fa en altres localitats perquè no tots els populars actuen igual”. En concret, ha reclamat a l'alcaldessa de València, Rita Barberá, que “s'oblide del seu passat fosc, que no es quede en la part més fosca del seu partit i aposte per la democràcia i el segle XXI”.
Ribó, en declaracions a EuropaPress, s'ha preguntat quines vinculacions “tan estranyes té el PP amb les coses d'abans que l'impedeixen que Franco deixe de ser alcalde honorífic”.
El representant de la coalició s'ha mostrat convençut que la “llei és claríssima” sobre aquesta qüestió i ha recordat que, a més, hi ha jurisprudència, concretament una sentència a Guadalajara.
Per això, ha remarcat que el seu grup “està disposat a anar fins al final” i “no permetrà que el responsable directe de la Guerra Civil i la repressió brutal que va sofrir aquesta ciutat i que va deixar milers de morts que estan enterrats per aquí” mantingui la distinció. “Volem una mínima sensibilitat democràtica”, ha asseverat.